Telefoni & Email

Adresa

Radno vreme

Genetsko savetovalište

Prijavite se

Kako da sebi maksimalno olakšate porođaj

26 Maj 2017
Kako da sebi maksimalno olakšate porođaj

Porođaj je podjednako prirodan kao disanje i hodanje, ali je bez sumnje bolno iskustvo.

Međutim, možete učiniti mnogo toga da to iskustvo sebi olakšate, kako bi vam ostalo u najboljem mogućem sećanju. Ovo su neki koraci:

Ostanite u formi

Trudnice koje su pre i tokom trudnoće redovno vežbale, obično imaju lakše i kraće porođaje. Takođe, žene koje su u dobroj fizičkoj formi dokazano ređe prolaze kroz komplikacije koje zahtevaju hiruršku intervenciju na porođaju. Dakle, šetajte, plivajte i učlanite se u neki fitnes centar za trudnice, naravno, ako vam to lekar dozvoli.

Idite na časove za trudnice

Ako se upoznate sa svim fazama porođaja i uvežbate korake koje treba da preduzmete na vaš najvažniji dan, bićete manje uznemireni kad porođaj počne i lakše ćete se poroditi. Sve te savete možete dobiti u školama za trudnice, kakvu je Medigen nedavno organizovao. (Više o tome, pogledajte na našoj Facebook strani https://www.facebook.com/Medigen-998112060284042/).

Skrenite misli

Kod prvorotki aktivan porođaj traje u proseku 12 do 14 sati. Dakle, kada kontrakcije počnu, osetićete pritisak u donjem delu leđa i donjem delu stomaka, ali nemojte paničiti. Ako odmah počnete da razmišljate o tome i brojite kontrakcije, brzo ćete se umoriti i potrošićete energiju za najvažniji deo porođaja. Dakle, skrenite sebi misli i bavite se nečim drugim, dok ne dođe vreme za ozbiljnije razmišljanje o porođaju.

Oprezno grickajte

Lagana užina u početnim fazama porođaja, daće vam snage za ono što vas čeka, ali izbegavajte masnu i teško svarljivu hranu, jer su velike šanse da ćete punog stomaka osećati mučninu ili čak povratiti, kada kontrakcije postanu češće.

Istuširajte se

Zbog bola ćete osećati napetost u svim mišićima u telu, što stvara dodatnu nelagodu. Topao tuš može da ublaži to osećanje.

Neka vas neko izmasira

Nedavna studija pokazala je da žene koje je partner masirao u ranim fazama porođaja, osećaju manju bol i anksioznost, od onih koje nisu dobile takvo opušanje. Ipak, velike su šanse da vam dodir uopšte neće prijati, kada se približite porođaju.

Krenite u porodilište spremni

Kada osetite da je vreme za polazak u porodilište, dobro je da uz sebe već imate spakovane sve stvari koje vam mogu zatrebati. U jednom od tekstova na našem blogu (http://www.medigen.rs/blog/sta-sve-buduce-mame-treba-da-ponesu-u-porodiliste), možete pročitati šta sve treba da se nalazi u vašoj bolničkoj torbi. Ako ste odlučili da sačuvate matične ćelije svoje bebe, treba da ponesete i set za prikupljanje i transport krvi pupčanika, koji ste dobili prilikom odabira banke.

Ne odbijajte lekove

Ako ste već otvoreni više od tri centimetra i osećate aktivne kontrakcije, epidural neće značajno prolongirati porođaj, niti povećati šanse da se porodite carskim rezom, tvrde američki lekari. Štaviše, ako ste napeti, anestetik ubrizgan u prostor izvan vaše kičmene moždine može ubrzati dilataciju, tako što će vam opustiti mišiće.

Do vaše bebe dolazi minimalna količina anestezije, jer se razlaže pre nego što dođe do placente. Međutim, epidural može ograničiti pokretljivost i to je jedan od razloga zbog kog ga žene izbegavaju.

Samo dišite

Ritmično disanje olakšava kontrakcije, a od koristi vam može biti i zamišljanje nekih pozitivnih slika ili, ako ste u prilici, slušanje opuštajuće muzike. Zapamtite da je porođaj prirodna pojava, koja se odvija praktično sama od sebe i da su čak i najteži porođaji, na kraju vredni muke.