Telefoni & Email

Adresa

Radno vreme

Genetsko savetovalište

Prijavite se

Da li je dozvoljeno plivanje tokom trudnoće?

23 Avgust 2021

Vreme je letnjih odmora, uživanja na plaži i naravno plivanja. Mnogima od nas more pomaže da napunimo baterije za sve izazove koji nas očekuju. Ali ako ste trudnica može vam se činiti da vam se svako malo kaže da nešto ne bi trebalo da radite. A da li je tako i sa plivanjem? Da li je plivanje u trudnoći dozvoljeno i kako utiče na trudnoću?

 

Sigurno i blagodatno

 

Tokom trudnoće stvara se poseban pritisak na ženina leđa, stomak, karlično dno i kolena. Bilo koja vrsta aerobnih vežbi tokom trudnoće može koristiti kako vama, tako i vašoj bebi, jačanjem vašeg srca i efikasnijim pumpanjem krvi. Vežbanje poboljšava cirkulaciju u celom telu i povećava nivo kiseonika u krvi. Plivanje je vežba sa malim opterećenjem koje sami možete da dozirate, a koja gradi snagu i aerobni kapacitet. Iako samo vi možete da odlučite u kojim aktivnostima biste želeli da učestvujete tokom trudnoće, želimo da vam predočimo sve prednosti koje plivanje donosi. Plivanje je korisno i generalno sigurno tokom svih tromesečja trudnoće.

 

 

Plivanje je jedan od najsigurnijih oblika vežbanja tokom trudnoće, a zbog značajnih zdravstvenih blagodati koje nudi veoma preporučljivo. Pri tome telo ne izlaže visokom nivou stresa. Stoga plivanje možete praktikovati čak i kada vam stomak postane veliki i može da vas sprečava da se bavite drugim vrstama vežbanja.

 

Zašto plivanje?

 

Ukoliko se pitate zašto izabrati baš plivanje tokom trudnoće, evo nekoliko veoma dobrih razloga:

 

  • Promoviše zdravlje pluća i srca. Plivanje je fizička aktivnost koja ima izuzetno pozitivan efekat na zdravlje pluća i srca. Kardiovaskularno zdravlje je veoma važno tokom trudnoće, a naročito tokom samog porođaja. Plivanje održava tonus mišića i povećava vašu izdržljivost, na čemu ćete biti posebno zahvalni kada dođe vreme za porođaj

 

  • Smanjuje bolove i oticanje mišića. Plivanje stimuliše cirkulaciju, tako smanjujući oticanje. U vodi vaša trudnička težina manje opterećuje mišiće i leđa, pružajući olakšanje i ugodnije kretanje.

 

  • Smanjuje jutarnje mučnine. Mnoge žene potvrđuju da im je plivanje tokom trudnoće olakšalo i umanjilo mučnine i povraćanje tokom trudnoće.

 

  • Umanjuje bol u leđima. Beba pluta zajedno sa vama, čime se smanjuje pritisak na išijadični nerv.

 

  • Sprečava neželjeno debljanje i gestacijski dijabetes.

 

  • Rashlađuje. Trudnice često osećaju veliku vrućinu tokom trudnoće. Naročito letnja vrućina može pojačati ovu nelagodu. Plivanje pruža efekat hlađenja te je i to jedan od benefita.

 

 

Mere opreza

 

Kao i sa svim drugim oblicima vežbanja tokom trudnoće, i plivanje bi trebalo obustaviti ukoliko počnete da osećate mučninu, postane vam previše vruće ili ako iskusite vaginalni izliv, krvarite ili osećate bol u stomaku i karlici. Trudite se da termini plivanja traju otprilike 30 minuta i ograničite ih na 3 do 5 puta nedeljno. Budite posebno oprezni pri izlasku iz bazena i nosite adekvatnu obuću za hodanje po mokrim površinama. Zapamtite, usled velikog stomaka vaš osećaj ravnoteže može biti poremećen. Zato budite posebno oprezni kada hodate po klizavim površinama.

 

Plivanje u trudnoći je odličan oblik brige o sebi. A briga o sebi vodi zdravijim, srećnijim mamama, što znači zdravijim, srećnijim bebama i porodicama. A kada je briga o vašem zdravlju u pitanju Medigen je obezbedio brojne testove za buduće mame, kako bi vaši blaženi dani protekli bezbrižno i spokojno. Poseti naš sajt i budi sigurna.