Telefoni & Email

Adresa

Radno vreme

Genetsko savetovalište

Prijavite se

Još jedna revolucija u korišćenju matičnih ćelija iz krvi pupčanika

18 Oktobar 2017
primena maitčnih ćelija u lečenju srčane isnuficijencije

Srčana insuficijencija je stanje do kog dovode gotovo sve bolesti kardiovaskularnog sistema. Ono podrazumeva da srce ne može da pumpa dovoljnu količinu krvi za snabdevanje celog organizma, zbog čega trpe svi delovi tela. Međutim, novo istraživanje pokazalo je da ovom stanju možda ima leka i da odgovor leži u primeni matičnih ćelija iz krvi pupčanika.

Studija objavljena u časopisu „Circulation Research” pokazuje da je inovativna terapija pružila nadu u izlečenje 30 pacijenata, starosti od 18 do 75 godina, kod kojih je primenjeno intravenozno dobijanje leka posredstvom matičnih ćelija iz krvi pupčanika.

Kod onih koji su dobijali pravu terapiju, primećeno je “značajno” poboljšanje u sposobnosti srca da pumpa krv tokom cele godine nakon prvog tretmana, za razliku od onih koji su dobili placebo. Takođe, poboljšan je kvalitet života i svakodnevno funkcionisanje pacijenata, a sve to bez neželjenih nuspojava ili razvoja aloantitela, uobičajene autoimunološke komplikacije kod pacijenata koji su podvrgnuti transfuziji krvi ili doniranju organa.

Istraživači su ranije ispitali mogućnosti lečenja matičnim ćelijama iz koštane srži, ali u odnosu na njih matične ćelije iz krvi pupčanika imaju brojne prednosti, budući da su one lako dostupne i ne izazivaju nikakve komplikacije.

“Standardno lečenje nije dovoljno u kontrolisanju srčane insuficijencije i pacijenti posle izvesnog vremena obično moraju da dobijaju invanzivniju terapiju, poput mehaničkih ventrikularnih uređaja za olakšavanje rada srca i na kraju se podvrgnu transplantaciji organa”, kaže vođa studije Horhe Bartoluči, kardiolog i profesor Uniandes univerziteta u Čileu.

Srčana insuficijencija pogađa više od 37 miliona ljudi širom sveta i uprkos napretku medicine, gotovo polovina njih umre u roku od pet godina od uspostavljanja dijagnoze. Ako se ova istraživanja potvrde na većim grupama pacijenata, to će mnogima pružiti nadu za oporavak.

Svako ko odluči da sačuva matične ćelije iz krvi pupčanika svoje dece, potencijalno im dakle daje lek ne samo za srčanu isnuficijenciju, nego i još više od 80 oboljenja, s tim što se njihova primena iz godine u godinu proširuje.

Ako čekate bebu, možete obezbediti njenu sigurnu budućnost i iskoristiti posebnu pogodnost koju nude Medigen i Future Health Biobank – POPUST OD 420 EVRA ZA 30 GODINA ČUVANJA MATIČNIH ĆELIJA!

O svemu što ova ponuda sadrži, možete se POTPUNO BESPLATNO INFORMISATI popunjavanjem ovog upitnika http://www.medigen.rs/cuvanje-maticnih-celija

Imajte u vidu da je prijava za čuvanje matičnih ćelija iz krvi pupčanika potpuno besplatna i da se skladištenje matičnih ćelija plaća, tek pošto se uzorak uzme i proveri. 

Saznajte više o celoj proceduri uzimanja, transporta i skladištenja matičnih ćelija iz krvi pupčanika na ovom linku: http://www.medigen.rs/banka-maticnih-celija