Telefoni & Email

Adresa

Radno vreme

Genetsko savetovalište

Prijavite se

Još jedno uspešno lečenje cerebralne paralize

13 Decembar 2019
Jos jedno uspesno lecenje cerebralne paralize

Kada su roditelji jednog dečaka iz Argentine pri njegovom rođenju odlučili da sačuvaju matične ćelije iz pupčanika, nisu ni slutili koliko će ova odluka biti važna u njihovim životima.  Ubrzo dečak je oboleo od cerebralne paralize.

Dečak je rođen 2013. godine sa hipoksijom, koja je kasnije izazvala cerebralnu paralizu. Njegova majka se nadala da će matične ćelije njenog sina, sačuvane u banci nakon rođenja moći da budu iskorišćene za poboljšanje kvaliteta  njegovog života. Kada je dečak imao dve godine, prisustvovala je konferenciji o najnovijim dostignućima u istraživanju matičnih ćelija, gde je saznala kako matične ćelije iz pupčanika mogu da se koriste za lečenje cerebralne paralize.

Nakon što je kontaktirala  Future Health Biobank, banku matičnih ćelija u kojoj se sačuvao dečakov uzorak, upućeni su na Univerzitet Duke gde je uključen u studiju koja se vodila radi lečenja cerebralne paralize kod dece.

Lekari sa Univerzita Duke uradili su transplantaciju koristeći dečakove matične ćelije iz pupčanika, nakon čega nije prošlo mnogo vremena kada je majka primetila pozitivne promene kod svoga sina.

"Transplantacija matičnih ćelija bila je od velike pomoći njegovom imunološkom sistemu, a došlo je do velikih poboljšanja u njegovoj pažnji i kognitivnom funkcionisanju. ,,I dalje moramo naporno da radimo na njegovim motoričkim sposobnostima, ali više ništa nije nemoguće. Poboljšanje njegovog imunološkog sistema je bilo impresivno", rekla je dečakova majka.

Nakon rezultata transplantacije matičnih ćelija i poboljšanja dečakovog stanja, njegova majka je pozvala i druge roditelje da dobro razmisle o čuvanju matičnih ćelija svoje dece radi budućnost i njihove sigurnosti.

"Ako tokom trudnoće dobijete informacije o čuvanju matičnih ćelija, ne oklevajte. Moje iskustvo je bilo fantastično. Apsolutno bih to učinila ponovo i to iskreno svima preporučujem. Molim vas, ne oklevajte! Ukoliko imate mogućnosti da ih sačuvate, mogle bi u budućnosti da budu od velike koristi i nekome od članova vaše porodice".

Medigen je za vas obezbedio čuvanje matičnih ćelija u banci Future Health, jedinoj banci koja obezbeđuje finansijku podršku za lečenje. Ono što je još važnije Future Health Biobank pruža sigurnost matičnih ćelija u dve akreditovane laboratorije za obradu i čuvanje matičnih ćelija, Velikoj Britaniji i Švajcarskoj.