Telefoni & Email

Adresa

Radno vreme

Genetsko savetovalište

Prijavite se

Novorođenčetu izvršena operacija na otvorenom srcu - krv iz pupčanika korišćena za obezbeđivanje cirkulacije kroz mašinu srca i pluća

31 Januar 2020
majlka drži u rukama novorođenu bebu

Uprkos napretku u oblastima prevencije, kardiovaskularne bolesti ostaju veliko pitanje javnog zdravstva. Otprilike 25.000 hirurških zahvata se izvrši svake godine u cilju ublažavanja i saniranja ovih stanja. Naročito osetljiva kategorija su deca sa urođenim srčanim manama, kojima je često potreban niz operacija u prvih nekoliko godina života.

Priča koju vam donosimo govori upravo o jednoj ovakvoj situaciji i značajnoj ulozi koju je krv iz pupčanika imala u regulisanju zdravstvene situacije deteta.

Dečak je rođen 2009. godine u Ukrajni sa kongenitalnom srčanom anomalijom. Ipak, zahvaljujući operaciji i krvi iz pupčanika novorođenog dečaka, njegov život je spasen i izmenjen.

Lekari su dijagnostikovali srčanu anomaliju još dok je dečak bio u majčinom stomaku. Majka je bila u dvadesetoj nedelji trudnoće kada je anomalija uočena i savetovan je prekid trudnoće. Odlučna da zadrži dete po svaku cenu majka je prebačena u Centar za dečiju kardiologiju i kardiohirurgiju u Kijevu, kako bi se izvršile finalne procene i dijagnoza.

Odmah nakon porođaja u septembru 2009. dečak je bio praćen i odlučeno je da mora da bude podvrgnut operaciji na otvorenom srcu. Pre nego što se srce zaustavi, pacijent se stavlja na mašinu za vantelesnu cirkulaciju koja menja ulogu srca i pluća za vreme operacije. Tokom operacije, dečakova krv iz pupčanika korišćena je za obezbeđivanje cirkulacije kroz mašinu srca i pluća, umesto da se oslanja na krv davaoca.

Operacija je završena uspešno i ovaj dečak je postao prvo dete na svetu koje je bilo podvrgnuto operaciji na otvorenom srcu uz pomoć sopstvene krvi iz pupčanika.

U poređenju sa doniranom krvlju, detetova krv iz pupčanika bila je bogatija dodatnim nutritijentima, matičnim ćelijama i kiseonikom, čineći sam opertivni zahvat lakšim i efektivnijim.

Nakon deset godina dečak se i dalje podvrgava rutinskim kontrolama, ali živi normalan i srećan život. Iako mu je zabranjeno bavljenje profesionalnim sportom u budućnosti, dečak je veoma aktivan i uživa u vožnji bicikle i skejta.

„ Sada ne želimo ni da se prisećamo bola i straha koji smo morali da pretrpimo...Jedino što znamo je to da savetujemo sve koje poznajemo da čuvaju krv iz pupčanika, kako bi obezbedili sigurnu budućnost svoje dece“, kažu dečakovi roditelji.

Future Health banka matičnih ćelija prema važećim preporukama dobre medicinske prakse isključivo čuva matične ćelije koje su u prethodnom postupku prošle kroz proces izdvajanja i obrade iz krvi pupčanika. Iz ovog razloga matične ćelije čuvane u našoj banci su sigurne i u svakom trenutku spremne za upotrebu.