Telefoni & Email

Adresa

Radno vreme

Genetsko savetovalište

Prijavite se

Šta morate da znate o čuvanju matičnih ćelija

22 April 2021

Tokom magičnog vremena pre dolaska bebe, poslednja stvar na koju vi ili vaš partner želite da mislite je da postoji mogućnost da nešto, u nekom trenutku, može poći po zlu. Iako se svi nadamo apsolutno najboljem kada je reč o zdravlju naše dece, kao roditelj se stalno morate pripremati i za scenario koji nije uvek dobar. Upravo tu, ulogu preuzimaju matične ćelije, koje mogu postati vaš najveći i napouzdaniji saveznik kada je u pitanju zdravlje vašeg deteta.

Matične ćelije su osnovne gradivne ćelije ljudskog organizma - ćelije iz kojih se generišu sve ostale ćelije sa specijalizovanim funkcijama. Pod pravim uslovima u telu ili laboratoriji, matične ćelije se dele i formiraju više ćelija koje se nazivaju ćerke ćelije.

Ove ćerke ćelije ili postaju nove matične ćelije (samoobnavljanje) ili postaju specijalizovane ćelije (diferencijacija) sa specifičnijom funkcijom, kao što su krvne ćelije, moždane ćelije, ćelije srčanog mišića ili ćelije kostiju. Nijedna druga ćelija u telu nema prirodnu sposobnost da generiše nove tipove ćelija.

 

 

Iz ovog razloga one privlače veliku pažnju medicine, a naročito njihova sposobnost za lečenje mnogobrojnih ozbiljnih oboljenja. Pročitajte činjenice koje morate da znate o matičnim ćelijama i načinu njihovog čuvanja u bankama.

 

Postupak je potpuno siguran i bezbedan. Krv iz pupčanika se sakuplja nakon presecanja pupčane vrpce. Proces je potpuno je bezbolan i za majku i za bebu. Krv iz pupčane vrpce vaše bebe puna je matičnih ćelija koje potencijalno mogu spasiti život vašim najdražima. Bebina pupčana vrpca je bogat izvor hematopoetskih matičnih ćelija. Pupčana vrpca se obično odbacuje kao medicinski otpad, iako se krv iz pupčanika može koristiti za lečenje velikog broja bolesti. Ovaj postupak se danas smatra rutinskim. Svako ima matične ćelije u svom telu, ali su po rođenju one najmlađe, a sa vremenom tj. kako starimo gube vitalnost i dejstvo im značajno slabi.

 

Matične ćelije iz pupčanika mogu da leče preko 80 bolesti opasnih po život. Matične ćelije iz krvi pupčanika danas su prvi način lečenja bolesti krvi i imunog sistema, poput leukemije, limfoma i neuroblastoma. Matične ćelije iz pupčanika mogu da leče nasledne krvne poremećaje poput bolesti srpastih ćelija i talasemije, a lista stanja koja se njima leče neprestano raste kako se klinička ispitivanja nastavljaju.

 

 

Matične ćelije nisu lek. Matične ćelije imaju potencijal da leče razna medicinska stanja, tako što pomažu telu da regeneriše ono što mu je potrebno da bi se samo izlečilo. Matične ćelije imaju potencijal da pomognu u terapijskom poboljšanju različitih medicinskih problema. Kroz proučavanje matičnih ćelija naučnici su zaključili kako ove specifične ćelije mogu da rastu i razvijaju se u druge ćelije koje su neophodne da bi telo pravilno funkcionisalo ili se izlečilo. To znači da se matična ćelija može promeniti u tip ćelije koji je neophodan za izlečenje određenog dela tela.

 

Nemaju rok trajanja. Sve dok su matične ćelije skladištene u idealnim uslovima, ne postoji datum isteka koliko dugo ih možete čuvati. Da biste saznali više o mogućnostima za čuvanje matičnih ćelija kliknite ovde. Ako ne odlučite da sačuvate matične ćelije iz bebinog pupčanika, on se odlaže kao medicinski otpad. Samo 30% osoba kojima je potrebna transplantacija matičnih ćelija ima odgovarajućeg davaoca u svojoj porodici. Dobro razmislite pre nego što dozvolite da dragocene matične ćelije završe kao medicinski otpad.

 

Medigen vam sa ponosom predstavlja Future Health banku matičnih ćelija. Future Health Biobanka je jedina banka matičnih ćelija u Evropi koja poseduje dve akreditovane laboratorije za obradu i čuvanje matičnih ćelija. Klijenti Future Health banke matičnih ćelija imaju mogućnost odabira zemlje u kojoj žele da čuvaju matične ćelije svog deteta. Sve pogodnosti naše banke možete pogledati ovde.