Telefoni & Email

Adresa

Radno vreme

Genetsko savetovalište

Prijavite se

Matične ćelije iz zuba

01 Decembar 2016
Matične ćelije iz zuba čuvanje

Čuvanje matičnih ćelija iz zuba (mlečnih i umnjaka)

Najnovija istraživanja iz oblasti regenerativne medicine ispituju širok spektar mogućnosti za primenu matičnih ćelija. Osim u svetu, ova istraživanja aktivno se obavljaju i u Srbiji.

Matične ćelije se nalaze i u mlečnim zubima i zdravim zubima odraslih osoba. Imaju ogroman potencijal u oblasti regenerativne medicine usled izuzetne sposobnosti diferencijacije u različite tipove ćelija.

Zdravlje mlečnih zuba kod dece je od velikog značaja: pre svega za pravilan rast i razvoj morfologije detetovih usta i vilice, što značajno utiče na kasnije zdravlje stalnih zuba. Mlečni zubi iz kojih mogu da se izoluju matične ćelije moraju biti potpuno zdravi.  Upravo iz tog razloga, mlečni zubi su posebno interesantni jer se ćelije mogu prikupiti i obraditi do 12. godine deteta, tačnije do smene sa trajnim zubima, pri čemu je postupak dobijanja jednostavan, bezbolan i neinvanzivan. Upravo u tom period bilo bi najbolje iskoristiti ovaj potencijal mlečnih zuba. Za čuvanje matičnih ćelija iz mlečnih zuba najbolje bi bilo izvaditi zub u fazi kada zub počne da se klima.

Osim mlečnih zuba, odličan izvor matičnih ćelija iz zuba mogu biti i zdravi zubi odraslih osoba (umnjaci). Centralni deo zuba predstavlja rezervoar matičnih ćelija. Zub se nakon prijema u laboratoriju priprema za izolovanje zubne puple, nakon čega se uzorak obrađuje i čuva. Matične ćelije iz zuba su trenutno u procesu kliničkog ispitivanja za lečenje više od 300 medicinskih stanja, uključujući  cerebralnu paralizu i autizam. Iako pupčana vrpca predstavlja najbogatiji izvor matičnih ćelija, prikupljanje matičnih ćelija iz zuba omogućava drugu šansu za njihovo čuvanje. Veruje se da će u budućnosti ove ćelije moći da se koriste za lečenje braće i sestara ili članova šire porodice.


Proces prikupljanja matičnih ćelija iz zuba:

  1. Kontejner za prikupljanje matičnih ćelija iz zuba se očisti i smešta u sterilnu prostoriju
  2. Matične ćelije se izoluju iz mlečnih zuba ili umnjaka
  3. Dentalna pulpa se zatim ekstrahuje i izdvaja od ostalih delova zuba
  4. Izolovane matične ćelije iz zuba se umnožavaju u specijalizovanom medijumu sve dok ne dostignu dovoljan broj ćelija
  5. Dobijene matične ćelije se iz zuba se prebrojavaju i pripremaju za proces krioprezervacije (dubokog zamrzavanja)
  6. Uzorak matičnih ćelija iz zuba se zatim hladi na -190 ̊C primenom instrumenta za regulisanje temperature i odlaže u specijalne kriozamrzivače na period od 20 godina