Telefoni & Email

Adresa

Radno vreme

Genetsko savetovalište

Prijavite se

Da li će matične ćelije u budućnosti lečiti autizam?

18 Avgust 2017

Većina dece sa nekim od razvojnih poremećaja iz spektra autizma koja su primila infuziju krvi sa njihovim sopstvenim matičnim ćelijama, pokazala su poboljšanja u komunikaciji, ponašanju i socijalizaciji, bez ikakvih neželjenih nuspojava.

To su rezultati prvog dela studije koja je obuhvatila 25 dece sa autizmom uzrasta između dve i pet godina, čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Stem Cells Translational Medicine”.

Roditelji svih mališana koji su učestvovali u studiji sačuvali su njihove matične ćelije odmah na rođenju. 

Najveći pomak kod dece koja su primila transfuziju sopstvenih matičnih ćelija, pokazala su pomak u prvih šest meseci, ali je napredak nastavljen i u narednih pola godine.

Ovo istraživanje sprovedeno na Djuk univerziteta u Severnoj Karolini daje nadu roditeljima dece s autizmom, da će za njihovo stanje jednom biti leka.

Noa Barkolos iz Toronta imao je dve godine kada je otkriveno da ima autizam. Sada ima četiri godine i bio je deo druge faze istog istraživanja koje je obuhvatilo 180 dece i čiji bi rezultati uskoro trebalo da budu objavljeni.

Njegovi roditelji tvrde da su kod svog sina nakon eksperimentalne terapije primetili neverovatan napredak. Počeo je da ostvaruje kontakt očima, ume da kaže „mama“, koristi izraze lica da iskaže osećanja i učestvuje u zajedničkim aktivnostima, što pre terapije nije radio.

On nije jedini kod kog je primećen napredak. Doktorka Džoan Kurcberg kaže da je napredak primećen i kod ostalih ispitanika šest meseci nakon primanja transfuzije. Prema njenoj hipotezi, to se dešava zato što određene ćelije imunog sistema iz krvi pupčanika prolaze kroz zid krvnog suda i utiču na veze između neurona.

 „Ne znamo da li će se ova terapija koristiti u lečenju autizma, ali se nadam da će na duge staze biti korisna“, rekla je Kurcberg.