Telefoni & Email

Adresa

Radno vreme

Genetsko savetovalište

Prijavite se

Da li je masaža bezbedna tokom trudnoće?

15 Mart 2021

Ako ste ikada ranije imali masažu, znate koliko ona može da bude opuštajuća kako za telo, tako i za um. Budući da trudnoća može fizički i emocionalno da optereti, razumljivo je da mnoge žene mogu potražiti neku masažnu terapiju kao način da se nose sa svim stresom kojem su izložene. Ipak možete se zapitati da li je masaža siguran način za ublažavanje ovih fizičkih i mentalnih stresova. Odgovor je: generalno, da.

 

 

Dobrobiti masaže u trudnoći

 

Pokazalo se da masaža tokom trudnoće pruža mnoge prednosti. Žene koje su praktikovale masažu tokom trudnoće prijavile su smanjenu depresiju, anksioznost i bolove u nogama i leđima. Nivo kortizola se smanjio, a takođe se smanjila i prekomerna aktivnost fetusa, dok je stopa nedonoščadi među ovim ženama bila niža.

 

 

Žene mogu praktikovati masažu u bilo kom trenutku trudnoće. Međutim, mnogi terapeuti prenatalne masaže to izbegavaju do drugog tromesečja trudnoće. Prvo tromesečje nosi povećani rizik od pobačaja, a neki terapeuti su zabrinuti da bi povećani protok krvi tokom masaže mogao biti štetan. Drugo, u telu postoje tačke pritiska za koje se smatra da pokreću kontrakcije ili potencijalno indukuju porod. Zbog toga mnogi terapeuti prenatalne masaže zahtevaju ,,zeleno svetlo,, od lekara za rad sa ženama u prvom tromesečju trudnoće.

 

 

Masaža tokom trudnoće može doneti brojne zdravstvene benefite. Neke od ovih zdravstvenih dobrobiti uključuju sledeće:

 

  • Poboljšan kvalitet spavanja. Masaža pomaže povećanoj proizvodnji hormona melatonina i serotonina u telu. Kao rezultat, ljudima se reguliše ritam spavanja. Proizvodnja ovih hormona poboljšava kvalitet sna, što ima sveukupni dobar efekat na zdravlje.
  • Smanjuje nivo stresa i anksioznosti. Kortizol se naziva hormonom stresa. Kada se trudnica uvede u masažnu terapiju kao deo prenatalne nege, nivo kortizola u njenom telu se značajno smanjuje. To joj omogućava da proizvodi dobre hormone za koje je poznato da poboljšavaju raspoloženje, vitalnost i imunitet.
  • Smanjuje oticanje zglobova. Edem je medicinski termin koji se koristi za oticanje. Česta je pojava tokom trudnoće, a uzrokovana je sniženom cirkulacijom i dodatnim pritiskom na krvne sudove. Da bi se stimulisala meka tkiva i smanjilo nakupljanje tečnosti u otečenim zglobovima, trudnicama se preporučuje duboka masaža tkiva. Istovremeno, masaža je u stanju da poboljša sposobnost limfne drenaže koja uklanja neželjene materije iz tkiva u telu.
  • Ublažava bolove u mišićima i grčeve. Trudnice takođe često doživljavaju bolove u mišićima i grčeve. Do ovih nelagodnosti obično dolazi usled mišićne napetosti i pojačane aktivnosti motornih neurona.
  • Smanjuje bol u nervima. Određen broj žena oseća bol u išijadičnom nervu, posebno u kasnim fazama trudnoće. To je zato što se njihova materica oslanja na mišiće donjeg dela leđa i karlice. Kada se to dogodi, pritisak proširuje napetost na mišiće gornjeg i donjeg dela noge što rezultira otokom u ovim oblastima.

 

 

 

  • Smanjuje rizik od prevremenog porođaja. Studije su pokazale da je kod trudnica koje su redovno imale prenatalnu masažu manja verovatnoća da će doći do prevremenog porođaja u poređenju sa ženama koje nisu imale masažu tokom trudnoće.
  • Smanjuje detetove hormone stresa. Osim što pomaže trudnoj majci, masaža takođe smanjuje hormone stresa kod bebe. Istraživanje je pokazalo da masaža igra vitalni faktor u podizanju nivoa bebinog kortizola, čak i ako je dete još uvek u majčinoj materici. Zbog toga se sa sigurnošću može reći da majke nisu jedine koje imaju koristi od masaže tokom trudnoće.

 

 

Mere opreza

 

Kada ste trudni, masažu možete koristiti za opuštanje i ublažavanje bolova i napetosti u mišićima. Ali da bi masaža bila sigurna tokom trudnoće, uverite se da:

 

  • Masažni terapeut zna da ste trudni.
  • Izbegavate aromaterapijska ulja, od kojih neka mogu biti nebezbedna tokom trudnoće.
  • Izbegavate masažu stomaka. Masaža trudničkog stomaka može prouzrokovati ozbiljne komplikacije u trudnoći.
  • Razgovarajte sa svojim masažnim terapeutom o položaju tela tokom masaže. Postoje posebni stolovi za masažu tokom trudnoće.
  • Kako vaša trudnoća odmiče, najbolji položaji u kojima treba da budete su sedenje na stolici ili ležanje na boku (leva strana je najbolja kasnije u trudnoći) tokom masaže.
  • Počev od sredine trudnoće, izbegavajte ležanje na leđima. Ovo će sprečiti da dodatna težina pritiska glavni krvni sud koji se naziva šuplja vena.
  • Posle 12 nedelja trudnoće (u nekim slučajevima i dosta ranije), izbegavajte ležanje na stomaku kako ne biste povećali opterećenje i pritisak na matericu i leđa.

 

 

A da bi vaša trudnoća i porođaj prošli u najboljem redu Medigen se postarao da vam obezbedi brojne genetičke testove kao i usluge najsavremenije banke matičnih ćelija, kako bi bili sigurni u zdravlje vašeg deteta. Proverite zašto nam veruju.