Telefoni & Email

Adresa

Radno vreme

Genetsko savetovalište

Prijavite se

Šta je tortikolis i kako se leči?

19 Jul 2021

Briga za zdravlje deteta je ono sa čime se suočava svaka buduća majka. Na sreću, danas mnogo pouzdanije nego ikada pre možemo znati da li je sa bebom sve u redu od najranijeg perioda trudnoće. Zahvaljujući brojnim genetičkim i prenatalnim ispitivanjima sa velikom pouzdanošću možemo saznati da li je narušeno zdravlje bebe, s obzirom na to da postoje brojni urođeni defekti, nasledni poremećaji, ali i neka stanja koja nastaju kao posledica određenih uslova u razvijanju fetusa. Jedno od takvih stanja je tortikolis.

 

 

Izraz tortikolis koristi se za deformaciju pri kojoj beba naginje glavu i vrat na jednu stranu sa okretanjem (rotacijom) lica na suprotnu stranu. Ova deformacija može biti posledica različitih uzroka. Većina beba se već rađa sa dijagnozom torikolisa, a uzorci mogu biti različiti mišićni, skeletni, neurološki poremećaji.

 

 

Uzorci deformacije

 

Lekari nisu sigurni zbog čega neke bebe dobiju tortikolis, a druge ne. U poslednjim mesecima gestacije, prostor u materici postaje ograničen, pa bebe pronalaze najbolji položaj glave i uglavnom ostaju u tom položaju. Pretpostavlja se da se ovakav deformitet javlja kada postoji neki oblik pritiska na fetus, tako da se ovaj poremećaj najčešće događa ukoliko fetus nema dovoljno prostora u materici ili se nalazi u neobičnom položaju. Lekari takođe smatraju da obrnut položaj bebe u materici, kada je bebina zadnjica okrenuta prema dole umesto glave, mogao biti krivac za nastanak tortikolisa. Ukoliko se vratni mišići ne istegnu prirodno u oba smera nakon rođenja, to može dovesti do tortikolisa. Korišćenje vakuumske ekstrakcije prilikom porođaja takođe povećava verovatnoću za razvoj tortikolisa. Kod majki koje su prvorotkinje postoji veća šansa da beba razvije tortikolis.

Beba će imati konstantni nagib glave na zahvaćenu stranu sa bradom koja se okreće ka suprotnom ramenu. Klinički znaci takođe uključuju veliku sklonost deteta da gleda u stranu, kao i spljoštenost bebinog temena. Tortikolis obično dijagnostikuje pedijatar ili ortoped nakon pregleda položaja glave/vrata. Ostali dijagnostički testovi mogu uključivati ultrazvuk i rendgen.

 

 

Simptomi i komplikacije

 

Tortikolis kod beba je prilično čest. Ako simptomi nisu prisutni kada se beba rodi, oni se mogu razviti u roku od tri meseca od rođenja. Obratite se svom pedijatru ako primetite sledeće simptome kod deteta:

 

  • Bebina glava se naginje u jedan smer, a brada pokazuje u suprotnom smeru
  • Beba ima problem da okrene glavu ili pogleda oko sebe
  • Rame na jednoj strani je podignuto
  • Jedna strana vrata deluje jače od druge
  • Ima mekanu kvržicu u vratnom mišiću
  • Uvek spava na jednoj strani
  • Više voli dojenje na jednoj strani
  • Izobličena glava od ležanja na jednoj strani

 

 

Srećom, tortikolis kod odojčadi je izlečiv. Međutim, ukoliko se ne leči, tortikolis može da izazove ozbiljnije probleme. Beba neće imati normalan opseg pokreta zbog trajno zategnutih mišića. A pošto im se glava nalazi u neprirodnom položaju, moguća komplikacije su asimetrija lica i lobanje, pa čak i skolioza.

Ukoliko se tortikolis uoči na vreme, može se pomoći u sprečavanju dugoročnih problema. Bez lečenja stanje može da se iskomplikuje. Komplikacije se ogledaju u vidu:

 

 

  • Smanjene kontrole glave
  • Ograničenog domet pogleda na pogođenoj strani i slabijeg praćenja očima
  • Kašnjenja u sedenju i hodanju
  • Problem sa hranjenjem
  • Loše ravnoteže
  • Krivog puzanja
  • Kotrljanje samo na jednu stranu

 

Vežbom do rezultata

 

Postoje stvari koje možete preduzeti i u kućnim uslovima. Nastojite da vaša beba isteže mišiće vrata što je više moguće. To je najbolji tretman za tortikolis i prilično je siguran. Lekar će vas naučiti nekim specifičnim vežbama koje ćete raditi sa vašim mališanom. Ovi pokreti će pomoći da se produže mišiće, a takođe će ojačati mišiće na suprotnoj strani.

 

 

Jednom kada se dijagnostikuje tortikolis i započnu vežbe istezanja, stanje kod većina beba se poboljša u roku od 6 meseci. Dve stvari mogu ubrzati oporavak: rana dijagnoza i pridržavanje plana lečenja. Veoma retko će deci sa tortikolisom biti potrebna operacija za rešenje ovog problema. Lekari će obično sačekati dok vaše dete ne bude predškolac da razmotre ovu mogućnost, ukoliko nije došlo do poboljšanja.

 

 

Medigen se potrudio da za vas obezbedi najsavremenije testove kako bi trudnoću proveli bezbrižno i spokojno. Posetite naš sajt ili nas kontaktirajte i saznajte šta smo sve pripremili za vas.