Telefoni & Email

Adresa

Radno vreme

Genetsko savetovalište

Prijavite se

9 saveta za novopečene roditelje blizanaca

28 Mart 2017
9 saveta za novopečene roditelje blizanaca

Dolazak bebe na svet je velika prekretnica za svaku porodicu. Ipak, dve bebe odjednom donose još veće promene.

Nakon početnog uzbuđenja i šoka, možda će vas obuzeti briga zbog odgajanja dva krhka stvorenja. Međutim, uz malo pomoći, početak vašeg roditeljskog putovanja može biti mnogo lakši, nego što se na prvi pogled čini.

Predstavljamo 9 saveta za novopečene roditelje blizanaca:

1. Zatražite i prihvatite svaku vrstu pomoći

Svakoj porodici koja je dobila novog malog člana potrebna je pomoć, pa ni one sa dve prinove nisu izuzetak. Vaše telo uspelo je da stvori dva nova mala života i sada mu je potrebno vreme za oporavak. Zamolite nekog od članova šire porodice i prijatelja da vam pomogne u čišćenju kuće i pripremanju obroka. Takođe, onda kad osetite da ne možete da primate posete i da želite da provedete neko vreme sami, zatražite privatnost od vaših bližnjih. Učinite sve što možete da što je moguće više umanjite stres i da se odmarate kad god možete.

2. Potražite stručne savete za dojenje

Dojenje je prirodan proces, ali ne dolazi uvek samo od sebe. Potrebno je vremena da profunkcioniše onako kako bi trebalo, naročito ako treba da hranite dve bebe. Ako na samom početku dobijete stručnu pomoć i rešite dileme koje imate, to će vam olakšati proces navikavanja. U početku ćete verovatno imati teškoća, naročito u pogledu simultanog hranjenja obe bebe, ali uz malo strpljenja, navići ćete se i vi i vaši mališani.

3. Nabavite sve što treba x2

Ako koristite pumpu za izmuzavanje i flašice, možete sebi olakšati tako što ćete kupiti više komada, tako da ne morate da rasipate energiju na pranje delova, onda kada bebe zahtevaju vašu pažnju. Samo ih potopite u toplu vodu sa sapunicom. Neke mame drže delove za pumpu u frižideru što može biti korisno, naročito ako izmuzavate mleko nekoliko puta dnevno.

4. Kupujte pametno

Mnogi lanci prodavnica sada pružaju usluge dostave, a to znači da u odsudnom trenutku ne morate napuštati kuću, kako biste bebama kupili pelene. Kad imate dva mališana u kući, isplati se platiti dostavu.

5. Isprobajte različite nosiljke

Isprobajte različite nosiljke i marame za nošenje beba. Postoje specijalno dizajnirani modeli za nošenje blizanaca. Prednost je to što ćete biti tik uz vaše bebe, a pritom ćete imati slobodne ruke.

6. Odvojite vreme za upoznavanje sa svakom od beba

Sigurno imate mnogo obaveza oko blizanaca, ali je ključno da se sa svakom bebom upoznate ponaosob, kako biste bolje razumeli njihove ličnosti i naučili da čitate signale koje vam šalju. Neki roditelji blizanaca na smenu brinu o jednoj, pa onda o drugoj bebi i tako dobijaju priliku da ih odvojeno upoznaju.

7. Pokušajte da sinhronizujete njihov ritam

Blizance je moguće uskladiti tako da imaju sličan ritam hranjenja i spavanja. Od velike pomoći će vam biti ako bebe budete hranili u isto vreme ili jednu za drugom. Dakle, ako se jedna beba probudi kako bi jela, ponudite hranu i drugoj. Vremenom će se njihov ritam uskladiti.

8. Obezbedite zalog za budućnost

Još pre njihovog dolaska na svet, razmislite o mogućnosti čuvanja matičnih ćelija iz krvi pupčanika vaših beba, kako biste osigurali njihovu budućnost. Ukoliko imate blizanačku trudnoću i želite za oba deteta da sačuvate matične ćelije, omogućili smo vam specijalni popust. Više o tome na: http://www.medigen.rs/specijalni-popusti

9. Brinite o sebi

Lako je zaboraviti na lične potrebe kada imate dve bebe u kući, ali je izuzetno važno da sve vreme brinete i o sebi, kao i odnosu s partnerom.

Radite kao tim i povremeno tražite pomoć drugih, kako biste našli vreme samo jedno za drugo. Život sa dva novorođenčeta sigurno nije bez izazova, ali vas očekuje i mnogo ljubavi, uživanja i iskustava kojih ćete se sećati celog života.

Prihvatite činjenicu da ćete ponekad imati osećaj da nemate više snage i da niste sigurni da išta radite kako treba, jer je sve to deo avanture.

Ne zaboravite da se smejete, da radite kao tim i da povremeno duboko udahnete i kažete sebi da će sve biti u redu.