Telefoni & Email

Adresa

Radno vreme

Genetsko savetovalište

Prijavite se

Da li je epidural pravi izbor za vas?

11 Januar 2021
trudnica u beloj majci poerd koje stoji lekar

Porođaj je jedno od najintenzivnijih i najbolnijih iskustava koje će žena doživeti tokom svog života. Izbacivanje bebe iz tela kroz izuzetno mali porođajni kanal često testira fizičke granice ženskog tela. Poslednjih godina epiduralna anestezija postala je prevladavajući metod sprečavanja bolova za žene u porođaju. Kao i svi medikamenti i postupci, međutim, i epidural ima i dobre i negativne strane. Ovaj tekst daće vam kratak pregled dobrih i loših stvari o epiduralu tokom porođaja.

 

Epiduralna anestezija se koristi za blokiranje nervnih signala (poput onih odgovornih za osećaj bola) iz donjeg dela kičme. Ovo je najefikasnija opcija za ublažavanje bolova koja se koristi pri porođajima u bolnici. Procenjuje se da se između 40 do 70 posto mama prvorodilja odlučuje za ovaj oblik anestetika.

 

Odluka između prirodnog porođaja i epidurala ne odnosi se samo na bol. Ovde su uključeni i drugi faktori, kao što su određena medicinska stanja, ali i apstraktnijia pitanja, poput onoga šta porođaj znači za vas.

 

trudnica nagog stomaka koja drži ruke na njemu

 

Epiduralna anestezija je lek koji se ubrizgava u donji deo leđa ili kičmu. Epridural počinje da deluje 10 do 20 minuta posle primanja, nakon čega ćete osetiti gubitak osećaja od struka nadole i kontrakcije će postati manje bolne. Međutim, i dalje ćete moći da se napinjete i da gurate kada je beba spremna za porođaj, baš kao što biste to učinili i prilikom prirodnog porođaja.

 

 

Zašto epiduralna anestezija?

Najveća korist od epidurala je mogućnost bezbolnog porođaja. Iako ćete i dalje osećati kontrakcije, bol će se značajno smanjiti. Epiduralna anestezija je takođe potrebna kod carskog reza kako bi se ublažio bol od hirurškog vađenja bebe iz materice. U nekim slučajevima carskog reza koristi se i opšta anestezija, kada majka nije budna tokom postupka.

 

Poslednjih godina broj porođaja putem carskog reza je u velikom porastu, što bi takođe moglo objasniti sve veću popularnost epidurala. Iako su neki porođaji carskim rezom izborni, većina je neophodna pošto se vaginalni porođaj ne može postići. Vaginalni porođaj u narednoj trudnoći nakon carskog reza je moguć, ali ne za sve žene.

 

Koji su faktori rizka?

Neki faktori rizika epiduralne anestezije su:

 

  • bolovi u leđima i osetljivost
  • glavobolje
  • krvarenje na mestu uboda
  • groznica
  • teškoće sa disanjem
  • pad krvnog pritiska, što može usporiti puls bebe

 

 

 

Važno je napomenuti da, iako takvi rizici postoje, smatraju se vrlo retkim. Nema dokaza da epiduralni anestetik ima bilo kakav efekat na bebu, jer su lekovi lokalizovani na nerve oko donjeg dela kičme. Ne postoji povećani rizik od usporenog disanja, usporenog rada srca ili lošeg Apgar testa.

 

trudnica na stolu tokom porođaja sa lekaraom koji vrši porođaj i babicom pored nje

 

Kada je najbolje vreme da se primi epidural?

Danas je uglavnom omogućeno primanje epiduralne anestezije kad god to zatražite. U prošlosti je bilo poželjno da žena ima aktivni porođaj što duže, pre nego što se započne sa epiduralom, jer je postojala zabrinutost da bi on mogao da uspori njene kontrakcije. Ipak, studije su pokazale da započinjanje epiduralne anesetezije u ranoj fazi porođaja ne povećava šanse da produži porođaj ili dovede do carskog reza ili drugih komplikacija.

 

Postoji nekoliko medicinskih stanja koja vas mogu sprečiti da dobijete epidural. Nizak broj trombocita, uzimanje lekova za razređivanje krvi, infekcija krvi, poteškoća u lociranju epiduralnog prostora (to se može dogoditi kod žena koje su gojazne ili imaju kičmene probleme) neki su od razloga zbog kojih primena epidurala ne bi bila moguća.

 

Kakva god bila odluka najvažnije je da se beba rodi zdrava, na radost svojih roditelja. A da bi ste bili sigurni Medigen je obezbedio najsavremenije genetičke testove kojima možete potvrditi zdravlje vašeg deteta još u prenatalnoj fazi. Pogledajte našu ponudu i zakažite testiranje što pre.