Telefoni & Email

Adresa

Radno vreme

Genetsko savetovalište

Prijavite se

Zašto su prenatalni testovi važni?

15 April 2020
trudnica drži ruke na stomaku

Tokom trudnoće, redovni pregledi su vrlo važni. Ova dosledna nega pomaže da očuvate zdravlje kako vas samih, tako i vaše bebe. Pregledi omogućavaju da se primete određene tegobe ukoliko se pojave i da se spreče eventualni problemi do i tokom porođaja.

Šta podrazumevaju redovne kontrole?

Rutinske kontrole se obično vrše:

  • Jednom mesečno u periodu od 4. do 28. nedelje
  • Dva puta mesečno u nedeljama od 28. do 36.
  • Jednom nedeljno od 36. nedelje trudnoće sve do porođaja
  • Žene sa visokorizičnim trudnoćama moraju češće kod lekara na kontrolne preglede

Kod prve posete lekar će vam obaviti kompletan fizički pregled, uzeti krv za laboratorijske testove i okvirno izračunati datum termina porađaja. Vaš lekar može takođe da uradi pregled dojki, karlični pregled kako bi proverili matericu i grlić materice, a pregled može uključiti i PAPA test. Tokom ove prve posete lekar će vam postaviti mnogo pitanja o vašem životnom stilu, odnosima i zdravstvenim navikama. Važno je da budete iskreni prema svom lekaru.

Nakon prve posete, većina prenatalnih poseta uključuje:

  • Proveru krvnog pritiska i težine
  • Proveru bebinih otkucaja srca
  • Merenje veličine rasta materice radi provere rasta i položaja bebe

lekar pregleda trudnicu

Takođe ćete imati neke rutinske testove tokom trudnoće, kao što je test za anemiju, testovi za merenje rizika od gestacijskog dijabetesa i testovi za elimisanje postojanja nekih štetnih infekcija.

Tokom trudnoće pridržavajte se svih svojih obaveza, svaka od njih je važna! Postavljajte pitanja o svemu što vas zanima i čitajte kako bi se što više edukovali o jednom od najuzbudljivijih i najlepših perioda u svom životu.

Test 10 pokreta

Period izmeđe 18. i 20. nedelje trudnoće je period kada se obično osete prvi pokreti bebe u stomaku. U početku pokreti će biti življi i osetniji, ali kako trudnoća bude odmicala pokreti će slabiti, jer će beba imati manje prostora za pomeranje. Nakon 28. nedelje pratite kretanje vaše bebe. Ovo će vam pomoći da uočite da li se beba kreće manje od uobičajenog, što bi mogao biti signal da kontaktirate vašeg lekara. Jednostavan način da ovo uradite je da brojite pokrete bebe uveče, doba dana kada je fetus najaktivniji.

Najbolji način da ovo radite je dok ste u ležećem položaju, pošto se tada pokreti najlakše osete. Većina žena izbroji 10 pokreta u roku od oko 20 minuta. Redak je slučaj da žena izbroji manje od 10 pokreta u roku od dva sata u periodima kada je beba aktivna. Ukoliko primetite manje od 10 pokreta u roku od dva sata preventivno kontaktirajte vašeg lekara. Moguće je da beba ne dobija dovoljno hranjivih materija ili kiseonika.

mala devojčica osluškuje bebu u maminom stomaku

U većini slučajeva nema nikakvog razloga za brigu. Svakodnevno računajte pokrete vaše bebe kako biste znali šta je za vas normalno.

Prenatalni test Livia

Medigen vam sa ponosom predstavlja Livia prenatalni test koji smo učinili dostupnim i na našem tržištu. Prenatalni genetički test je metoda za određivanje rizika da će se plod roditi sa određenim genetičkim nepravilnostima. Ovo testiranje analizira male fragmente DNK koji kruže kroz krv trudnice.

Ovi genetički testovi su posebno važni za žene koje imaju veći rizik da imaju dete sa urođenim oštećenjem ili genetičkim problemom. To su trudnice:

  • Starije od 35 godina
  • Ranije su imale prevremeno rođenu ili bebu sa urođenim oštećenjem
  • Imaju genetički poremećaj u svojoj ili u porodici partnera
  • Imaju određena zdravstvena stanje poput dijabetesa, visokog krvnog pritiska ili autoimunih bolesti
  • U prošlosti su imale pobačaje ili mrtvorođene bebe
  • Imale su gestacijski dijabetes ili preeklampsiju u ranijim trudnoćama

Naravno Livia test se preporučuje i svim trudnicama koje nemaju ni jedan od pobrojanih razloga, već samo žele da se preventivno testiraju i provedu svoju trudnoću spokojno i bezbrižno. Test je apsolutno siguran i bezbedan za majku i bebu. Livia sa velikom preciznošću otkriva da li je kod ploda majke prisutna neka od najčešćih hromozomskih nepravilnosti.

Prenatalni test Livia možete uraditi počev od 10. nedelje trudnoće, jer je tada sadržaj bebine DNK u krvi majke dovoljan kako bi se dobili rezultati prenatalnog testa. Prenatalni test Livia može da se radi u bilo kojoj nedelji trudnoće. Najoptimalnije vreme da se prenatalni test Livia uradi je od 10. do 12. nedelje trudnoće, kako bi se na vreme saznalo da li je potrebno raditi invazivni test kao što je amniocenteza.

S obzirom na novonastalu situaciju i globalnu borbu sa pandemijom koronavirusa, kao i brojne restrikcije u kretanju, a pre svega ugroženu zdravstvenu sigurnost, Medigen je omogućio da uradite prenatalni test Livia u svom domu. Kako se ne biste izlagali nepotrebnom riziku i izlaženju iz kuće, organizovali smo za vas patronažnu ekipu koja će ovaj test obaviti u sigurnosti vašeg doma.

Za sve informacije oko zakazivanje patronaže i konsultacija, pozovite nas na broj telefona 069 30 44 382.