Telefoni & Email

Adresa

Radno vreme

Genetsko savetovalište

Prijavite se

10 stvari koje treba znati o novorođenčadi

27 Maj 2020
dete drži bebu u naručju

Prošli ste trudnoću i porođaj i sada ste spremni za odlazak kući i započinjanje život sa vašom bebom. Jednom kada dođete kući, vrlo je verovatno da ćete se osećati kao da nemate pojma šta radite! Pogledajte kojih deset činjenica o novorođenim bebama bi trebalo da znate.

Novorođene bebe izgledaju pomalo čudno

Nasuprot slikama bucmastih beba koje ste navikli da vidite na svim naslovnicama časopisa, sajtovima i pamfletima koje ste čitali u trudnoći, izgled vašeg novorođenčeta može biti prilično iznenađenje.

beba koja zeva

Novorođenče najčešće bude sasvim crveno i naborano, pa može čak imati i fine nepigmentirane paperjaste dlake koje se nalaze na telu koje se nazivaju „lanugo“. Ukoliko ste imali vaginalni porođaj, lice mu može izgledati pomalo usitnjeno, ali prilično brzo će ličiti na onu prelepu bebu kakvu ste zamišljali.

Ne morate je kupati svaki dan

Budući da vaša beba neće biti previše aktivna u prvim danima (a i zato što je bebina koža vrlo osetljiva), nećete morati da je svakodnevno kupate. Brzopotezno brisanje važnih delova tela je sve što je potrebno da biste je održali čistom. Koristite komad vlažne pamučne tkanine da obrišete bebino lice, kukove, ruke i nabore na koži. Koristite drugi komad tkanine za svaki deo tela.

Prva stolica će vas iznenaditi

Prvih nekoliko dana stolica vaše bebe sastoji se od mekonijuma, lepljive zelenkasto crne materije, koja je tokom trudnoće oblagala creva vaše bebe. Da biste je očistili, obrišite bebinu guzu pamučnom tkaninom umočenom u vodu i premažite je vazelinom, kako bi sledeći put bilo lakše ukloniti je.

majka drži bebu u naručju

Beba ne mora svaki dan da ima stolicu

Za novorođenčad je uobičajeno da imaju stolicu od sedam puta dnevno ili samo jedanput u sedam dana. To je normalno i ne znači da vaša beba ima proliv ili zatvor. Sve dok se vaša beba dobro hrani i vlaži pelene, nema razloga za brigu.

Neće spavati celu noć

Da, vaša beba će mnogo spavati. Ali će se često i buditi. Novorođenčad će se buditi noću isto onoliko koliko se bude i tokom dana iz prehrambenih razloga. Očekujte da se vaša beba buditi na svaka dva do tri sata radi jela.

Možda se ne zaljubite odmah u bebu

Posle devet dugih meseci trudnoće, verovatno očekujete da će vas trenutak kada prvi put upoznate bebu ispuniti trenutnom i neodoljivom ljubavlju, ali za neke mame to se ne događa na ovaj način, i to je potpuno normalno.

Vezivanje može potrajati neko vreme. Imajte na umu da je ovo kao i trudnoća i porođaj, različito za sve. Ne postoji neki ispravan i očekivani način da se vezivanje dogodi, zato dajte vremena. Ako se i posle nekoliko nedelja niste vezali ili čak imate negativne osećaje prema svojoj bebi, obavezno razgovarajte sa lekarom kako biste isključili postnatalnu depresiju.

Bebina koža se može ljuštiti

Nakon što dugo lebdi u bazenu „vode“, izlaganje bebe suvom vazduhu može izazvati reakciju njene osetljive kože. Otprilike drugog ili trećeg dana, primetićete da koža postaje ljuskava, jer se prilagođava životu izvan materice. Ovo će trajati kratak vremenski period.

Beba mora da provodi vreme na trbuhu

Vreme provedeno na stomaku je obavezno čak i za sićušne bebe. Novorođenčad bi trebalo da provodi određeno vreme na trbuhu, kako bi ojačala mišiće leđa. Prvi motorički zadatak koji beba ima je da se ispravi iz uvijenog položaja i razvija mišiće leđa, a najbolji način za to je vreme provedeno na trbuhu neposredno nakon buđenja. Novorođenčad, međutim, ne bi trebalo i da spavaju na stomaku.

beba spava na stomaku

Boja očiju će se menjati

Sve se bebe rađaju s tamnoplavim očima i vremenom se oči menjaju u svoju pravu boju. Koja će boja očiju zaista biti zavisi od količine melanina u irisu. Primetićete najdramatičnije promene u boji očiju između šestog i devetog meseca.

Beba vas može prepoznati po mirisu

Osećaj mirisa vaše bebe razvio se još u materici i kao rezultat toga je jedno od najjačih čula prisutnih pri rođenju. U stvari, osećaj mirisa vaše bebe pomoći će joj da vas prepozna, jer može prepoznati vaš miris već po navršenoj prvoj nedelji. To je još jedan način da priroda osigura posebnu vezu između vas.

A kako bi vaša trudnoća protekla bezbiržno i bez stresa Medigen je pripremio najsavremenije genetičke testove, kojima možete da otklonite svaku sumnju vezanu za zdravlje vašeg deteta. Klikom ovde pogledajte našu ponudu i zakažite testiranje još danas.