Telefoni & Email

Adresa

Radno vreme

Genetsko savetovalište

Prijavite se

8 saveta za zdravu trudnoću

14 Oktobar 2020
trudnice naslonjena na kuhinjsku radnu ploču drži dasku sa maslinama

Očekivanje bebe donosi puno uzbuđenja i radosti. Svaka mama se raduje danu kada će moći da drži svoje novorođenče u naručju. Stoga je veoma važno da majka preduzme sve korake za sigurnu i zdravu trudnoću i porođaj. Donosimo vam nekoliko saveta kako bi budućim mamama pomogli da urade upravo to.

Redovno uzimajte vitamine

Prenatalni vitamini pružaju puno esencijalnih minerala i hranljivih materija za zdravu trudnoću, a jedna od najvažnijih je folna kiselina. Nedostatak ovog hranjivog sastojka može dovesti do problema sa formiranjem mozga i kičmene moždine kod deteta. Prenatalni vitamini dostupni su bez recepta i preko recepta, pa se posavetujte sa lekarom kako biste utvrdili koji su vitamini najbolji za vas.

trudnica seče i priprema povrće za jelo

Vodite računa o ishrani

Jedenje zdrave ishrane posebno je važno za trudnice. Vašoj bebi je potrebna zdrava hrana, a ne šećeri i masti. Jedite puno raznobojnog voća i povrća, integralnih žitarica, hrane bogate kalcijumom i namirnice sa malo zasićenih masti. Riba bi i dalje trebalo da bude deo vaše redovne ishrane. Česta zabluda je da ribu treba izbegavati u trudnoći, ali to definitivno nije tačno. Riba je bogata omega-3 i zdravim masnim kiselinama koje su neophodne za mozak vašeg deteta u razvoju. Ipak, trebalo bi da razgovarate sa lekarom o tome koja je vrsta ribe najbolja za vas i koliko je treba jesti.

Brigu o maci prepustite drugima

Ukoliko imate mačku kao kućnog ljubimca morate biti obazrivi. Mačke nose parazit u svom izmetu koji uzrokuje toksoplazmozu, bolest koja je veoma opasna za nerođene bebe. Čak i boravljenje mačke u blizini vašeg lica može povećati izloženost ovom parazitu, prema tome pamet u glavu.

mačka leži na stolici

Vodite računa sa lekovima

Mnogi lekovi imaju različite efekte na trudnice. Izbegavajte određene lekove bez recepta, poput aspirina i ibuprofena. Određeni lekovi i antibiotici mogu da uzrokuju probleme tokom trudnoće i potrebno ih je uzimati sa oprezom. Zato se pre uzimanja bilo kakvih lekova posavetujte sa lekarom.

pilule i lekovi prosuti po stolu

Posetite zubara

Iako se može činiti malo verovatnim, trudnoća i zdravlje zuba usko su povezani. Trudnoća može izazvati neočekivane promene oralnog zdravlja usled hormona, naročito povećanja estrogena i progesterona, što može promeniti način na koji desni reaguju na zubni plak. Poseta stomatologu će omogućiti da procenite vaše oralno zdravlje i da napravite plan eventualnih pregleda za ostatak trudnoće.

Fizička aktivnost je obavezna

O važnosti fizičke aktivnosti tokom trudnoće pisali smo ovde. Održavanje redovne rutine vežbanja je ključno za zdravu trudnoću, mada je važno praktikovati vežbe koja će vam pomoći, i koje neće ometati vašu trudnoću. Na primer, joga je odličan način da ostanete u formi dok ste u drugom stanju.

Uživajte u suncu

Aktivnosti van kuće su više nego preporučljive. Provedite najmanje 15 minuta napolju, upijajući sunčeve zrake kako biste povećali stvaranje vitamina D. Manjak vitamina D može povećati rizik od gestacijskog dijabetesa i preeklampsije i uticati na gustinu kostiju bebe.

trudnica u parku uživa u lepom vremenu

Izbegavajte pušenje i alkohol

Ovo je opšte mesto i nismo vam rekli ništa novo. I pušenje i konzumiranje alkohola može dovesti do štetnih efekata na trudnice i njihove bebe. Znamo da pušenje nije bezbedno za bebu u razvoju, a kada je u pitanju alkohol ne postoji bezbedna količina koja se sme konzumirati. Pušenje je povezano sa pobačajem, placentnom insuficijencijom, malim bebama, prevremenim porođajima.

A ako ne želite da bilo šta prepustite slučaju, Medigen je za vas pripremio najsavremeniji prenatalni test Livia. Kontaktiraj nas već danas i zakaži testiranje.