Telefoni & Email

Adresa

Radno vreme

Genetsko savetovalište

Prijavite se

Matične ćelije fankoni anemija

21 Mart 2017
Matične ćelije fankoni anemija lečenje

Kako je tek rođena devojčica spasila život svom bratu

Lait Abu Ariš ima 16 godina i pati od Fankonijeve anemije, stanja koje utiče na sposobnost koštane srži da proizvodi zdrave krvne ćelije. Ova bolest nastala je zbog genetskog poremećaja u Laitovoj DNK i dijagnostikovana mu je u ranom detinjstvu. Lekari su rekli njegovim roditeljima da ima najbolje šanse za oporavak, ako se podvrgne transplantaciji koštane srži, ali uprkos višegodišnjoj potrazi, nisu našli adekvatnog donora.

Nova nada rodila se u oktobru 2010. rođenjem njegove male sestre. Krv iz njenog pupčanika bila je bogata matičnim ćelijama koje su slične onima iz koštanoj srži i postojala je mogućnost da će biti odgovarajuće za njenog brata.

Porodica se obratila Future Health Biobank u Notingemu, najvećoj banci matičnih ćelija iz krvi pupčanika u Velikoj Britaniji i prvoj akreditovanoj banci te vrste u Evropi, koja je sačuvala uzorak matičnih ćelija iz pupčanika Laitove sestre.

Testiranja su pokazala da su te matične ćelije savršene za Laita i da ih ima dovoljno za transplantaciju. Uzorak je tako bio spreman i čekao je da Laitovo stanje bude dovoljno stabilno, kako bi bio podvrgnut transplantaciji.

Kada je kucnuo taj čas, Future Health je poslao uzorak u King Husein centar za lečenje raka u Jordanu, gde je organizovana transplantacija. Sve je prošlo u najboljem redu i transplantacija je bila uspešna.

“Oduševljeni smo zbog činjenice da smo poslali uzorak za lečenje na našu desetu godišnjicu postojanja”, rekao je Rodžer Dejnti, direktor Future Health UK.

“Od početka smo sebe smatrali porodičnom kompanijom. Uzorci koje čuvamo pružaju sigurnost ne samo deci kojoj pripadaju, nego i njihovoj braći, sestrama i roditeljima”.