Telefoni & Email

Adresa

Radno vreme

Genetsko savetovalište

Prijavite se

Kako zabaviti bebu kada je napolju hladno

05 Februar 2021
nasmejana beba leži na krevetu pored plišanog mede

Februar nam donosi najavu lepšeg i toplijeg vremena kada ćemo moći da uživamo na otvorenom u prirodi. Ipak, zima i dalje suvereno vlada i nema sumnje da nas čeka još dosta hladnih dana sa padavinama. Šta je to što preostaje da uradimo i kako da zabavite svoje dete kada vreme ne dozvoljava aktivnosti napolju? Evo predloga kojima ćete zimske dane ispuniti zabavom!

 

6 saveta za igru, ali i učenje

 

„Nema igranja lopte u kući“ je nešto što su mnogi od nas slušali tokom odrastanja. Ukoliko lopta nije pretvrda ili teška, nema razloga da se uzdržavate od lagane igre dodavanja lopte sa vašim detetom. Već od perioda kada beba može da sedi (oko 6 meseci), možete sesti preko puta i započeti sa igrom dodavanja lopte. Pored toga što je zabavno igranje sa loptom pomaže u izgradnji grubih motoričkih veština. Neka dete hvata, kotrlja loptu i prebacuje je između ruku.

 

mama na podu pored bebe koja puzi ka loptici

 

Dodir je važan osećaj dok vaše dete počinje da istražuje svoj svet kako bi ga upoznalo. Taktilne aktivnosti ne samo da zabavljaju malu decu, već pružaju nova iskustva koja zadovoljavaju njihovu radoznalost. Dopuštanje detetu da prska vodu i oseća različite teksture, sve se to smatra senzornom igrom. Omogućavanje bebi da puzi po sobi dodiujući i osećajući različite predmete u svakom uglu, zabavan je način koji omogućava bebi da istražuje i uči o svojim čulima. Pretvorite svoju dnevnu sobu u lavirint zaštićen za bebe. Rasporedite puno jastuka, zaštite oštre ivice i pustite svog neustrašivog istraživača da luta.

 

Takođe i obroci mogu biti izvor zabave za dete, ali i učenja! Kada je beba u svojoj stolici, možete joj dozvoliti da se igra hranom dok je jede i neizbežno pravi veliki rusvaj od obroka. Deca stalno testiraju vaše odgovore na njihove postupke - kako ćete odgovoriti kada bace hranu na pod? Ili ako plaču? Ili ako izvuku fioku i povade sve iz nje? Vaša beba pokušava da shvati kako funkcionišete vi i njihov svet.

 

beba koja sedi u stolici i umusavila se jedući špagete

 

Roditelji dugo izbegavaju bilo kakvu aktivnost koja uključuje bojice i boje, jer bi bojice obično završile ižvakane, a nereda bi bilo preko glave. Ipak treba da nastojite da uvodite umetnost i zanate u igru i pokušavate da vidite na šta dete najbolje odgovara. Ako mališan ne koristi mnogo bojice, isprobajte kredu ili možda neke nalepnice kako bi mali umetnik u njemu imao priliku da zablista. Kreativnost može biti neuredna, ali je veoma važna za učenje i razvoj.

 

Kupanje u kadi ili koritu je neizmerni izvor zabave i radosti za veliku većinu dece. Ovo je zaista nešto što možete da radite i tokom dana kada vam ponestane igara ili aktivnosti za dete. Deca već vole da se prskaju u kadi sa svojim vodenim igračkama i kantama, a vi možete dodati još malo mehurića od sapunice kako bi zabava bila još bolja. Ne samo da će vaše dete biti oduševljeno, već ćete i vi moći malo da predahnete.

 

 

Kod malo starije dece igre pretvaranja su veoma zabavna prekretnica za gledanje. Deca obožavaju da se uživljavaju u različite uloge tokom igre. Bez obzira da li vaše dete počinje da hrani svoje plišane životinje, vozi se u svom automobilu ili uzima drvenu kašiku i činiju i počinje da priprema hranu, zaista je neverovatan razvojni pomak kome možete svedočiti. Pretvaranje je idealno za malu decu koja rastu, pa je važno da im date trenutke „privatnosti“ (nadgledajući ih iz daljine), kako bi mogla da daju mašti na volju. Svrha igre pretvaranja nije samo zabava. Igrajući se na ovaj način deca uče važne životne lekcije.

 

Nadamo se da će vam ove ideje biti od koristi i inspirisati da kvalitetno osmislite vreme za vaše dete i vas i za vreme hladnih dana, kada je kretanje ograničeno i osuđeni smo na kućne uslove.