Telefoni & Email

Adresa

Radno vreme

Genetsko savetovalište

Prijavite se

Matične ćelije pomogle dečaku sa cerebralnom paralizom

21 Mart 2017
Matične ćelije cerebralna paraliza

Kada se mali Džek rodio u Mont Sinaj bolnici u Torontu, nije disao niti davao bilo kakve znake života. Lekari su uspeli da ga ožive, ali su njegovim roditeljima morali da saopšte lošu vest.

Njihov sin imao je hipoksično-ishemičnu encefalopatiju (HIE), oštećenje mozga koje nastaje zbog nedostatka kiseonika u organima usled obustavljanja krvotoka. Lekari su predvideli da će zbog toga Džek verovatno celog života patiti od raznih kognitivnih i fizičkih problema.

Slomljenog srca, njegovi roditelji su kontaktirali banku matičnih ćelija u kojoj su čuvali Džekovu krv iz pupčanika i u dogovoru s lekarom, odlučili da isprobaju eksperimentalnu proceduru, koja zasad nije standardni oblik lečenja. Džek je podvrgnut transplantaciji matičnih ćelija i to u 12. danu života, čime je postao najmlađa osoba u Kanadi koja se podvrgla lečenju matičnim ćelijama i prva osoba kojoj je na taj način lečena HIE.

Dve godine kasnije, Džek napreduje. Ima cerebralnu paralizu i suočava se s brojnim izazovima, ali njegov razvoj teče neuporedivo bolje nego što je ijedan lekar očekivao.

Njegova mama Kim smatra da za to može da zahvali terapiji matičnim ćelijama. S tim se slaže i Džekov neonatolog, dr Karen Pejp, koja je takođe klinički neurolog istraživač.

“Na osnovu opisa koji su mi dali lekari koji su lečili Džeka po njegovom rođenju, očekivala bih da je mnogo ozbiljnije pogođen posledicama hipoksično-ishemične encefalopatije, nego što je to slučaj”, kaže dr Pejp. “On neprekidno napreduje i reaguje na terapije”.

Džek će možda postati pionir ovog vida terapije, budući da mnogi naučnici predviđaju novu eru lečenja HIE, autizma i raznih poremećaja mozga upravo matičnim ćelijama.

Zasad je dokazano da matične ćelije efikasno leče brojne poremećaje krvi i određene tipove raka, a za neurološka stanja, potrebno je još istraživanja. Ipak, preliminarni rezultati obećavaju.

Dr Džoan Kurcberg sa Djuk univerziteta u Daremu sprovodi takva klinička ispitivanja. Dosad je utvrđeno da je protokol koji je ona osmislila i koji je pomogao Džeku, potpuno bezbedan.

Ona pokušava da otkrije da li matične ćelije iz krvi pupčanika mogu da pomognu pacijentima koji su imali moždani udar ili pate od cerebralne paralize, HIE i autizma i planira niz istraživanja na ovu temu.

“Lekovi ne mogu da spreče ili poprave oštećenja kod mnogih neuroloških stanja”, kaže Kurcberg. “Mislim da je mnogo verovatnije da u tome pomognu matične ćelije. Ako se dokaže da je to tačno, otvoriće se novi prostor za lečenje ozbiljnih neuroloških poremećaja, a to je vrlo uzbudljiva mogućnost”.