Telefoni & Email

Adresa

Radno vreme

Genetsko savetovalište

Prijavite se

Kako se izboriti sa stresom?

10 Avgust 2020
trudnica sedi na krevetu sa glavom na kolenima i zatvorenim očima

Stres je nezaobilazni deo života. Preko 40% odraslih pati od zdravstvenih smetnji koji su u vezi sa stresom. Ne moramo ni da pominjemo koliko je ova tema aktuelna ovih dana kada je nivo stresa podignut na maksimum.

Tempo i izazovi savremenog života čine upravljanje stresom neophodnim za sve. Prvo identifikujte svoje okidače. Zbog čega se osećate besno, napeto, zabrinuto ili razdražljivo? Neke stresore, poput pritiska na poslu, problema u vezi ili finansijskih problema, lako je prepoznati. Ali svakodnevne gnjavaže i zahtevi, poput čekanja u redu ili kašnjenja na sastanak, takođe doprinose povećanju stresa. Čak i suštinski pozitivni događaji poput venčanja ili nekog drugog krupnog životnog događaja mogu biti stresni. Svaka promena u vašem životu može izazvati stres.

Šta je stres i kako utiče na nas?

Stres zaparavo služi kao priprema organizma da se suoči sa nekom vrstom "pretnje". Problem nastaje kada ta pretnja postane hronična. Kada je stres preteran dovodi do brojnih negativnih posledica:

zabrinuta trudnica gleda u svoj moblini telefon

  • Umanjuje kreativnost, produktivnost /kvalitet i kvantitet/
  • Konflikti, loša saradnja i radna klima
  • Brojne fiziološke i telesne smetnje
  • Visoki troškovi odsustvovanja (npr. bolovanja)
  • Naglašeno pesimistički stav
  • Često izostajanje i neefikasnost na poslu

Jednom kada prepoznate pokretače stresa, razmislite o strategijama za suočavanje sa njima. Prepoznavanje onoga što možete kontrolisati dobro je polazište. Prvi korak je identifikovanje svih izvora stresa / prepoznavanje ključnih faktora koji dovode do uznemirenosti i dizanja tenzije.

Sledeći korak je da identifikujemo, imenujemo osećanja, koja u tom trenutku osećamo. Imenovanjem osećanja uspostavljamo kontrolu nad osećanjima, „vraćamo pamet na vlast“. Pošto smo „vratili pamet na vlast“, spremni smo da sami postavimo sebi ključno pitanje:

Da li možemo ili ne možemo uticati na izvor stresa (stresor)?

Kako umanjiti stres?

Ne osećajte se kao da morate sami da date odgovor na ovo pitanje. Uvek potražite pomoć i porodice i prijatelja, bez obzira da li vam treba neko da vas sasluša, pomogne u nezi dece ili vam pomogne na bilo koji drugi način. Ukoliko možete da utičete na izvore stresa važno je da definišete svoje prioritete, da se dobro organizujete (radne navike, neodlaganje obaveza), da prema drugima postavite jasne granice.

mama,tata i ćerka zagrljeni prave balončiće od sapunice

Ako sa druge strane ne može da se utiče na izvore stresa možemo uticati na naše razumevanje i doživljavanje stresora. Mnogi ljudi imaju koristi od praksi poput dubokog disanja, tai čija, joge, meditacije ili boravka u prirodi. Odvojite vreme za sebe. Idite na masažu, potopite se u kadu sa mehurićima sapunice, plešite, slušajte muziku, gledajte komediju - šta god vam pomogne da se opustite.

Upravljanje stresom

Održavanje zdravog načina života takođe može pomoći da upravljate stresom. Jedite zdravu hranu, redovno vežbajte i dovoljno spavajte. Uložite svestan napor da provedete manje vremena ispred ekrana - televizije, tableta, računara i telefona - i nađite više vremena za opuštanje.

trudnica vežba jogu

Pozitivno razmišljanje je veoma bitno u procesu borbe sa stesom. Ne dozvolite da budete žrtva stresa, niti da sebe doživljavate kao žrtvu. Da bi sebe videli kao borca, a ne kao (potencijalnu) žrtvu, a situaciju kao šansu, u tome nam pomažu sledeća pitanja: Koji su moji ciljevi? Zašto i za šta se borim? Odgovori na ova pitanja će vam svakako dati snagu da se suočite sa problemom.

Stres neće nestati iz vašeg života. Ali upravljanje stresom mora biti prioritet. Obraćajući pažnju na ono što vam uzrokuje stres i vežbajući načine opuštanja i kontrolisanja, možete se suprotstaviti nekim lošim efektima stresa i povećati svoju sposobnost da se nosite sa izazovima.

Očekivanje prinove i radost koju ovaj događaj donosi svakako su propraćeni i brigom o tome da li će sve biti u redu tokom trudnoće i sa detetom nakon porođaja. Upravo zato Medigen je za vas spremio najsavremenije genetičke testove kako bi bili spokojni i u trudničkim danima. Kontaktirajte nas već danas.