Telefoni & Email

Adresa

Radno vreme

Genetsko savetovalište

Prijavite se

Kako funkcionišu banke matičnih ćelija i kako izabrati pravu?

26 Septembar 2020
nasmejana trudnica stoji u prirodi i drži ruke na stomaku

Drugo stanje i isčekivanje prinove povlači sa sobom mnoga pitanja na koja treba dati odgovor, i stvari o kojima treba razmisliti, pre nego što se vaša beba rodi. A evo još jedne odluke koju biste možda želeli da razmotrite: da li želite da sačuvate bebine matične ćelije iz krvi pupčanika?

Banke matičnih ćelija postaju sve popularnije tokom poslednjih nekoliko godina. Ali šta zapravo čuvaju ove banke i da li je to nešto što bi trebalo da učinite?

Šta je krv iz pupčanika?

Krv iz pupčanika je krv koja ostane u pupčanoj vrpci i placenti bebe nakon presecanja. Bebama nije potreban ovaj ostatak krvi nakon što se rode, ali ona sadrži ćelije koje bi mogle da pomognu onima koji su bolesni, sada ili u budućnosti.

slika matičnih ćelija

Krv pupčanika sadrži sve iste komponente kao i normalna krv, uključujući crvene krvne ćelije, bele krvne ćelije, trombocite i plazmu. Ono što je čini posebnom je to što je takođe bogata hematopoetskim matičnim ćelijama - posebnim matičnim ćelijama koje formiraju krv i slične su onima koje se nalaze u koštanoj srži. Ove ćelije se mogu koristiti za lečenje mnogih vrsta bolesti.

Kako funkcionišu banke matičnih ćelija?

Proces čuvanja matičnih ćelija u bankama je prilično jednostavan i bezbolan postupak. Odmah nakon rođenja deteta, sakuplja se krv iz pupčanika ili iz odsečene pupčane vrpce. Nakon toga, krv se smrzava i čuva („stavlja u banku“) za buduću upotrebu. Kada se pravilno skladišti, smatra se da krv iz pupčanika može trajati neograničeno dugo.

Krv iz pupčanika se sakuplja za lečenje teških bolesti još od 1980-ih. A stručnjaci nastavljaju stalno da otkrivaju kako ona može pomoći kod sve većeg broja bolesti i poremećaja - od autizma, srčanih urođenih mana, cerebralne paralize, pa sve do dijabetesa i Parkinsonove bolesti.

Koje su prednosti čuvanja krvi iz pupčanika?

Krv iz pupčanika je bogata posebnim hematopoetskim matičnim ćelijama koje se ne nalaze u krvi iz drugih delova tela. Većina ćelija može samo da napravi kopije sebe. (Na primer, neke ćelije oka mogu samo da naprave kopije ćelija koje se nalaze u očima). Ali ove matične ćelije krvi iz pupčanika su različite. Pošto nisu u potpunosti sazrele, sposobne su da se razviju u različite vrste krvi i ćelija imunog sistema.

beba spava na pokrivaču

Ove moćne ćelije igraju važnu ulogu u lečenju mnogih bolesti opasnih po život. One u budućnosti mogu da pomognu vašem detetu ili drugom članu vaše porodice ako se razbole.

Šta sve matične ćelije mogu da leče?

Matične ćelije iz pupčanika su uključene u lečenje više od 80 bolesti. Najčešće se koriste u lečenju karcinoma kao što su leukemija i limfom, nasledni poremećaji imunog sistema i imuno-ćelijske bolesti, srpaste ćelije i anemija, ali takođe mogu biti od pomoći u lečenju drugih imunih, krvnih i neuroloških poremećaja.

Mnoga od ovih stanja zahtevaju zračenje ili hemoterapiju, koje deluju tako što ubijaju štetne ćelije, ali istovremeno ubijaju i zdrave ćelije. Transplantacija matičnih ćelija krvi pupčane vrpce pacijentima koji se podvrgavaju tim tretmanima može pomoći da njihova tela proizvedu nove krvne ćelije koje zauzvrat mogu poboljšati njihovo zdravlje.

bebin dlan na očevom dlanu

Ove bolesti se često mogu lečiti i matičnim ćelijama koštane srži. Ali matične ćelije iz pupčanika je lakše sakupljati, mogu se duže čuvati i mogu se dati većem broju ljudi. Takođe, mogu pomoći u jačanju imunološkog sistema pacijenta tokom lečenja karcinoma - nešto što matične ćelije koštane srži ne mogu učiniti.

Kako se sakuplja krv iz pupčanika?

Sakupljanje krvi iz pupčanika dešava se odmah nakon porođaja. Nakon presecanja pupčane vrpce, lekar ili član bolničkog osoblja će iglom vaditi krv iz vene pupčane vrpce. Krv se sakuplja i šalje na preradu, zamrzavanje i skladištenje. Prikupljanje krvi iz pupčanika je brz, jednostavan postupak koji traje između 5 i 10 minuta.

Kako izabrati banku matičnih ćelija?

Prilikom izbora banke matičnih ćelija treba voditi računa o više stvari. Ponude se razlikuju u ceni, ali samim tim i u kvalitetu usluge koju dobijate. Koliko ćete platiti zavisiće od nekoliko različitih faktora. Medigen je obezbedio za vas korišćenje usluga Future Health banke matičnih ćelija. Jedine banke matičnih ćelija koja pruža finansijsku podršku za lečenje! Future Health je jedina banka matičnih ćelija u Evropi koja poseduje dve akreditovane laboratorije za obradu i čuvanje matičnih ćelija. Klijenti Future Health banke matičnih ćelija imaju mogućnost odabira zemlje u kojoj žele da čuvaju matične ćelije svog deteta.

nasmejana beba leži na podu

Krv iz pupčanika koja se čuva u Future Health banci mora da prođe kroz proces izdvajanja matičnih ćelija pre nego što bude pohranjena kod nas. Osim što je ovo jedina preporučena, a ujedno i najsigurnija praksa, ona ujedno omogućuje da uzorci čuvani u našoj banci odmah budu spremni za korišćenje. Pored toga naši klijenti dobijaju 20.000 eura finansijske podrške u slučaju potrebe za korišćenjem matičnih ćelija, na svim evropskim klinikama. Na ovaj način se našim klijentima pruža mogućnost izbora najbolje klinike sa najvećim uspehom u lečenju bolesti.

Više od 200.000 uzoraka iz preko 75 zemalja čuvanih u našoj banci dovoljan su odraz poverenja i kvaliteta. Future Health je akreditovana i sertifikovana po najvišim standardima. Pošajlite nam upit već danas i saznajte koje smo sve pogodnosti pripremili za vas.