Telefoni & Email

Adresa

Radno vreme

Genetsko savetovalište

Prijavite se

Kad san neće na oči: Rešenja za sve probleme sa spavanjem u trudnoći

13 April 2017
Kad san neće na oči: Rešenja za sve probleme sa spavanjem u trudnoći

Tačno je da vas po dolasku bebe na svet čekaju besane noći. Međutim, velike su šanse da ćete i pre toga iskusiti šta znači majčinska nesanica.

U zavisnosti od toga u kom ste mesecu trudnoće, vaš stomak vam može više ili manje otežati zauzimanje dobrog položaja za spavanje, a osetićete i posledice iscrpljenosti, umora i svakog zalogaja viška koji ste uneli misleći da ste i dalje gladni.

Predstavljamo vam najgore probleme sa spavanjem koje ćete iskusiti u svakom periodu trudnoće:

Prvo tromesečje: Konstantno ste umorni

Pomirite se s činjenicom da u prvim mesecima trudnoće nećete imati baš mnogo energije i da ćete želeti da spavate što više.

Letargija i umor su uglavnom posledica naglog rasta progesterona, hormona ključnog za održavanje trudnoće, u vašem organizmu. Još jedan krivac su metaboličke promene kroz koje prolazite, jer većina energije koju unosite hranom, odlazi na “hranjenje” ploda.

Pored svega toga, osećaćete potrebu da češće idete u toalet, zbog čega ćete se buditi čak i noću.

Rešenja:

Iplanirajte dremku u kraćim intervalima tokom dana, ali ne i predveče, jer ćete onda imati problem da uveče zaspite na vreme. Posle 18 časova trebalo bi da povedete računa o unosu tečnosti, kako se ne biste budili radi odlaska u toalet. Fizičku aktivnost (u skladu sa preporukama lekara) ostavite za jutarnje sate, kako biste uveče mogli mirnije da zaspite.

Drugo tromesečje: Goruća pitanja

U drugom tromesečju ćete verovato imati više energije, ali ćete imati drugi problem – gorušicu. Što vaša materica više raste, to više pritiska želudac i potiskuje želudačnu kiselinu ka jednjaku. Ležanjem se osećaj “žarenja” u utrobi samo pogoršava.

U ovom periodu je sasvim moguće i da ćete noću imati grčeve u mišićima, uglavnom u listovima.

Kao da to nije dovoljno, u drugom tromesečju žene obično počinju učestalo da razmišljaju o porođaju, bebi, obavezama koje je čekaju, zbog čega noću ne mogu da zaspe.

Rešenja:

Nemojte sedeti posle obroka. Ustanite i prošetajte napolju ili po kući, jer u suprotnom rizikujete napad gorušice. Izbegavajte jako začinjenu, prženu i kiselu hranu uključujući paradajz, citruse, voćne sokove i kafu.

Neka vam odmor i opuštanje budu prioritet i pokušajte da svesno oterate sve “crne misli” i nedaće pre spavanja. Isprobajte tehnike dubokog disanja, meditacije ili tople kupke, koje mogu da vas opuste i pripreme da utonete u san.

Treće tromesečje: Isprekidani san

Kako se trudnoća približava kraju, čak dve trećine budućih mama se budi pet ili više puta u toku noći. Razlozi su uglavnom nemogućnost pronalaženja adekvatnog položaja, a jedno istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Jejl, pokazalo je da 60 odsto trudnica teško tone u san zbog bolova u donjem delu leđa.

Pored, već standardnog, problema sa čestim odlascima u toalet, u ovoj fazi trudnoće javljaju se često i poremećaji disanja, zbog povećanja telesne težine, ali i osećaj opšte uznemirenosti i trnjenja u nogama.

Rešenja:

Spavajte na levoj strani, jer ćete tako umanjiti pritisak na donji deo leđa, sprečiti hrkanje i pojačati protok krvi do vaše bebe. Stavite jastuk između kolena, iza leđa i ispod stomaka ili koristite takozvani jastuk za trudnice.

Nemojte preterivati sa tečnošću uveče i svaki put kada urinirate, pridržite stomak rukama blago ga podižući, kako biste bili sigurni da ste pravilno ispraznili bešiku.

Ako se vaši simptomi apnee i hrkanja pogoršaju, posetite lekara.