Telefoni & Email

Adresa

Radno vreme

Genetsko savetovalište

Prijavite se

Koji su najbolji položaji za spavanje tokom trudnoće?

04 Novembar 2020
trudnica spava u krevetu

Trudnoća donosi puno novih izazova i pitanja u život svake trudnice. Šta bi trebalo raditi, a šta izbegavati, koje ponašanje je najsigurnije? Jedna od stvari koja vam prvo pada na pamet je da li je svaki položaj za spavanje podjednako siguran za vašu bebu i vas?

Evo male pomoći u analiziranju mitova i činjenica vezanih za položaje spavanja tokom trudnoće i kako način spavanja može uticati na zdravlje vaše bebe i vas.

Lekari uglavnom preporučuju spavanje na boku tokom trudnoće, posebno kako trudnoća napreduje. Najbolji položaj za spavanje trudnice je ležanje na levom boku. Spavanje na levoj strani omogućava optimalni protok kiseonika i hranljivih sastojaka do bebe, a i majci je udobnije. Ova pozicija takođe smanjuje pritisak na jetru i bubrege. Iz ovog razloga pomaže u smanjenju otoka u rukama i nogama.

Iz ovih razloga spavanje na levoj strani često se smatra idealnom pozicijom tokom trudnoće. Pozicioniranje na levoj strani tela omogućava optimalan protok krvi iz donje šuplje vene, koja se prostire duž desne strane kičmenog stuba, iza jetre i gušterače, a preko otvora na dijafragmi ulazi u desnu pretkomoru srca. Ova vena prenosi krv u vaše srce i, u povratku, ka vašoj bebi.

Dakle, ako je leva strana idealna, da li treba da izbegavate desnu stranu? Ne nužno. Određene studije su pokazale jednaku sigurnost kod spavanja i na levoj i na desnoj strani. Postoji vrlo mali rizik od problema sa kompresijom donje šuplje vene, tako da je možda ovde glavno pitanje na kojoj strani se osećate udobnije tokom spavanja.

Jedina pozicija koju bi trebalo izbegavati tokom trudnoće je dugo spavanje ravno na leđima. Razlog zbog kojeg lekari preporučuju da to izbegavate je taj što spavanje na leđima tokom trudnoće može prouzrokovati komplikacije poput hemoroida, problema sa disanjem, bolovima u leđima, niskim krvnim pritiskom i smanjenom cirkulacijom. Spavanje na leđima obično se smatra sigurnim kada ste u prvom tromesečju, jer je vaša materica dovoljno mala da neće vršiti pritisak na krvne sudove.

trudnica leži u krevetu

Svakako ne možemo da kontrolišemo svoj položaj kada spavamo i ne treba se preterano brinuti ukoliko se probudite u položaju drugačijem od onoga u kome ste zaspali. Poznato je da je položaj u kojem odlazimo na spavanje položaj u kojem provodimo najduže vremena tokom noći. Pored toga vaš partner može pomoći pri ovome, tako što će vas opomenuti kad god primeti da ste zauzeli neki neželjeni položaj.

Za mnoge žene pronalazak najboljeg položaja za spavanje tokom trudnoće svodi se na pronalaženje savršenog jastuka za trudnoću. Dobar jastuk za trudnoću može vam pomoći da podržite rastući stomak, leđa i noge i učinite spavanje na boku - naročito ako vam to nije prirodni položaj - udobnijim. Za ovo mogu poslužiti i obični jastuci, ali u većini slučajeva jastuk za trudnoću će vam pomoći da vam bude mnogo udobnije.

Posetite naš blog jer smo pripremili još edukativnih tekstova o zdravlju vašeg deteta i vas tokom trudnoće, ali i nakon porođaja. Vaš Medigen.