Telefoni & Email

Adresa

Radno vreme

Genetsko savetovalište

Prijavite se

Zašto preporučujemo genetičko savetovanje?

05 Decembar 2019
DNK molekul

Ukoliko je u vašoj porodici bilo članova sa ozbiljnim zdravstvenim problemom, verovatno biste voleli da znate da li postoji rizik za razvijanje te bolesti kod vas ili vašeg potomstva. Svakako da je pitanje potomstva možda i najvažnije, pitanje da li bi vi ili vaš partner mogli da prenesete neko nasledno stanje na vaše dete?

Kako biste probali da dobijete odgovore na ova pitanja, razmislite o genetičkom savetovanju. Genetičko savetovanje vam pomaže u razumevanju šansi da se određeno nasledno stanje prenese sa jedne generacije na drugu. Takođe vam olakšava razmišljanje i daje preporuku kojoj vrsti testa bi bilo dobro da se podvrgnete. Naročito se preporučuje parovima koji strahuju da se oboljenje koje je postojalo u porodici može preneti i na bebu.

Razlozi za genetičko savetovanje

Postoji više različitih razloga zbog kojih osoba ili bračni par mogu tražiti prenatalno genetičko savetovanje. Ukoliko je zatrudnela žena starija od 35 godina povećana je verovatnoća da će njen fetus imati promene u broju hromozoma. Promene u broju hromozoma mogu dovesti do mentalne disfunkcije i urođenih oštećenja. Daunov sindrom je najčešća posledica promene broja hromozoma, koja se javlja proporcionalno češće u trudnoći kod starijih žena. Parovi mogu zatražiti prenatalno genetičko savetovanje zbog rezultata skrining testova koji su izvršeni tokom trudnoće, a koji ukazuju na mogući problem.

Jedan od razloga zbog kojeg ljudi traže prenatalno genetičko savetovanje je porodična istorija urođenih mana ili naslednih bolesti. U ovim slučajevima preporučuju se skrining na nosioce. Testiraju se članovi porodica sa visokim rizikom za pojedine nasledne bolesti, ukoliko su oba partnera pozitivna na genetičkom testu, moguća je prenatalna dijagnostika. Genetičko savetovanje u ovom slučaju procenjuju rizik, pomaže ljudima da razumeju rizike i razmisle kako se osećaju ili kako će se nositi sa tim rizicima.

Postoji još mnogo drugih razloga da se odlučite za genetičko savetovanje:

  • Planirate da imate dete i želite da saznate više o genetičkom skriningu
  • Žene koje su imale problema da zatrudne ili su imale nekoliko pobačaja
  • Majke koje su rađale decu sa genetskim oštećenjem i zabrinute su da se to ponovo ne dogodi
  • Radoznalost o genetskoj istoriji vaše porodice
  • Traženje informacija o tome kako se izvode genetički testovi

Medigen se pobrinuo da za Vas obezbedi genetičko savetovanje na kome ćete dobiti sve informacije i savete o vrstama testova koje postoje, kao i mišljenje naših stručnjaka o vrsti testa kojoj treba da se podvrgnete.

Kliknite ovde i prijavite se za besplatno genetičko savetovanje u Medigenu, ili za više informacija i stručno mišljenje kontaktirajte našeg genetičara, Milicu Filipović-Stanković, putem telefona ili email adrese:

Ne dozvoli da se stvari odvijaju nekontrolisano, budi sigurna!