Telefoni & Email

Adresa

Radno vreme

Genetsko savetovalište

Prijavite se

Istine i zablude o dojenju

18 Januar 2021
majka sedi na krevetu i u naručju drži bebu koju doji

Većina mama zna da je majčino mleko puno hranljivih sastojaka i dobro za bebu, ali možda ne znate neke druge neverovatne činjenice o majčinom mleku. Vaše telo je stvoreno da obezbedi savršenu hranu za vaše dete. Ipak postoje mnoge nepoznanice koje mogu da izazovu nedoumice kada je dojenje u pitanju.

 

U nastavku pročitajte odgovore na neke od najčešćih pitanja, ali i čestih zabluda o dojenju.

 

Svakoj bebi je dojenje prirodno

Beba se rađa sa velikim brojem karakterističnih refleksa koji mogu pomoći u dojenju. Pre svega refleks sisanja i refleks kardinalnih tačaka. Refleks sisanja je bebin instinkt da sisa sve što dodiruje njena usta. Ako bebi stavite nešto u usta, ona odmah aktivira jezik, stvara vakuum i počinje da sisa. Refleks karadinalnih tačaka je kada beba okrene glavu prema bilo kakvom stimulansu, otvorenih usta, spremna da sisa. Iako se beba rodila sa ovim prirodnim instinktima, oni ne garantuju uspeh pri dojenju. Dojenje moraju naučiti i vežbati i beba i mama.

 

majka koja doji bebu

 

Lekovi koji se dobijaju prilikom porođaja mogu uticati na bebine reflekse i mogu prouzrokovati blagu depresiju u njenoj moždanoj funkciji, u poređenju sa moždanom funkcijom bebe čija mama nije dobijala lekove pri porođaju. Naravno, nema mesta panici! Koristite lekove protiv bolova ukoliko su vam potrebni! Efekti na vašu bebu su mali i traju samo kratak vremenski period. Ova informacija je samo nešto što treba imati na umu ako vi i vaša beba budete imali poteškoća sa hranjenjem u prvom periodu nakon porođaja.

 

Mleko je mleko

Nema zamene za dojenje majčinim mlekom. Prehrana uopšte nije kao majčino mleko. Adaptirana formula više liči na „lek“ nego na hranu. Ako vaša beba iz određenih razloga treba da uzima adaptirano mleko, to je u redu. Ali majčino mleko je idealna hrana koja je prirodno prilagođena potrebama odojčeta. Majčino mleko je takođe dizajnirano za laku probavu vaše bebe. Bebe koje piju majčino mleko često imaju manje bljuckanja i gasova. Majčino mleko takođe pruža vašoj bebi „prvu imunizaciju“ kako bi se sprečilo da se razboli.

 

Bela krvna zrnaca štite telo od bolesti i infekcija. Otprilike 16. nedelje trudnoće telo majke započinje sa stvaranjem kolostruma, najranijeg oblika majčinog mleka. Kolostrum sadrži 1 do 5 miliona belih krvnih zrnaca po mililitru. Čak i na donjem delu spektra, to je 100 puta više od regularne količine u krvi. Nije ni čudo što se kolostrum naziva „tečnim zlatom“! Majčino mleko je zaista čudesna tečnost za mnoge namene!

 

I malo je sasvim dovoljno

Mnogo je žena koje misle da ne proizvode dovoljno majčinog mleka za potrebe svoje bebe. U normalnim okolnostima nova mama stvara tačno dovoljno majčinog mleka za potrebe novorođenčeta. Stomak novorođenčeta je otprilike veličine klikera. U prvih nekoliko dana nakon rođenja, ako beba doji najmanje osam puta u periodu od 24 sata, majčino telo će stvoriti oko pet mililitara mleka. Naizgled malu količinu, ali savršenu za stomak novorođenčeta.

 

majka koja doji bebu

 

Kako beba nastavlja da doji, redovno, majčino telo će dobijati signal da povećava količinu mleka kako bebine potrebe to zahtevaju. Mala količina mleka koje vaše telo proizvodi je potpuno normalna i povećavaće se kako beba to bude zahtevala.

 

Rutina je važna

Ukoliko je vaša beba mlađa od tri meseca i još uvek nije stekla naviku redovnog dojenja moraćete da je priviknete na to. U prvih nekoliko dana nakon rođenja, vaša beba će puno spavati. Da biste stvorili redovnu rutinu dojenja i pružili bebi potrebnu energiju, potrebno je da probudite bebu koja spava. U danima nakon rođenja majke treba da probude bebu, obezbede joj ishranu i uspostave rutinu dojenja. Dopuštanje bebi da nastavi da spava i ima duži vremenski period između hranjenja može "ulenjiti" bebu, a to može postati problem.

 

 

Obratite pažnju na ove znakove kako bi znali da dojenje ide dobro:

 

  • Kada vaša beba napuni četiri dana, trebalo bi da ima najmanje šest mokrih pelena svakih 24 sata
  • Do trenutka kada vaša beba napuni četiri dana, trebalo bi da imaju najmanje tri ili više pelena sa kakom žućkaste boje
  • Urin vaše bebe je bled i razređen.
  • Vaša beba doji najmanje osam puta u periodu od 24 sata
  • Vaša beba vraća svoju porođajnu težinu sa 10 do 14 dana.
  • Vaša beba dobija na težini
  • Tokom dojenja, trebali biste biti u mogućnosti da vidite i čujete bebu kako guta.
  • Tokom hranjenja, vaša beba treba da ima ritmičan obrazac sisanja

 

 

A da bi vašu bebu dočekali u zdravlju, sigurni i bezbižni, Medigen je obezbedio prenatalne genetičke testove koji će odagnati svaku sumnju u zdravlje vašeg deteta. Proverite zašto se izdvajamo na tržištu i zakažite konsultacije i testiranje što pre! Vaš Medigen!