Telefoni & Email

Adresa

Radno vreme

Genetsko savetovalište

Prijavite se

Ruptura materice može biti opasna po život

16 Septembar 2021

Bezbedna i zdrava trudnoća je najveća želja svake buduće mame. Postoje neke stvari na koje možemo uticati i koje možemo preduprediti, a postoje i neke koje su prosto van sfere naših mogućnosti i na njih nemamo nikakav uticaj. Jedan od takvih problema koji se može javiti tokom porođaja je ruptura materice. Srećom, ovo je vrlo retko stanje i pogađa relativno mali procenat porodilja.

 

muž prislanja uvo na stomak trudne žene

 

Šta je ruptura materice?

 

Ruptura materice je retka, ali ozbiljna komplikacija pri porođaju, koja se može javiti tokom vaginalnog porođaja. To uzrokuje pucanje materice majke, koje obično izaziva jako krvarenje i može ugroziti i majku i bebu. Na sreću, ove rupture su relativno retki događaji, naročito za žene koje nikada nisu imale carski rez, neku drugu operaciju materice ili prethodnu rupturu. Kod žena koje su ranije imale carski rez, incidencija je oko 0,3 %.

 

 

Ovo stanje pogađa manje od 1% trudnica. Skoro uvek se javlja kod žena sa ožiljcima na materici od prethodnih carskih rezova ili drugih operacija. Rizik od rupture materice raste sa svakim carskim rezom. Zato lekari preporučuju ženama koje su imale carski rez da izbegavaju vaginalni porođaj u novim trudnoćama. Vaginalni porođaj nakon prethodnog carskog reza je moguć, ali će porođaj biti pod većim rizikom i pažljivo će se pratiti.

 

 

Koji su rizici?

 

Tokom porođaja, pritisak raste dok se beba kreće kroz majčin porođajni kanal. Ovaj pritisak može izazvati rupturu materice. Ruptura se najčešće dešava duž mesta prethodnog ožiljka od carskog reza. Kada dođe do pucanja materice, sadržaj materice - uključujući i bebu - može se "proliti" u majčin stomak.

 

 

Ruptura materice može biti opasna po život i za majku i za bebu. Kod majke, rupture materice mogu izazvati veliki gubitak krvi usled krvarenja. Ipak, fatalno krvarenje usled rupture je retko kada se dogodi u bolnici. Rupture materice obično su mnogo veća zdravstvena briga za bebu. Kada lekari dijagnostikuju rupturu materice, moraju brzo da deluju kako bi izvukli bebu iz majke. Ako se beba ne rodi u roku od 10 do 40 minuta, umreće od nedostatka kiseonika.

 

 

Simptomi rupture

 

Različiti simptomi povezani su sa rupturom materice. Neki mogući simptomi uključuju:

 

  • prekomerno vaginalno krvarenje
  • iznenadni bol između kontrakcija
  • kontrakcije koje postaju sporije ili manje intenzivne
  • preveliki abdominalni bol
  • udubljivanje bebine glave u porođajni kanal
  • ispupčenje ispod stidne kosti
  • iznenadni bol na mestu prethodnog ožiljka na materici
  • gubitak tonusa mišića materice
  • ubrzan rad srca, nizak krvni pritisak
  • abnormalni broj otkucaja srca kod bebe
  • nemogućnost da porođaja prirodno napreduje

 

Ruptura se obično dešava tokom porođaja, pa se često može desiti da se simptomi ne primete odmah. Prvi znak rupture obično je abnormalni broj otkucaja srca bebe. Ako lekari posumnjaju na rupturu, tražiće prve znakove kod bebe koji upućuju na gore navedeno. Takođe mogu postaviti zvaničnu dijagnozu tokom same operacije.

 

 

Kako se leči ruptura materice?

 

Ako ruptura materice prouzrokuje veliki gubitak krvi, hirurzi će možda morati da uklone matericu kako bi kontrolisali njeno krvarenje. Nakon ove procedure, žena više ne može da zatrudni. Žene sa prevelikim gubitkom krvi takođe moraju da prime transfuziju.

 

mlada mama drži bebu u naručju

 

Jedini način da se spreči ruptura je carski rez. Ne može se u potpunosti sprečiti tokom vaginalnog porođaja. Ovo svakako ne bi trebalo da vas spreči u izboru vaginalnog porođaja. Međutim, važno je razgovarati sa lekarom o svim mogućnostima, kako biste doneli najbolju odluku za sebe i svoju bebu. Uverite se da je vaš lekar upoznat sa vašom medicinskom anamnezom i da je svestan svih informacija od značaja za siguran i bezbedan porođaj.

 

 

Na žalost postoje neke stvari na koje ne možemo da utičemo. Ali zato bi trebalo da iskoristimo sve one mogućnosti koje nam se pružaju, kako bi bili sigurni u zdravlje bebe i buduće mame. Medigen je upravo zbog toga pripremio brojne testove koji će trudnoću učiniti bezbrižnom i sigurnom. Posetite naš sajt i pogledajte koje smo sve testove pripemili za vas.