Telefoni & Email

Adresa

Radno vreme

Genetsko savetovalište

Prijavite se

Jedan porođaj jedna nova nada!

14 Novembar 2017

Džordžina Rasel iz Mančestera u Velikoj Britaniji bila je u četvrtom mesecu trudnoće kada je dobila zastrašujuće vesti – njen brat Ešli imao je tumor na mozgu, glioblastom.

Glioblastom se povezuje sa nizom simptoma koje mogu da imaju i potpuno zdravi ljudi, zbog čega se kasno otkriva. To je bio i slučaj sa sa Ešlijem, kom je bolest kasno otkrivena. Lekari su mu rekli da mu je ostalo samo pet godina života i ta prognoza mu je slomila srce. U tom trenutku, imao je sao 34 godine, suprugu i ćerkicu Aleksis, koja je tek napunila dve.

Odlučna da svom bratu pomogne kako god može, Džordžina je provodila dane istražujući moguće terapije za njegovo stanje. Onda je jedne noći naletela na informaciju, koja će promeniti Ešlijev život.

“Otkrila sam da lekari koriste matične ćelije krvi pupčanika da leče različite oblike raka. Čitala sam to i shvatila – nosim lek u sebi!”, kaže Džordžina.

Iznenadilo ju je to što matične ćelije mogu da leče više od 80 bolesti krvi i imunog sistema, a opet, niko koga je poznavala, nije imao sačuvane matične ćelije iz krvi pupčanika.

“To bi trebalo da bude deo našeg obrazovanja. Jako je važno da u školama i u klinikama ljudi dobijaju informacije o tome da će možda njihovom detetu ili članu porodice zatrebati te ćelije”, kaže ona.

Shvatila je da postoji velika šansa da će Ešli, kao njen brat, verovatno moći da primi matične ćelije iz pupčanika njene bebe, bez rizika od odbacivanja. Ohrabrena, nastavila je dalje, ali je život spremio novi izazov – vodenjak joj je pukao šest nedelja pre termina.

Porođena je carskim rezom i tom prilikom lekari su bezbedno prikupili matične ćelije iz krvi pupčanika njene bebe.

“Beba i ja smo bile u velikoj nevolji, ali sam im neprekidno ponavljala: ‘Nemojte da bacite pupčanu vrpcu!’”, kaže Džordžina.

Na svet je, bez ikakvih posledica po zdravlje, došla njena ćerka Čarli, a Ešli je dobio novu šansu za život.

Pošto se njegov tumor sporo razvija, lekari trenutno traže način da upotrebe skladištene matične ćelije za njegovo lečenje.

“Ešli je presrećan zbog podrške koju je dobio”, kaže Džordžina. “Imam četvoro braće i sestara i mnogo fotografija na kojima smo nas petoro zajedno. Bez Ešlija, slika nije potpuna. Otkako sam rodila Čarli, mogu da razumem kako se moja mama oseća sada. To je nešto što nikad pre nisam osetila. Srećom, medicina brzo napreduje i napredovaće brže od njegovog tumora”.