Telefoni & Email

Adresa

Radno vreme

Genetsko savetovalište

Prijavite se

Činjenice koje morate da znate o štitastoj (tiroidnoj) žlezdi u trudnoći

27 Maj 2021

Hormoni štitaste žlezde neophodni su za normalan razvoj fetusa tokom prva 3 meseca. Budući da su mogući poremećaji u radu ove žlezde - hipotiroidizam i hipertireoza, nivo hormona štitaste žlezde treba nadgledati pre i tokom trudnoće. Bolesti štitaste žlezde u trudnoći pogađaju do 5% svih trudnoća.

 

Koliko su česti poremećaji u radu žlezde?

 

Poremećaji u funkiconisanju štitaste žlezde - hipertireoza i hipotireoza - relativno su česti u trudnoći i veoma je važno da se leče. Hipotireoza je snižen nivo, a hipertireoza povišeni nivo hormona u vašem organizmu i nijedan od ovih disbalansa nije dobar. Poremećaji štitaste žlezde se često susreću tokom trudnoće i postnatalnog perioda. Bolesti štitnjače su drugo najčešće endokrino stanje kod žena u reproduktivnom dobu nakon dijabetesa. Većina ovih stanja je izlečiva, ali može negativno uticati na majku i fetus ako se ne tretiraju na odgovarajući način.

 

Štitasta žlezda je deo edokrinog sistema organizma koji reguliše vaš metabolizam (način na koji telo koristi energiju), srce i nervni sistem, težinu, telesnu temperaturu i mnoge druge procese u telu. Ova žlezda je smeštena u prednjem delu vrata i oslobađa hormone koji su zaduženi za regulisanje svih ovih procesa u organizmu.

 

 

Uloga hormona štitaste žlezde u trudnoći

 

Hormoni štitaste žlezde su posebno neophodni da bi se osigurao zdrav fetalni razvoj mozga i nervnog sistema tokom prva tri meseca trudnoće. Otprilike u 12. nedelji, štitasta žlezda fetusa će početi da proizvodi sopstvene hormone. Do tada pravilan rad ove žlezde kod vas je od vitalnog značaja za bebu.

 

Postoje 2 hormona povezana sa trudnoćom: estrogen i humani horionski gonadotropin (hCG) koji mogu prouzrokovati porast nivoa hormona štitaste žlezde. Ovo može malo otežati dijagnozu bolesti tiroide koje se razvijaju tokom trudnoće, ali će vaš lekar primetiti simptome koji ukazuju na potrebu za dodatnim testiranjem.

 

Sa druge strane, ako imate već postojeći hipertireoidizam ili hipotiroidizam, očekujte svu neophodnu medicinsku pomoć koja će držati ove uslove pod kontrolom dok ste trudni, posebno tokom prvog tromesečja. Povremeno sama trudnoća može izazvati simptome slične hipertireozi. Ukoliko imate bilo kakve neprijatne ili nove simptome, uključujući ubrzano lupanje srca, gubitak težine ili uporno povraćanje, naravno, obratite se svom lekaru.

 

Poremećaji štitaste žlezde tokom trudnoće mogu među ostalim problemima dovesti do prevremenog porođaja, preeklampsije (ozbiljnog povišenja krvnog pritiska), pobačaja i male porođajne težine. Zbog toga je važno da razgovarate sa svojim lekarom ako ste u anamnezi imali hipotiroidizam ili hipertiroidizam, kako bi vas pratili pre i tokom trudnoće i kako biste bili sigurni da su lekovi pravilno prilagođeni, ukoliko je potrebno da ih uzimate.

 

 

Koji su simptomi?

 

Simptomi hipertireoze kao što smo već pomenuli mogu se često pomešati sa simptomima normalne trudnoće, kao što su ubrzani puls, osetljivost na visoku temperaturu ili umor. Ostali simptomi hipertireoze mogu biti ovi:

 

  • Nepravilan rad srca
  • Pojačana nervoza
  • Jaka mučnina ili povraćanje
  • Tremori (lagano drhtanje)
  • Problemi sa spavanjem
  • Gubitak kilograma ili nizak porast kilograma iznad očekivanog u tipičnoj trudnoći

 

Simptomi hipotiroidizma, poput ekstremnog umora i povećanja telesne težine, takođe se lako mogu pomešati sa normalnim simptomima trudnoće. Ostali simptomi mogu da uključuju:

 

  • Zatvor
  • Poteškoće sa koncentracijom ili problemi sa memorijom
  • Osetljivost na niske temperature
  • Grčevi u mišićima

 

 

Kako se leči?

 

Za žene kojima je potrebno lečenje hipertireoze koristi se antitiroidni lek koji blokira proizvodnju tiroidnih hormona. Ovaj lek se obično daje tokom prvog tromesečja. U retkim slučajevima u kojima žene ne reaguju na ove lekove ili imaju neželjene efekte terapije, možda će biti potrebna operacija uklanjanja dela štitaste žlezde. Hipertireoza se može pogoršati u prva 3 meseca nakon porođaja, a lekar će možda morati da poveća dozu lekova.

 

Hipotiroidizam se leči sintetičkim (veštačkim) hormonom koji je sličan hormonu koji stvara štitna žlezda. Lekar će prilagoditi dozu ovih hormona tokom dijagnoze i nastaviće svakih 4-6 nedelja tokom trudnoće da prati testove krvi koji ukazuju na funkciju štitaste žlezde. Ako već imate hipotiroidizam važno je da obavestite lekara čim saznate da ste trudni, tako da se doza hormona može u skladu s tim povećati kako bi se obezbedio dovoljan nivo hormona tiroide potrebnih tokom trudnoće. Budući da gvožđe i kalcijum mogu blokirati apsorpciju hormona štitaste žlezde u vašem telu, ne biste trebali uzimati ove vitamine 3-4 sata od uzimanja terapije.

 

A za dodatnu sigurnost vašeg deteta i vaše trudnoće, Medigen se postarao da obezbedi najsavremenije genetičke testove, kao i mogućnost korišćenja usluga najsigurnije banke matičnih ćelija. Kontaktirajte nas i saznajte više o našim uslugama.