Telefoni & Email

Adresa

Radno vreme

Genetsko savetovalište

Prijavite se

Gledanje televizije dok jede škodi vašem detetu

01 Septembar 2021

Nećemo mnogo pogrešiti ako našu današnju realnost nazovemo realnost ekrana. Mobilni telefoni, tableti, televizori. Svakodnevno smo puno vremena izloženi sadržajima koje upijamo sa nekog ekrana. Ali to nije slučaj samo sa nama, već i sa našom decom. Budimo iskreni! Svako od nas je došao u iskušenje da jednostavno detetu da tablet ili telefon ne bi li ga umirio ili mu skrenuo pažnju prilikom hranjenja. A da li ste znali koje sve štetne posledice ovakva praksa može da ima?

 

dečak sedi na kauču sa daljinskim upravljačem u rukama

 

Mnogi koriste ekran kao zamajac kako bi deci dali hranu. Ali previše vremena za ekranom negativno utiče na emocionalno i fizičko zdravlje dece. Mnogi roditelji spajaju vreme hranjenja sa gledanjem televizora ili nekog mobilnog uređaja. Iako im je namera da nateraju izbirljivu decu da jedu više hrane, istovremeno izlažu decu nepotrebnom vremenom pred ekranom. Na ovaj način se stvara veoma loša navika za vaše dete. Zato je važno prestati sa praksom da deca koriste mobilne uređaje ili gledaju TV tokom obroka. Ova praksa može imati nekoliko neželjenih efekata.

 

 

Koji su neželjeni efekti?

 

Postoje neželjeni efekti ovakve prakse koje svakako želimo da izbegnemo! Kada jedemo ispred televizora (ili laptopa, tableta, pa čak i knjige), naš um pridaje više pažnje onome što gledamo, nego samom činu jedenja. Dete počinje da uzimanje hrane vrši kao automatsku radnju, kao na auto-pilotu. Deca potpuno gube bilo kakvu korist od interakcije sa drugim članovima porodice i hrane koju jedu. Osim toga ljudi imaju tendenciju da jedu više dok gledaju televiziju, jer ne obraćaju pažnju na to šta im je posluženo na tanjiru i koliko bi trebalo da jedu. Kao rezultat toga, na kraju pojedu više. Prekomerno jedenje vrlo brzo može dovesti do gojaznosti. Deca se takođe prejedaju dok gledaju svoje omiljene crtane filmove. Takođe vrlo često mogu zahtevati nezdrave grickalice koje su uzrok gojaznosti.

 

debeli dečak sedi i jede hamburger

 

Deca imaju tendenciju da razvijaju nezdrave navike u ishrani kada gledaju svoje omiljene crtane filmove na televiziji ili na internetu dok jedu. Često su tu omiljene grickalice ili slatkiši koje dete nekontrolisano jede dok je zagledano u ekran. Postoji opasnost da će dete vremenom početi da preskače glavne obroke usled zasićenosti grickalicama. Ovo može dovesti do neuhranjenosti.

 

Gledanje televizije tokom jela smanjuje brzinu metabolizma što dovodi do sporijeg varenja hrane i do sagorevanja masti. Ako vaše dete jede ispred televizora i nije fizički aktivno, verovatno će imati usporen metabolizam. Kao rezultat toga mogu se javiti probavni problemi. Da ne pominjemo nedostatak interakcije deteta sa članovima porodice tokom jela. Ovaj aspekt može negativno uticati na socijalizaciju deteta.

 

 

Koje je rešenje?

 

Možda će biti teško sprečiti vaše dete da gleda televiziju dok jede, ali to nije nemoguće. Ako vaše dete već ima naviku da gleda televiziju dok jede, odvikavajte ga postepeno. Deca se mogu odviknuti od ove navike, i iako mogu isprva da se nerviraju i iskazuju bes, na kraju će naučiti da jedu bez skretanja pažnje gledanjem u ekran. Posvetite potpunu pažnju svom detetu i držite spravice dalje od sebe kako bi znalo da se za vreme obroka radi o hrani i porodici, kao i o važnom povezivanju!

 

 

Prvi korak je izbegavanje svih mogućih smetnji tokom obroka. Budite strogi u poštovanju pravila da nema ekrana, igračaka i knjiga na trpezarijskom stolu. Posmatrajući vas, vaše dete će naučiti da su obroci namenjeni porodici i da ne bi trebalo da koriste telefone ili gledaju televiziju dok jedu.

 

Postarajte se da dete hranite kada je zasita gladno. Ako je vaše dete zaista gladno, neće ga mučiti da li ima televizor ispred sebe ili ne. Da bi ovo postigli jedan od načina je da se pobrinete da mu vreme za užinu ne bude previše blizu obroka. Ukoliko je dete već steklo naviku da jede dok mu nešto skreće pažnju možete početi tako što ćete imati petominutni obrok bez televizora, a zatim postepeno povećavati to vreme. Ovo će pomoći da se postepeno prekine veza koju je vaše dete formiralo uz jelo i TV.

 

Svesni smo da je ovo nekada najlakši način da privolite dete da jede, ali vodite računa da ovaj način hranjenja ne preraste u patološku naviku. Zapamtite da navike u ishrani koje deca steknu tokom detinjstva najčešće ostaju i kada odrastu. Zato nikada ne povezujte vreme ispred ekrana sa obrokom vašeg deteta. Takođe, pokušajte da sa svojim detetom imate porodični obrok kad god je to moguće.

 

Posetite naš blog i pronađite još korisnih saveta o zdravlju vašeg dete i vaše porodice.