Telefoni & Email

Adresa

Radno vreme

Genetsko savetovalište

Prijavite se

Kada vaša beba može početi da jede čvrstu hranu?

17 Maj 2021

Kao i sa svim drugim stvarima, želite da budete sigurni da ispravno i na zdrav način uvodite čvrstu hranu u ishranu vašeg deteta. Uvođenje čvrste hrane je uzbudljiva i važna prekretnica u razvoju bebe.

 

Evo šta treba da znate o tome kako i kada započeti uvođenje čvrste hrane u bebinu ishranu.

 

Kada treba početi sa čvrstom hranom?

 

Važno je proceniti individualni razvoj vaše bebe, a ne oslanjati se samo na opšta pravila. Jednom kada vidite znake da je beba spremna za čvrstu hranu, počnite da joj nuditi čvrste namirnice jednu po jednu. Ohrabrite bebu da uživa dok isprobava novu hranu, čak i ako dobar deo hrane završi na portikli, poslužavniku ili podu. Sve je to deo velikog procesa upoznavanja novih uskusa i privikavanja na čvrstu hranu.

 

 

Postoje istraživanja koja podržavaju mišljenje da je 6 meseci najbolje vreme za uvođenje čvrste hrane kako bi se izbegle buduće poteškoće sa hranjenjem.

Prerano započinjanje ishrane čvrstom hranom znači da biste mogli povećati rizik od gušenja, a bebe zapravo mogu izgubiti na težini usled nedovoljno hranjivih meterija, usled smanjenog unosa majčinog mleka ili adaptiranih mleka. Sa druge strane uvođenje čvrstih sastojaka prekasno znači da biste mogli usporiti rast bebe i podstaći averziju prema čvrstoj hrani.

 

Koji su znaci da je beba spremna za čvrstu hranu?

 

Vaše dete raste i napreduje u prvim mesecima, ali kada je u pitanju odluka kada započeti sa čvrstom hranom ne podrazumeva samo veličinu deteta, već i detetove veštine. Znaci na koje treba obratiti pažnju:

 

  • Vaša beba može ispravno da drži glavu kada se nasloni da sedi. Do tada ne treba nuditi čak ni pasiranu hranu za bebe. Krupnija hrana treba da sačeka dok beba ne može da sedi sama, obično ne pre 6. meseca.
  • Refleks potiskivanja jezika je nestao. Isprobajte ovaj test: Vrhom kašičice za bebe ili prsta stavite u bebina usta malo hrane razređene majčinim ili adaptiranim mlekom. Ako beba jezikom vrati hranu natrag i to ponovi nakon nekoliko pokušaja, potisak je i dalje prisutan i beba nije spremna za hranjenje kašikom.

 

 

  • Vaša beba poseže i pokazuje interesovanje za hranu koja se nalazi na stolu. Ako vam zgrabi viljušku iz ruke ili pažljivo i uzbuđeno posmatra svaki zalogaj, to može biti znak da je spremna za čvrstu hranu.
  • Vaša beba je u stanju da pokreće jezik napred-nazad i gore-dole. Kako možete ovo da utvrdite? Uglavnom samo pažljivim posmatranjem.

 

Imajte na umu da će bebin glavni izvor ishrane tokom prve godine i dalje biti majčino mleko ili adaptirana mlečna hrana. Uvođenje čvrstih materija je upravo to - uvod. To je šansa za bebu da lagano stekne iskustvo uzimanja čvrste hrane i upoznavanja novih ukusa.

Ne postoji lista kojom hranom bi prvo trebalo hraniti dete, pa čak ni smernice o redosledu kojim bi trebalo da im dajete određenu hranu. Izbor prve hrane varira od osobe do osobe i od porodice do porodice.

U prvim mesecima, vaše dete će pojesti najviše kašiku ili dve. Ukoliko okreće glavu, nervira se ili je na drugi način nezadovoljno obrokom, sasvim je u redu da ne insistirate. Sačekajte još koji dan (ili čak i nedelju dana) i pokušajte ponovo. S druge strane, to što vaša beba prvi put ne uzima određenu hranu, ne znači da bi trebalo od te hrane odustati. Može proći 10 (ili više) pokušaja pre nego što će beba prihvatiti novi ukus.

 

 

Za još korisnih saveta posetite našu blog stranu. Vaš Medigen.