Telefoni & Email

Adresa

Radno vreme

Genetsko savetovalište

Prijavite se

Da li u trudnoći treba ,,jesti za dvoje''?

28 Jul 2017

Gotovo polovina trudnica se ugoji tokom trudnoće i po porođaju ima više kilograma nego pre začeća. Iako je ta pojava vrlo rasprostranjena, lekari upozoravaju da je vrlo opasna.

Istraživači kažu da buduće mame stavljaju sebe i svoju decu u veliki rizik. Za početak, ukoliko se majka prekomerno ugoji tokom trudnoće i dete će biti preveliko, što ih stavlja u veći rizik od srčanih oboljenja i gojaznosti kasnije u životu.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu „Journal of the American Medical Association“ (JAMA) analiziralo je podatke iz 23 ranije studije koje su ukupno obuhvatile 1,3 miliona žena širom sveta. Ispostavilo se da su žene koje su se preterano ugojile tokom trudnoće bile u većem riziku od toga da dobiju preveliku bebu. To je istovremeno povećavalo potrebu za carskim rezom i to za 30 procenata.

Prema trenutnim preporukama, buduća mama tokom trudnoće ne bi trebalo da dobije više od 12-13 kilograma. Neki smatraju da je i to previše, ali većina lekara kaže da ćete kasnije bez problema izgubiti svaki višak, ukoliko ne pređete taj broj.

Savet za žene koje tek planiraju trudnoću, a imaju višak kilograma, je da se potrude da smršaju pre začeća.

Činjenica je da tokom trudnoće ne treba „jesti za dvoje“, jer je telu zapravo potrebno svega 350 do 450 kcal više od uobičajenog unosa i to u poslednja dva tromesečja, a tu energetsku vrednost možete pomnožiti sa dva, ukoliko nosite blizance.

Osim što bi trebalo da vodite računa o ishrani, bilo bi dobro da se krećete što više, a možda krenete i na plivanje.

Istraživanja su pokazala da redovna fizička aktivnost budućih mama smanjuje potrebu za carskim rezom, povišenim pritiskom u trudnoći, kao i šanse da novorođenče ima probleme s disanjem. Čak se i gojaznim budućim mamama savetuje kretanje. Štaviše, autori rada objavljenog u JAMA časopisu ističu da je pogrešno deljenje saveta da se tokom trudnoće izbegava fizička aktivnost doprinelo epidemiji gojaznosti u svetu.

Doživotne posledice

 Jedan od velikih razloga zbog kojih trudnoće toliko utiču na statistiku o gojaznosti je taj što mnogo žena nikad ne izgubi kilograme dobijene u trudnoći. Štaviše, prema jednom američkom istraživanju, čak 75 odsto majki ima više kilograma nakon porođaja, nego pre trudnoće.

Gotovo polovina zadržala je oko pet kilograma više, a 24 odsto 10 kilograma viška. U toj grupi, 40 odsto učesnica istraživanja imalo je normalnu kilažu pre trudnoće, ali je trećina postala gojazna ili imala višak kilograma godinu dana kasnije.

Osim što je višak kilograma opasan za mame, može biti opasan i za njihovu decu. Jedna nemačka studija objavljena u časopisu PloS ONE pokazala je da deca majki koje su u trudnoći dobile previše kilograma imaju 28 odsto više šanse da i sama pate od viška kilograma nakon pete godine života. 

Zbog toga se budućim mamama i onima koje planiraju to da postanu savetuje da se zdravo hrane i redovno kreću. I zapamtite: nemojte jesti za dvoje.