Telefoni & Email

Adresa

Radno vreme

Genetsko savetovalište

Prijavite se

Koje su prednosti matičnih ćelija iz krvi pupčanika u odnosu na one iz koštane srži?

04 Maj 2017
Koje su prednosti matičnih ćelija iz krvi pupčanika u odnosu na one iz koštane srži?

Kada se govori o upotrebi matičnih ćelija u lečenju bolesti, uglavnom je reč o jednoj od dve mogućnosti – matičnim ćelijama iz koštane srži i matičnim ćelijama iz krvi pupčanika.

Krv pupčanika, odnosno, pupčane vrpce, može da se prikupi na rođenju, a onda čuva u posebnim bankama za upotrebu u slučaju bolesti. Ta krv sadrži jedinstvene matične ćelije koje se koriste u lečenju više od 80 bolesti.

S druge strane, koštana srž iz grudne kosti, lobanje, kukova, rebara ili kičme sadrži matične ćelije koje proizvode ćelije krvi i to: bela krvna zrnca (leukocite) koja se bore protiv infekcija, crvena krvna zrnca (eritrocite) koja prenose kiseonik i eliminišu otpadne materije iz organa i tkiva i pločaste krvne ćelije (trombocite) koji zgrušavaju krv.

Postoji nekoliko kriterijuma prema kojima se određuje da li treba koristiti matične ćelije iz krvi pupčanika ili one iz koštane srži u lečenju pacijenata, a lekari će imati u vidu neke od sledećih faktora:

1. Rizik od odbacivanja ćelija donora je potencijalno ozbiljna komplikacija svake transplantacije ćelija, tkiva ili organa. Štaviše, procenjuje se da je fatalna za oko 40 odsto pacijenata. Međutim, pošto su matične ćelije iz krvi pupčanika primitivnije od onih iz koštane srži, šansa da ih organizam odbaci je manja.

2. HLA, leukocitni antigen, je marker vašeg imunog sistema koji on koristi kako bi prepoznao strane ćelije u organizmu. HLA tipovi su nasledni, zbog čega se preporučuje da donor koštane srži bude neko od najbližih srodnika (idealno brat ili sestra). To može da bude problem, jer 70 odsto pacijenata nikad ne pronađe kompatibilnog donora u porodici. Međutim, pošto se matične ćelije iz krvi pupčanika smatraju “mlađim” i time adaptibilnijim, nije neophodno da se pronađe sasvim tačno HLA poklapanje.

3. Matičnih ćelija ima više u krvi pupčanika, nego u koštanoj srži. Štaviše, neki stručnjaci tvrde da sadrže gotovo 10 puta više matičnih ćelija u odnosu na srž.

4. Postoje dokazi da matične ćelije u krvi pupčanika imaju veće regenerativne sposobnosti, jer su mlađe od onih iz koštane srži.

5. Iz perspektive donora, transplantacija matičnih ćelija iz krvi pupčanika je mnogo manje invanzivna procedura, jer se prikupljanje ćelija obavlja neposredno po rođenju. S druge strane izvlačenje matičnih ćelija iz koštane srži spada u invanzivnu proceduru koja zahteva opštu anesteziju i seriju punkcija kostiju.

6. Čekanje na adekvatnog donora često predstavlja veliku prepreku u izlečenju, što se za pojedince koji pate od agresivnih oblika raka može pokazati fatalnim. U slučaju da su, pak, njegove matične ćelije iz krvi pupčanika pohranjene u nekoj banci, čekanja nema.

Ako odlučite da zajedno sa Medigenom sačuvate matične ćelije iz krvi pupčanika vaše bebe u Future Health banci, dobićete i finansijsku podršku u iznosu do 20.000 evra za lečenje matičnim ćelijama u svim Evropskim klinikama, a pokriveni su i troškovi transporta matičnih ćelija. Više o tome pročitajte na: medigen.rs/banka-maticnih-celija