Telefoni & Email

Adresa

Radno vreme

Genetsko savetovalište

Prijavite se

Autizam i matične ćelije

28 April 2020

Kada su se Maksim i njegova sestra bliznakinja rodili pre sedam godina u Ukrajini, njihova majka Olga već je bila donela odluku da čuva matične ćelije po njihovom rođenju. Iako su se blizanci u početku činili posve zdravima, prošlo je samo nekoliko meseci pre nego što je Maksim počeo da slabo jede i spava.

Nakon što su mu sa tri godine dijagnostikovali intoleranciju na laktozu, kasnije su lekari kod Maksima otkrili znakove iz autističnog spektra ponašanja, kao i pokazivanje drugih oštećenja.

Olga, Maksimova mama, nam se poverava: "Posle niza pregleda, lekari su postavili preliminarnu dijagnozu: poremećaj iz spektra autizma. Potom su na listu verovatnih bolesti dodate disartrija, alalija, eholalija i oštećenje kognitivnog sistema. Drugim rečima, bolesti povezane sa oslabljenim višim mentalnim funkcijama. Naravno, teško je lečiti dete bez konkretne dijagnoze, ali sledili smo sva uputstva lekara."

U nadi da će poboljšati njegovo stanje, Maksim je podvrgnut raznim tretmanima i terapijama lekovima - od kojih nijedna nije bila efikasna. Tada su Maksimovi roditelji odlučili da pokušaju sa matičnim ćelijama iz krvi pupčanika, koje su sačuvane pri njegovom rođenju.

Nije prošlo mnogo kada je Makim prebačen u bolnicu u Ukrajini na terapiju matičnim ćelijama iz krvi pupčanika. Ovaj put lečenje je imalo uspeha. Maksim je počeo da fokusira oči, sluša govor drugih i pokušava da progovori. Čak je počeo da uživa u bojenju i učenju slova.

Nakon nedavno primenjnog drugog tretmana matičnim ćelijama uzetim od njegove sestre, Maksimovo stanje se još više poboljšalo i on sada ide u školu.

"Bojala sam se da će takvo stanje ostati zauvek - biti mama, a istovremeno ne biti ... A sada sam sigurna da smo u stanju da savladamo sve poteškoće! I naša porodica će biti srećna! Kad bih mogla, vikala bih sa krova zgrade da matične ćelije čine čuda!", nastavlja Olga.

U sklopu obeležavanja Svetskog dana autizma, koji se obeležava 2. aprila svake godine, nadamo se da bi medicinski napredak poput terapije matičnim ćelijama mogao otvoriti mogućnost za bolje lečenje (tretiranje) autizma kako u Ukrajini, tako i širom sveta.