Telefoni & Email

Adresa

Radno vreme

Genetsko savetovalište

Prijavite se

Jedna mama-tri vrste porođaja: Koji je ''najlakši''?

02 Jun 2017
kako se najlakse poroditi

Jedna majka troje dece, svako je rodila na različit način. Prenosimo vam njeno iskustvo:

“Dok sam bila trudna, imala sam predstavu o tome kako izgleda savršen porođaj. Pohađala sam školu za trudnice, čitala knjige, meditirala...

Međutim, porođaj je mnogo drugačiji od onoga što čujete u školi, čitate u knjizi i zamišljate u svojoj glavi. Kao roditelji, učimo da radimo najbolje što možemo s onim što imamo. Sada, kada se osvrnem na svoja tri potpuno različita porođaja, osećam se srećnom što sam uspela da iskusim i vaginalni porođaj sa epiduralom i carski rez i vaginalni porođaj posle carskog reza bez ikakve analgezije.

Često me pitaju: ’Koji ti je bio najlakši?’ Iskreno, svaki je bio emocionalni i fizički izazov. Svaki je za rezultat imao rođenje prelepe zdrave bebe koju ću voleti i paziti do kraja života, što znači da je svaki bio savršen.

Vaginalni porođaj sa epiduralom

Tokom prvog porođaja, dobila sam indukciju u 40. nedelji. Lekar je trebalo da ode na odmor i nagovorio me da se podvrgnem indukciji. Možete reći da sam naivna, ali sam se složila. Međutim, moje telo nije dobro reagovalo na lek za indukovani porođaj i nakon nekoliko sati povraćanja, suza i užasnog bola, odlučila sam da uzmem epidural. Čak sam i tada osećala kontrakcije, ali mi se telo opustilo.

Zbog brzog širenja grlića, došlo je do pucanja i ušivena sam nedugo po porođaju. Osećala sam se pomalo izneverenom zato što mi je bio potreban epidural, kako bih se nosila s bolom, ali sam znala da sam odabrala pravu stvar. Moja ćerka došla je na svet sa nešto više od 2,8 kg i pupčanom vrpcom obmotanom oko vrata. Lekar mi je rekao da bi u slučaju da je beba veća, verovatno bilo još komplikacija. Možda je indukcija bila dobar izbor. Uspela sam odmah da je podojim i vrlo brzo smo napustile bolnicu. Porođaj me iscrpeo i fizički i psihički, ali mi je i dao neku novu snagu.

Carski rez

Drugo dete došlo je na svet carskim rezom. Bila sam u parku i znala sam da nešto nije u redu. Otišla sam na pregled i svega posle toga se sećam kao kroz maglu: pištanja monitora, neuspelog indukovanog porođaja, lekarskih preporuka. Došao je na svet u 37. nedelji carskim rezom. Bila sam svesna tokom porođaja i mogla sam da čujem lekare koji pričaju o sportu, dok mi seku mišiće. To nije baš bio porođaj iz snova.

Rođen je sa zdravih četiri kilograma, ali je teško disao i smestili su ga na odeljenje intenzivne nege. Nisam mu ni lice videla četiri sata posle porođaja. Ležala sam sama i plakala. Sestre su dolazile u sobu da me povremeno obiđu i dale mi njegovu sliku.

To što nisam mogla odmah da ga uzmem u ruke i podojim me je mnogo mučilo, ali posle, kad sam počela da držim svoju lepu bebu u rukama, znala sam da je carski rez bio jedino rešenje. Iako je oporavak trajao duže, nego posle prvog porođaja, sve je bilo podnošljivo. Svoju trogodišnjakinju nisam mogla da nosim, ali sam joj to nadoknađivala dodatnim maženjem. Trebalo mi je dobrih godinu dana da steknem dovoljno snage u trbušnom mišiću i uradim trbušnjak, ali sam mogla da dojim svoju bebu, šetam i generalno obavljam sve dužnosti jedne mame, od trenutka kad smo se ponovo sreli u bolnici.

Vaginalni porođaj posle carskog reza i bez epidurala

Tokom treće trudnoće, moj ginekolog me je neprekidno pitao da li želim da zakažem carski. Odbijala sam, jer su nalazi pokazivali da sam dovoljno spremna da se treći put porodim prirodnim putem.

Moj cilj je bio da ovog puta ne uzimam epidural i nakon gomile pročitanog i sticanja podrške najbližih, odlučila sam da pokušam.

Kontrakcije su počele još u kući. Šetala sam po komšiluku, istuširala se i nalakirala nokte. Kad su kontrakcije postale dovoljno jake, da tokom njih ne mogu da govorim, otišli smo u bolnicu. Sećam se da su me dva puta pitali da li želim epidural, ali sam odbila. Vodenjak mi je ubrzo pukao i rodila sam sina pola sata nakon što sam stigla u bolnicu. Bio je zdrav i ja sam bila srećna što sam mogla da ga rodim onako kako sam želela.

Najbolji način da se porodite

Neki kažu da su se odlično osećali posle prirodnog porođaja. Sve u svemu, ja sam se osećala odlično (i gladno i umorno) posle svakog porođaja. Štaviše, jedina razlika između njih je moj stav i to kako sam ih zamislila, u odnosu na realno stanje. Porođaj bez epidurala nije ni teži ni lakši od indukovanog porođaja sa epiduralom ili carskog reza. Svi su podjednako veliki izazov i daju podjednako veliku nagradu.

Shvatila sam da ne postoji ‘pravi’ način da se rodi beba, jer sve vrste porođaja uključuju planiranje, odlučivanje, umor, bol, glad i oporavak. Sve vrste porođaja zahtevaju snagu i veru da možemo učiniti nešto tako teško. Što je najvažnije, svaki od njih za rezultat ima najvoljenije biće na svetu”.

 

Na samom kraju Vam predstavljamo našu partnersku kompaniju Quest sa svojim novim testom očinstva.  QUEST DNK test očinstva Vam može pomoći da razjasnite nedoumice vezane za poreklo.