Telefoni & Email

Adresa

Radno vreme

Genetsko savetovalište

Prijavite se

7 najvažnijih pitanja o prenatalnom testu

14 Januar 2020
trudnica sa otkrivenim stomakom

Kada je u pitanju budućnost i pre svega zdravlje potomstva sigurni smo da niko od nas neće štedeti para i vremena, niti će stvari prepustiti slučaju. Sigurnost je ono što život čini srećnim i spokojnim. Naročito kada je u pitanju zdravlje budućeg deteta.

Vremenom su se razvijali brojni načini kojima se pokušavalo utvrditi bebino zdravlje dok je još bilo u majčinoj utrobi. Kako su se ovi testovi usavršavali, tako su i dobijeni podaci bili sve tačniji, a prognoze ovih testova sve realnije.

Neinvazivni prenatalni testovi sa sobom povlače i pitanja na koja treba dati odgovor, a koja najčešće zanimaju buduće roditelje.

Šta ovi testovi otkrivaju i kako se rade?

Prenatalnim testovima utvrđuje se prisustvo poremećaja kao što je na prvom mestu Daunov sindrom, potom Edvardsov i Patauov sindrom, kao i poremećaji uzrokovani viškom ili manjkom X i Y hromozoma.

Za test je potrebno uzrokovati krv majke standardnom procedurom vađenja krvi, pri čemu su i majka i beba apsolutno bezbedni. Krv se potom šalje u sertifikovanu laboratoriju.

U kom periodu trudnoće se radi test?

Test se radi počev od 10. nedelje trudnoće, idealno u periodu između desete i dvanaeste nedelje. Test je pravi izbor za sve roditelje koji žele da se opuste i uživaju u trudnoći.

Koliko dugo se čekaju rezultati?

Prosečno vreme čekanja rezultata je oko dve nedelje. Rezultati prenatalnog testa Livia dobijaju se u najkraćem mogućem roku, a najkasnije za 12 dana.

Šta ako je test pozitivan?

Prema važećim smernicama pozitivan nalaz neinvazivnog prenatalnog testa trebalo bi dodatno proveriti nekim konfirmatornim testom, dok se trudnicama sa negativnim nalazom savetuje samo nastavak uobičajenog kontrolisanja trudnoće kod odabranog ginekologa.

Za odgovorom da li je beba hromozomski zdrava, možemo tragati na dva načina – neinvazivno i invazivno. S obzirom na to da invazivni načini daju konačne odgovore, ali nose i rizike od pobačaja i/ili oštećenja ploda, prvi korak u prenatalnoj dijagnostici je neinvazivni skrining.

Iz tog razloga preporučujemo prenatalni test Livia koji sa velikom sigurnošću može da otkrije da li kod bebe postoji neka genetička nepravilnost.

Kome se test preporučuje?

  • Svim trudnicama koje žele da budu sigurne da neće roditi dete sa Daunovim sindromom (Edvardsovom ili Patauovim sindromom).
  • Trudnicama koje su dobile loš nalaz dabl/tripl testa ili ultrazvuka u prvom i drugom trimestru.
  • Trudnicama koje su začele vantelesnom oplodnjom.
  • Trudnicama koje nose rizik godina, kao i onima koje imaju ličnu ili porodičnu istoriju nekog genetičkog poremećaja.
  • Ukoliko se odlučite da uradite test, preporučuje se da konsultujete genetičko savetovalište.

Da li ovi testovi mogu da odrede pol bebe?

Ukoliko želite da pol vašeg deteta ostane iznenađenje do samog porođaja trebalo bi da ovo naglasite prilikom testiranja, kako ovaj podatak ne biste dobili. A ukoliko se ipak odlučite da saznate pol deteta Medigen i Livia su pripremili posebno iznenađenje za vas u vidu balona koji će otkrivati pol deteta.

Da li pre testiranja sme da se jede i pije?

Nema potrebe za bilo kakvim posebnim priprema kada je ovaj test u pitanju. Možete jesti i piti najnormalnije pre vađenja krvi, nakog čega se normalno vraćate dnevnim aktivnostima.

Toplo preporučujemo neivazivni prenatalni test Livia koji će vam dati dragocene informacije o genetičkom zdravlju bebe, potpuno bezbedno i pouzdano. Uz Livia test provedite vreme u iščekivanju prinove spokojno i radosno. Kliknite ovde i već danas zakažite Livia test.