Telefoni & Email

Adresa

Radno vreme

Genetsko savetovalište

Prijavite se

Kako lečiti ekcem kod beba?

24 Septembar 2021

Da li postoji nešto što može biti vrednije od zdravlja vašeg deteta? Sigurni smo da će svako dati negativan odgovor na ovo pitanje. Zar ne bi dali sve za zdravlje svog deteta? Ili da saznate da li postoje neke potencijalne opasnosti koje mogu ugroziti detetovo zdravlje? Srećom većina oboljenja koja ugrožavaju dečije zdravlje nisu toliko opasna. Jedno od tih oboljenja je i dečiji ekcem koji se još naziva i atopijski dermatitis.

 

 

 

Uzroci i simptomi ekcema

 

Zdrava koža pomaže u zadržavanju vlage i štiti vas od bakterija ili alergena. Ekcem je povezan sa varijacijom gena koja utiče na sposobnost kože da pruži ovu zaštitu. Ovo dovodi do toga da koža bude pod velikim uticajem faktora životne sredine. Primarni faktor rizika za atopijski dermatitis je lična ili porodična istorija ekcema, alergija, alergijkog rinitisa ili astme. Kod neke dece, alergije na hranu mogu igrati ulogu u izazivanju ekcema.

 

Znaci i simptomi atopijskog dermatitisa (ekcema) mogu dosta da se razlikuju od osobe do osobe i mogu da uključuju:

 

  • Suvu kožu
  • Svrab koji može biti jak, naročito noću
  • Crvene do smeđe-sive mrlje, naročito na šakama, stopalima, gležnjevima, zglobovima, vratu, gornjem delu grudnog koša, kapcima, unutar pregiba laktova i kolena, a kod odojčadi na licu i vlasištu
  • Zadebljanu, ispucalu, ljuskavu kožu
  • Grubu, osetljivu, otečenu kožu od češanja

 

 

Ovi simptomi uglavnom važe i kada je u pitanju ekcem kod dece. Osip od ekcema može biti različit za svako dete. Može biti raprostranjen po celom telu ili na samo nekoliko mesta. Osip se periodično rasplamsava, a zatim se smiri neko određeno vreme. Kod beba ekcem obično počinje na vlasištu i licu. Crveni, suvi osip može se pojaviti na obrazima, čelu i oko usta. Ekcem se obično ne razvija u području pelena. Kod male dece školskog uzrasta, osip od ekcema je često u pregibima lakta, na zadnjoj strani kolena, na vratu i oko očiju. Atopijski dermatitis najčešće počinje pre pete godine života i može potrajati u adolescenciji i odrasloj dobi.

 

 

Lečenje i prevencija

 

Iako ne postoji poznati lek za ekcem, stanje se može tretirati tako da se vaše dete oseća bolje. Postoje i načini da pomognete svom detetu da izbegne pojavu ekcema.

 

Svakodnevno kupanje i hidratacija ključni su za lečenje ekcema kod beba. Koristite blago sredstvo za pranje i mlaku vodu. Nakon kupanja koje treba da traje najviše 15 minuta, bebu detaljno isprati i nežno osušiti i naneti kremu ili mast bez mirisa, poput vazelina (vazelin), dok je koža još vlažna. Kožu treba vlažiti najmanje dva puta dnevno, najbolje pri promeni pelena. Kada isprobavate novu hidratantnu kremu, prvo je isprobajte na malom delu kože deteta da biste se uverili da je dobro podnosi.

 

 

Znaci i simptomi ekcema kod beba mogu se takođe ublažiti izbegavanjem agenasa koji iritiraju, kao što su gruba tkanina i određeni sapuni, kao i visoke temperature. Ukoliko osip potraje ili se pogorša ili inficira obavezno konsultujte lekara. Detetu koje dobije groznicu takođe može biti potreban pregled lekara. Razgovarajte sa svojim lekarom o upotrebi lekovitih krema ili masti ili isprobavanju određenih kupki kako biste ublažili simptome. Većina dece preraste infantilni ekcem u dobi od 3 do 5 godina.

 

Ekcem može biti frustrirajući za decu i njihove roditelje, posebno kada svrab otežava spavanje. Vaš pedijatar može da vam pomogne u kontrolisanju simptoma ekcema uz dobar plan lečenja i rutinu održavanja zdrave kože.

 

 

Ako želite da dobijete proverene informacije o zdravlju svoga deteta posetite naš sajt i pratite naš blog za još korisnih priča.