Telefoni & Email

Adresa

Radno vreme

Genetsko savetovalište

Prijavite se

Da li je gestacijski dijabetes opasan za vašu bebu i vas?

11 Novembar 2021

Gestacijski dijabetes je dijabetes koji se prvi put dijagnostikuje tokom trudnoće (gestacije). To može biti dijagnoza koja zvuči zastrašujuće, ali je prilično česta. Prevalenca gestacijskog dijabetesa u Evropi je oko 5,4%. Kao i druge vrste dijabetesa, gestacijski dijabetes utiče na to kako vaše ćelije koriste šećer (glukozu). Gestacijski dijabetes uzrokuje visok nivo šećera u krvi koji može uticati na vašu trudnoću i zdravlje vaše bebe.

 

 

Iako je svaka komplikacija u trudnoći zabrinjavajuća, postoje dobre vesti. Buduće majke mogu pomoći u kontroli gestacijskog dijabetesa jedući zdravu hranu, vežbajući i, ako je potrebno, uzimajući lekove. Kontrola nivoa šećera u krvi može održati vas i vašu bebu zdravim i sprečiti težak porođaj. Znajte da dijagnostikovanje ovog stanja ne znači da ste imali dijabetes pre nego što ste zatrudneli ili da ćete imati dijabetes nakon porođaja. To znači da treba da dobijete adekvatne lekarske savete kako bi imali zdravu trudnoću i zdravu bebu.

 

Uzroci gestacijskog dijabetesa

 

Kada jedete, vaš pankreas oslobađa insulin, hormon koji pomaže da se šećer koji se zove glukoza premesti iz krvi u ćelije, koje ga koriste za energiju. Tokom trudnoće, vaša posteljica proizvodi hormone koji izazivaju nakupljanje glukoze u krvi. Obično, vaš pankreas može poslati dovoljno insulina da se nosi sa tim. Ali ako vaše telo ne može da proizvede dovoljno insulina ili prestane da koristi insulin kako bi trebalo, nivo šećera u krvi raste i razvija se stanje poznato kao gestacijski dijabetes.

 

Simptomi gestacijskog dijabetesa

 

Za većinu žena gestacijski dijabetes ne izaziva primetne znakove ili simptome. Većina sazna da ga ima tokom rutinskog skrininga.

Mogući simptomi su:

 

  • pojačano mokrenje
  • povećana žeđ
  • pojačana glad
  • svrab kože
  • vaginalne infekcije tokom trudnoće

 

Testovi i dijagnoza

 

Gestacijski dijabetes se obično javlja u drugoj polovini trudnoće. Lekar će obično izvršiti proveru između 24. i 28. nedelje ili ranije ako ste pod visokim rizikom. Vaš lekar će vam dati test tolerancije na glukozu. Testovi uključuju jednočasovni test tolerancije na glukozu, a ako je pozitivan, kontrolni test od 3 sata da bi se potvrdila dijagnoza.

 

 

Ako ste pod visokim rizikom, ali su vam rezultati testa normalni, vaš lekar bi vas mogao ponovo testirati kasnije tokom trudnoće kako bi se uverio da ga još uvek nemate.

 

Kako utiče na bebu?

 

Kod većina žena koje dobiju gestacijski on biva pod kontrolom kada se adekvatno reaguje.

 

Međutim, može doći do komplikacija za bebu kao što su nizak nivo šećera u krvi pri rođenju, problemi sa disanjem, nizak nivo kalcijuma, kao i pojava žutice. Visok nivo šećera u krvi takođe može dovesti do prekomernog nakupljanja amnionske tečnosti, makrozomije (koja je kada je beba mnogo veća od normalnog), ili u retkim slučajevima, mrtvorođenosti. Ostali rizici uključuju rani porođaj, visok krvni pritisak ili preeklampsiju.

 

Većina ovih komplikacija se može sprečiti. Ključno je da držite nivo šećera u krvi pod kontrolom čim vam se bolest dijagnostikuje.

 

Faktori rizika

 

Neke žene imaju veći rizik za razvijanje gestacijski dijabetesa. Faktori rizika mogu biti:

 

  • Prekomerna težina i gojaznost
  • Nedostatak fizičke aktivnosti
  • Prethodni gestacijski dijabetes ili predijabetes
  • Sindrom policističnih ovarijuma
  • Dijabetes kod članova uže porodice
  • Ranija trudnoća sa rođenjem bebe teže od 4,1 kilograma
  • Rasa — Crnkinje, Hispanoamerikanke, Indijanke i Amerikanke azijskog porekla imaju veći rizik od razvoja gestacionog dijabetesa

 

Prevencija

 

Ne postoje garancije kada je u pitanju prevencija gestacijski dijabetesa - ali što više zdravih navika možete usvojiti pre trudnoće, to bolje. Ako ste imali gestacijski dijabetes, ovi zdravi izbori mogu takođe smanjiti rizik da ga ponovo dobijete u budućim trudnoćama ili da u budućnosti razvijete dijabetes tipa 2.

 

 

  • Jedite zdravu hranu. Birajte hranu bogatu vlaknima sa malo masti i kalorija. Fokusirajte se na voće, povrće i integralne žitarice. Težite raznovrsnosti u ishrani
  • Ostanite aktivni. Vežbanje pre i tokom trudnoće može pomoći u zaštiti od razvoja gestacijski dijabetesa. 30 minuta umerene aktivnosti većinu dana u nedelji će biti sasvim dovoljni
  • Započnite trudnoću sa zdravom težinom. Ako planirate da zatrudnite, gubitak dodatne težine unapred može vam pomoći da imate zdraviju trudnoću
  • Ne dobijajte više na težini nego što je preporučeno. Dobijanje na težini tokom trudnoće je normalno i zdravo. Ali prebrzo dobijanje na težini može povećati rizik od gestacijskog dijabetesa

 

 

 

Potrudili smo se da damo odgovor na mnoga vaša pitanja koja se tiču vašeg i zdravlja vašeg potomstva. Posetite naš blog i pronađite odgovore!