Telefoni & Email

Adresa

Radno vreme

Genetsko savetovalište

Prijavite se

6 važnih saveta za regulisanje kilaže nakon porođaja

22 Oktobar 2020
trudnica u poodmakloj trudnoći na krevetu drži ruke na stomaku

Gubitak kilograma nakon trudnoće je težak, jer beba menja vaš život, ali i vaše telo. Svakako može biti frustrirajuće kada nikako ne možete da se oslobodite tih kilograma viška i kada se pitate da li će vaše telo ikada biti isto. Nakon porođaja verovatno ćete se osećati kao da nemate vremena za zdravu ishranu i vežbanje. Sad kad je vaša beba tu imate i te kako o čemu da razmišljate: kada da je nahranite, šta da radite kada počne da plače, koje preglede treba obaviti. Kako se rešiti tih dodatnih kilograma koje ste dobili tokom trudnoće svakako ne dolazi u prvi plan. Ipak važno je pokušati da se brinete o sebi, a jedan od najboljih načina je da uživate u zdravom načinu života, koji sa sobom nosi i postepeno gubljenje kilograma.

U našem novom tekstu donosimo vam nekoliko korisnih saveta koji će vam svakako olakšati put u gubljenju kilograma stečenih tokom trudnoće i povratak one figure koju želite.

Ne prenagljujte sa dijetom

Smanjivanje unosa kalorija u nadi da ćete izgubiti kilograme može zvučati kao pravi pristup. Ali zapravo to i nije baš tako kako se čini. Vaš metabolizam nije nužno isti kao pre porođaja, a smanjeni unos hrane ga dodatno usporava. Ako jedete manje, ne znači da ćete automatski gubiti na težini. Kada ne unosite dovoljno hrane vaše telo će skladištiti masnoće.

devojka drži smuti u ruci, a na stalu ispred nje se nalazi voće

Osobito ukoliko dojite, nije vreme da isprobavate bilo kakvu dijetu, jer morate biti sigurni da imate dovoljno hranljivih sastojaka i za sebe i za bebu. I dalje će vam biti potreban pravi balans kalorija i hranljivih sastojaka, koji će vašem telu pomoći da se regeneriše i održi nivo energije.

Ono što novopečene majke moraju imati je velika količina strpljenja sa svojim telom. Kao i sa svime u životu ni jedno instant rešenje obično i nije nikakvo rešenje. Planirajte obroke unapred i budite sigurne da jedete dovoljno uravnoteženu hranu, koja će vam obezbediti sve neophodne hranljive sastojke. Niskokaloričnoj dijeti verovatno će nedostajati važne hranljive materije i ovo najčešće dovodi do osećaja iscrpljenosti. Ovo je suprotno od onoga što vam je potrebno kada se brinete o novorođenčetu i kada ste verovatno neispavani.

Adekvatna ishrana je prirotet

Kada postanete majka vašem telu je potrebna maksimalno kvalitetna ishrana, posebno ako dojite. Izaberite hranu bogatu hranjivim sastojcima. Vreme je da na listu za kupovinu ponovo unesete ono zdravo zrnevlje i povrće. Pokazalo se da jedenje hrane bogate vlaknima pomaže u gubitku kilograma.

devojka drži činiju sa voćem i povrćem

Riba je tekođe jedno od preporučnih namirnica jer je izvor esencijalne omega-3 masne kiseline. Mleko i jogurt su takođe super hrana jer sadrže puno kalcijuma koji vam je potreban da bi vaše kosti bile čvrste. I ne zaboravite na proteine. Nemasno meso, piletina i pasulj sadrže malo masti, a puno proteina i vlakana. Dobri su za vas i duže ćete se osećati sitima.

Da li se od dojenja mršavi?

Da li vam dojenje zaista može pomoći da smršate i dalje je veliko pitanje. Neke svetske studije tvrde da dojenje može pomoći pri gubitku kilograma. Iako se ne može zasigurno tvrditi da dojenje pomaže u gubljenju kilograma nakon porođaja, ono što je sigurno je da je dojenje dobro za vašu bebu. Jača imunitet i pruža brojne druge važne zdravstvene beneficite. A dojenje vam omogućava da dodate oko dodatnih 300 kalorija dnevno u svoju ishranu. Samo se pobrinite da ako dojite, to ne koristite kao izgovor da jedete šta god poželite.

Pijte dovoljno vode

Dehidratacija je veliki problem za gubitka kilograma i većina žena nakon porođaja nema dovoljno vode u organizmu. Pijenje dovoljno vode tokom dana sprečava vas da postanete dehidrirani. Voda takođe ispunjava vaš metabolizam i stvara utisak sitosti, a neka istraživanja su otkrila da čak može i ubrzati vaš metabolizam.

žena koja pije vodu iz čaše

Gledajte na to ovako, ukoliko unesete dovoljnu količinu vode, smanjuje se verovatnoća da ćete se prejesti. Pored toga, pomaže vašem telu da pravilno funkcioniše u smislu zdravlja creva, metabolizma, nivoa energije, pa čak i regulacije raspoloženja. A što se tiče gubitka kilograma, pijenje više vode pomaže sagorevanju masti, umesto da se skladište u vašem telu.

I naravno vežbanje

Nećemo reći ništa novo ako vam kažemo da redovno vežbanje donosi mnogo pozitivnih stvari, a naročito može pomoći pri gubitku težine. Kardio, poput hodanja, trčanja, vožnje bicikla, pomaže da sagorite kalorije i ima brojne zdravstvene prednosti. Treba da uključite aerobne vežbe i vežbe snage nakon trudnoće da biste sagoreli kalorije i održali mišiće i kosti jakim. Vežbanje, osim što vam pomaže da izgubite kilograme, pruža još mnoge prednosti novopečenoj mami. Pomaže kod depresije, pomaže kod problema sa spavanjem, u ublažavanju stresa, a novorođenče u kući definitivno može biti stresno.

Pokušajte da se naspavate

Već znate da je ovo teško. Čini se skoro nemogućim pored bebe koja zahteva danonoćnu pažnju. Ali sa druge strane nedostatak sna može negativno uticati na vašu težinu. Neka istraživanja su pokazala da je nedostatak sna povezan sa zadržavanjem veće težine nakon trudnoće.

nasmejana devojka leži u krevetu

Strategije koje mogu pomoći uključuju traženje pomoći od porodice i prijatelja, ali i ograničavanje unosa kofeina. Vaše zdravlje je jednako važno kao i zdravlje bebe, zato zatražite pomoć da biste dobili potreban san.

Medigen je tu da vam pruži punu podršku tokom i nakon trudnoće, pružajući uslugu najsavremnijih medicinskih dostignuća. Za još zanimljivih tekstova o zdravlju vaše bebe i vas pogledajte ovde.