Telefoni & Email

Adresa

Radno vreme

Genetsko savetovalište

Prijavite se

Kako da pobedite najčešće strahove u trudnoći

10 Novembar 2017
Strahovi u trudnoći kako pobediti

Znanjem možete pobediti mnoge životne strahove, jer većina njih potiče od straha od nepoznatog.

Kada po prvi put čekate bebu, sve može da izgleda strašno, ali uz prave informacije, biće vam mnogo lakše.

Strah od porođaja prati ne samo žene koje su po prvi put trudne, nego i one koje su se već porađale, jer, istini za volju, taj čin predstavlja veliki izazov za telo i duh. Ipak, uz pravi pristup, trudnoća i donošenje bebe na svet mogu vam predstavljati užitak, umesto bauka.

Najbolji način da pobedite strahove je da ih prepoznate.

Strah od indukcije

Žene se ili plaše same indukcije ili mogućnosti da lekari neće na vreme primetiti da porođaj ne može da se odvija bez nekog podsticaja.

U svakom slučaju, važno je da znate koje opcije imate. U stvarnosti, veliki broj žena se na kraju porodi uz pomoć indukcije i zato je važno da vas lekar uputi u sve ono što indukcija podrazumeva.

Strah od carskog reza

Jedan od najvećih strahova žena je da će se prirodni porođaj zakomplikovati toliko, da će carski rez biti neizbežan.

Međutim, pošto je carski rez poslednjih decenija postao rutinska operacija, nema razloga da se plašite ishoda – u sigurnim ste rukama.

Zato, pitajte svog lekara sve o carskom rezu, mnogo pre nego što se dan za porođaj približi. Biće vam mnogo lakše, kada unapred znate šta sve može da se desi.

Strah od bola

Nema sumnje da porođaj boli. Čak i u slučaju da je reč o carskom rezu, boleće vas rana nakon buđenja iz anestezije. Međutim, činjenica je takođe da je strah od bola često gori od samog bola. Zato, razmotrite mogućnost uvođenja epidurala ili nekog drugog načina ublažavanja bola, pre nego što uđete u poslednji mesec trudnoće.

Strah da s bebom nešto neće biti u redu

Od trenutka kada saznaju da su u drugom stanju, mnoge žene upadaju u krug bespotrebnih briga o tome da li je s njihovom bebom sve u redu. To mogu da pogoršaju loši rezultati dabl i tripl testova koji se rade u prvim mesecima trudnoće i koji pokazuju mogućnost da beba ima neki genetički poremećaj. Međutim, ti testovi često daju lažno pozitivne rezultate i bespotrebno opterećuju buduće roditelje velikim stresom.

Srećom, postoji način da se izborite sa ovim strahom – reč je o potpuno neinvanzivnom prenatalnom testu LIVIA, koji zahteva samo 10ml venske krvi majke.

Na osnovu tog malog uzorka, ovaj superiorni test može da otkrije prisustvo genetičkih nepravilnosti kod bebe, odnosno njihovo odsustvo.

Ranije su postojale dve verzije testa: LIVIA Basic koji otkriva da li je kod ploda prisutna neka od najčešćih hromozomskih nepravilnosti koje izazivaju Daunov sindrom, Edvardsov sindrom, Patauov sindrom, nepravilnosti polnih hromozoma i LIVIA Plus koji detektuje isto što i Basic test ali dodatno i mikrodelecione sindrome i trizomije 9. i 16. hromozoma.

Međutim, sada postoje i LIVIA TEST ALL CHROMOSOMES koji pored svih tih nepravilnosti, otkriva SVE trizomije (1-22) i nepravilnosti polnih hromozoma i LIVIA TEST ALL CHROMOSOMES PLUS koji uz sve to obuhvata i mikrodelecione sindrome. Ukratko, LIVIA TEST ALL CHROMOSOMES PLUS JE NAJKOMPLETNIJI NEINVAZIVNI PRENATALNI TEST NA TRŽIŠTU.

Ako ste strahujete da s vašom bebom nešto nije u redu, možete se potpuno besplatno posavetovati sa našim genetičarem putem ovog linka: http://www.medigen.rs/besplatno-geneticko-savetovaliste.