Telefoni & Email

Adresa

Radno vreme

Genetsko savetovalište

Prijavite se

Najbolji način da ublažite jutarnje mučnine

08 Oktobar 2021

Trudnoća je predivno iskustvo, ali jutarnje mučnine koje se javljaju u prvom trimestru su jedan od onih simptoma koji bi svaka trudnica htela da izbegne. Jutarnje mučnine ne traju dugo i prolazne su, ali su prilično neugodne i bilo bi lepo kada bi mogle nekako da se ublaže. Upravo vam u nastavku teksta dajemo savete na koje sve načine ublažiti jutarnje mučnine u trudnoći.

 

Zašto nastaje mučnina u trudnoći?

 

Veliki broj trudnica (oko 75%) oseti mučnine u trudnoći. Iako se nazivaju “jutarnje” mučnine, one nekada mogu trajati ceo dan. Jutarnje mučnine javljaju se u prvom trimestru i nestaju do završetka trećeg meseca trudnoće. Retko se mogu javiti i u kasnijim mesecima u trudnoći.

 

 

Mučnine u trudnoći nisu opasne ni za majku ni za bebu, ali dosta iscrpljuju organizam i mogu biti vrlo neprijatne. Nekada se javljaju mučnine sa povraćanjem i ako traju duže vreme mogu izazvati dehidrataciju organizma. Ovo je još jedan od razloga zašto je važno piti više tečnosti u trudnoći nego obično.

 

Tačan uzrok jutarnjih mučnina ne može se precizirati. Sve fizičke i hemijske promene u organizmu tokom trudnoće mogu uticati na pojavu mučnina. Najčešći uzroci zbog kojih se javljaju mučnine u trudnoći su:

 

 

  • Visok nivo progesterona i estrogena. Ova dva hormona utiču na pojavu mučnina time što opuštaju mišiće digestivnog trakta, koji tako gube efikasnost u varenju hrane
  • Povišen nivo Beta HCG
  • Promene kao što su rastezanje mišića materice mogu izazvati nelagodu, pritisak na stomak, pa i mučninu
  • Čulo mirisa je u trudnoći više izoštreno, pa samim tim je veća i nelagodnost (odnosno mučnina) koju neki mirisi mogu da izazovu.

 

 

Kako ublažiti mučninu?

 

Ishrana u trudnoći je jako važna. Potrebno je da postoji više manjih, ali češćih obroka, koji su bogati proteinima, vitaminima i mineralima. Uzimanjem više manjih obroka nećete biti gladni i održavaćete adekvatan nivo šećera u krvi, kao i krvni pritisak.

 

 

Postoji više načina kako ublažiti jutarnje mučnine. Pošto su mučnine uglavnom najintenzivnije ujutru, trudnicama se preporučuje da pojedu nešto što bi podstaklo varenje, čak i pre ustajanja iz kreveta. Preporuka je tost hleb ili slani krekeri. Čaj od limuna i đumbira takođe pomaže u borbi sa jutarnjim mučninama, kao i čaj od nane. Citrusno voće, kao što su limun i pomorandže takođe mogu ublažiti jutarnje mučnine. Čak i sam miris limuna utiče na smanjivanje osećaja mučnine.

 

Tokom dana trudnice mogu jesti bademe koji su bogati proteinima i ugljenim hidratima. Lako se vare i nemaju intenzivan ukus koji bi mogao da vam smeta. Supe i kuvano povrće su nešto što prija trudnicama bez obzira na mučnine. Popodnevni odmor dobar je i za mamu i za bebu, pa ako ste u mogućnosti odmarajte preko dana.

 

Takođe, fizički aktivne trudnice lakše podnose hormonske promene u trudnoći, pa samim tim i jutarnje mučnine. Dovoljna je jedna šetnja svaki dan da se osetite bolje i da skrenete misli sa neprijatnog osećaja koji izazivaju jutarnje mučnine.

 

Kao što smo već rekli, mučnine u trudnoći mogu biti neprijatne i naporne za organizam trudnice, ali su prolazne i ne traju dugo. Nadamo se da će vam ovi saveti pomoći da ublažite jutarnje mučnine.

 


A da trudnoću provedete u miru i sigurnosti pobrinuo se Medigen koji je omogućio brojne genetičke testove kojima ćete potvrditi vaše i zdravlje vašeg deteta. Budi sigurna i zakaži testiranje još danas!