Telefoni & Email

Adresa

Radno vreme

Genetsko savetovalište

Prijavite se

Da li su alergije opasne tokom trudnoće?

03 Jun 2021

Proleće sa sobom donosi lepo vreme, uživanje u sunčanima danima i šetnjama, ali i probleme onima koji pate od alergije. Ukoliko imate problema sa alergijama onda znate koliko mogu da budu neprijatne, a u nekim slučajevima čak i veoma opasne. Evo šta treba da znate o tome šta se krije iza začepljenog nosa, kijanja i svraba u očima i koji su tretmani za alergiju sigurni tokom trudnoće.

 

Alergije tokom trudnoće

 

Ako su kijanje, curenje nosa i svrab očiju prvi put počeli da vas muče tokom trudnoće, možete se zapitati da li trudnoća može biti uzrok sezonske alergije. Ako već patite od alergija, onda se verovatno pitate da li i kako vaša trudnoća može uticati na simptome. Važno je naglasiti da problemi sa zapušenim nosom ne moraju uvek da budu simptom alergije. Nazalna kongestija je klasičan znak trudnoće, zato se nemojte iznenaditi ako vam se javi zapušen nos, pa čak i krvarenje iz nosa. Dobra vest je da trudnički rinitis obično nestaje ubrzo nakon završetka trudnoće. Moguće je da žena razvije alergiju tokom trudnoće, ali češće je da probleme imaju žene koje su alergiju razvile pre začeća.

 

 

Kako možete da prepoznate razliku između alergija i trudničkog rinitisa? Ako već imate alergije, najverovatnije ćete iskusiti simptome kao što su kašalj, kijanje i svrab u očima. Ako vas ne muče primetni svrab i kijanje, onda se najverovatnije radi o prolaznim simptomima koji se javljaju tokom trudnoće. Ako niste sigurni, razgovarajte sa svojim lekarom.

 

Tokom trudnoće ćete možda osetiti da ste osetljiviji na okidače alergije i da su simptomi teži. Iako tačni razlozi za ovo nisu jasni, to je možda zbog hormonalnih promena koje se dešavaju tokom trudnoće i zato što se tokom trudnoće količina krvi povećava pošto je neophodna za razvoj deteta.

 

 

Kako alergije mogu uticati na vašu trudnoću i bebu?

 

Ako imate alergije one definitivno neće uticati na vašu trudnoću. Zapravo, vaša beba verovatno neće ništa ni primetiti. Obavestite svog lekara o simptomima i uvek pre upotrebe bilo kakvih lekova konsultujte se sa njim. Čak i kada su u pitanju lekovi koje ste redovno uzimali pre začeća. Neki od njih se smatraju sigurnim tokom trudnoće, dok za neke nećete dobiti zeleno svetlo. Lekar će vam možda reći da izbegavate lekove protiv alergija do prvog tromesečja ili će predložiti promenu lečenja.

 

 

Najbolje zaštita je da se potrudite kada je to moguće da se klonite poznatih okidača alergije. Naravno ovo je mnogo lakše reći nego uraditi, naročito kada su u pitanju alergije na polen ili travu. Ipak, važno je da u jeku sezone alergija znate da one ne mogu štetiti vašoj trudnoći.

 

 

Kako tretirati alergije u trudnoći?

 

Saveti za kontrolisanje alergije u trudnoći ne razlikuju se mnogo od procedura koje su inače standardne. Pokušajte da više vremena provodite unutra gde ima filtriranog, klimatizovanog vazduha. Ako izađete napolje, pokušajte da se zaštitite kako biste izbegli polen u očima. Kada se vratite unutra, izujte cipele, operite ruke i lice i presvucite se kako polen ne bi ostao sa vama. Tuširanje i pranje kose pre spavanja takođe mogu pomoći u ublažavanju simptoma.

 

 

Važno je konsultovati se sa lekarom pre upotrebe lekova protiv alergija tokom trudnoće. Lekar vam može prvo preporučiti načine za smanjenje simptoma koji ne uključuju lekove. Preporuke obuhvataju zaštitu od alergija u vašem domu, izbegavanje okidača alergije ili ispiranje nazalnim sprejom.

 

Antihistaminici mogu ili ne moraju biti sigurni za upotrebu tokom trudnoće, pa se obavezno obratite lekaru. Dekongestivi koji sadrže sastojke pseudoefedrin ili fenilefrin su zabranjena za trudnice, posebno tokom prvog tromesečja. Sprejevi za nos koji sadrži steroide obično se smatraju sigurnim tokom trudnoće, ali proverite sa svojim lekarom ko je proizvođač leka, kao i doziranje.

 

 

Kada su u pitanju alergije i opasnost od njihovog razvijanja Medigen u svojoj ponudi ima genetički test na alergije koji će pružiti tačne informacije da li vaše dete ima predispoziciju da razvije neku alergiju. Kontaktirajte nas i saznajte više o našoj ponudi.