Telefoni & Email

Adresa

Radno vreme

Genetsko savetovalište

Prijavite se

Najveći strahovi tokom trudnoće – i zašto su uglavnom neosnovani

06 Februar 2020
zamišljena trudnica sedi na krevetu

Danas se bavimo vašim najvećim brigama tokom trudnoće i zašto nisu tako zastrašujuće koliko mislite.

Sasvim je prirodno brinuti se tokom trudnoće naročito ukoliko vam je ovo prva trudnoća, nova i nepoznata. Sve što želite je da sve ide po planu. I pogodite šta? To se obično i desi. U tekstu pričamo o stvarima koje vas najviše opterećuju. Pročitajte do kraja i opustite se.

Strah od pobačaja

Pobačaj je sigurno jedan od strahova koji je na prvom mestu. Istraživanja kažu da većina trudnoća rezultira zdravim bebama, a između 10 do 20 posto završava pobačajem. Većina pobačaja se dogodi u prvih 12 nedelja (rana trudnoća). Rizik od pobačaja uveliko se smanjuje u drugom tromjesečju.

lepa trudnica u beloj majici

Zdravstveni radnici često nisu u stanju da kažu ženama zašto su imale pobačaj. Većina gubitaka u trudnoći nastaje zbog faktora koje žena ne može da kontroliše. U ranoj trudnoći genetički problemi su glavni uzrok pobačaja, a ne nešto što ste učinili ili niste uradili. Svakako rizik možete umanjiti ako ne pušite, ne pijete alkohol i smanjite unos kofeina.

Da li se beba dobro hrani?

Strepnja da li beba dobija dovoljno hranljivih sastojaka, da li je njena ishrana dovoljno dobra, česta je briga mnogih budućih majki. Bebe će apsorbovati sve hranljive materije iz hrane koju im dajete, tako da čak i da jedete samo krekere i sokove, ne morate da brinete. Ovo svakako nije savet da se ovako hranite, već samo pokušaj da vam slikovito objasnimo da nema razloga za brigu.

Jedite manje, češće obroke. Manje količine hrane manje opterećuju vaš probavni sistem. Češće jedenje sprečiće čest osećaj gladi, što uglavnom i bude uzrok čestim mučninama.

Povezana sa prethodnom brigom je i briga zbog jutarnjih mučnina. Da rasčistimo odmah, jutarnje mučnine neće uzrokovati nutritivnu neravnotežu ili uticati na plod. Žene sa upornom mučninom često mogu osećati odsustvo razumevanja njihovog stanja.

trudnica sa smajlijem na stomaku

Iako terapija bez lekova poput đumbira ili akupunkture mogu pružiti olakšanje ovog stanja, lekari veruju da teži slučajevi mogu da zahtevaju lekove za jutarnju mučninu. Ovi lekovi su potpuno bezbedni za vašu bebu.

Neka je živo i zdravo

Kao i mnoge buduće mame, zadržavate dah tokom svakog prenatalnog testa, nadajući se da će rezultati pokazati da je beba zdrava i da se pravilno razvija. Velika je verovatnoća da to i jeste tako.

Čak i ako skrining test pokaže loš rezultat, ne mora nužno značiti da postoji problem. U mnogim slučajevima naknadni testovi potvrđuju da je sve u redu.

Saveti kako da zaštitite bebu je da pijte prenatalne vitamine sa folnom kiselinom da biste umanjili rizik od oštećenja mozga i kičme. Takođe treba da razgovarate sa lekarom o bilo kakvim određenim problemima. Genetičko savetovalište bi trebalo bi vam omogući jasnu predstavu o pravim rizicima, u odnosu na vašu porodičnu istoriju i godine i na najbolji mogući način pomogne da odgovorite na pitanje „šta ako“.

lepa beba spava sa medom

Još jedan razlog za brigu može biti činjenica koje smo svi svesni, a to je da je stopa prevremenog porođaja u stalnom porastu. Ipak više od 70 procenata ovih beba rođeno je između 34 i 36 nedelje, dovoljno daleko u trudnoći da je rizik od ozbiljnih komplikacija ili problema sa razvojem mnogo manji.

Trudnice mogu da urade nekoliko stvari kako bi umanjile rizik od prevremenog porođaja: ne pušite i ne pijte alkohol, vršite redovne prenatalne preglede i svakodnevno uzimajte prenatalne dodatke sa folnom kiselinom.

Kada smo kod strahova vezanih za trudnoću pitanje očinstva neretko može biti jedan od njih. Ovo često može biti vrlo bolna i neprijatna tema. Stoga predstavljamo našu partnersku kompaniju Quest DNK Test koja u svojoj ponudi ima DNK Test Očinstva, Neverstva i Porekla. Svi testovi se rade u kućnim uslovima, pouzdanost testova je preko 99%, a anonimnost je zagarantovana.

Preeklempsija i gestacijski dijabetes

Strah od preeklampsije ili gestacijkog dijabetese su moguća pojava tokom trudnoće, ali nisu nešto što bi trebalo previše da vas opterećuje. Preeklampsija, stanje koje karakterišu povišen krvni pritisak, otoci i belančevine u mokraći, javlja se kod samo 5-8 procenata trudnica. Češća je kod žena mlađih od 18 godina ili starijih od 35 godina, kao i kod žena koje imaju granični visok krvni pritisak pre ulaska u trudnoću. Ukoliko primeti bilo koji od ovih faktora vaš lekar će vas pažljivo pratiti od samog početka i držati stanje pod kontrolom.

Kod gestacijskog dijabetesa, stanja u kojem vaše telo ne može pravilno da prerađuje šećer, pa se nakuplja u krvotoku, rizici su slični kao i kod preeklampsije. Jednostavne prehrambene promene, poput ograničavanja unosa veštačkih šećera, su obično sve što je potrebno da se gestacijski dijabetes drži pod kontrolom. Za zdrave žene bez dijabetesa u anamnezi, rutinski test glukoze u krvi između 24. i 28. nedelje trudnoće može blagovremeno uočiti promene kako bi se blagovremeno reagovalo.

Neka tvoje blaženo stanje bude baš takvo, spokojno i radosno. Medigen je obezbedio sve neophodne najsavremenije testove koje je potrebno da obaviš. Ne prepuštaj ništa slučaju, zakaži preglede koliko danas i budi sigurna i mirna.