Telefoni & Email

Adresa

Radno vreme

Genetsko savetovalište

Prijavite se

Kako da otkijete da li nosite dečaka ili devojčicu?

21 Mart 2017
Kako da otkrijete da li nosite dečaka ili devojčicu

Naše bake imale su krajnje neobične načine da “utvrde” da li neko nosi dečaka ili devojčicu. One su “odokativnim” metodom, na osnovu oblika i položaja stomaka trudnice, umele da procene (doduše, ne nepogrešivo) pol nerođene bebe.

Baka bi vam rekla da ako ne osećate mučninu u prvim mesecima trudnoće, a pritom vam se jede slana i kisela hrana, sigurno nosite dečaka. “Simptomi” da ćete postati mama dečaka su još i da tata dobija na kilaži i da vam se nos proširio.

Trudnice koje nose devojčice, prema starim verovanjima, jedu slatkiše i imaju česte promene raspoloženja.

Naravno, iako je ovo zabavna igra pogađanja pola deteta, slabo je pouzdana.

Većina trudnica sazna pol bebe prilikom ultrazvuka, obično između 16. i 20. nedelje trudnoće. Međutim, sasvim je moguće da tom prilikom genitalije bebe neće biti vidljive zbog njenog položaja u materici.

Drugi način da se otkrije pol bebe su genetski testovi poput amniocinteze i biopsije horionskih čupica (CVS), kojima se utvrđuje da li je došlo do neke genetičke nepravilnosti u razvoju ploda. Naravno, ovi invanzivni testovi se nikad ne rade samo za utvrđivanje pola bebe.

Međutim, pol bebe može se otkriti već u 10. nedelji trudnoće zahvaljujući neinvanzivnom prenatalnom testiranju, kao što je Livia ™ i to sa stoprocentnom tačnošću.

Prenatalni test Livia ™ pruža mogućnost budućim roditeljima da dobiju važne informacije o genetičkom zdravlju ploda, pouzdano i potpuno bezbedno i bez nepotrebnog izlaganja rizičnoj amniocentezi ili biopsiji horionskih čupica. Prenatalni test Livia ™ je pravi izbor za sve roditelje koji žele da se opuste i uživaju u trudnoći.