Telefoni & Email

Adresa

Radno vreme

Genetsko savetovalište

Prijavite se

Prvi čovek na svetu kom su matične ćelije spasile život danas ima 32 godine

30 Avgust 2017
prvi čovek kome su matične ćelije spasile život

Mnogi smatraju da je transplantacija matičnih ćelija novi oblik terapije različitih bolesti, ali je ona u upotrebi još od 1988.

Te godine je međunarodni tim lekara udruženim snagama spasao život šestogodišnjeg dečaka Metjua Feroua, koji je imao dijagnozu Fankonijeve anemije, retkog naslednog poremećaja krvi, koji može da dovede do potencijalno smrtonosnih malignih oboljenja, poput leukemije.

Njegova majka je tada ponovo ostala u drugom stanju i utvrđeno je da devojčica koju nosi, nema znake Fankonijeve anemije, kao i da su njeni leukocitni antigeni identični Metjuovim.

To je značilo da ona može biti donor matičnih ćelija svom bratu, pa je na rođenju sačuvana njena krv iz pupčanika.

Transplantacija se pokazala uspešnom i izlečila je Metjua od bolesti koja se generalno smatrala neizlečivom. U to vreme, krv iz pupčanika nije korištena nikad ranije u lečenju ljudi, a sama procedura transplantacije smatrala se rizičnom.

Međutim, francuski Nacionalni komitet za etiku dao je dozvolu za transplantaciju, jer je Metjuov život bio ozbiljno ugrožen, a njegova sestra pritom nije morala da trpi nikakve posledice, kao što bi to bio slučaj prilikom bolnog presađivanja koštane srži.

Na tom zahvatu radilo je mnogo ljudi. Dr Arlin Ojerbah iz Rokfeler univerziteta u Njujorku opisala je metod prenatalne dijagnostike Fankonijeve anemije. Dr Hal Broksmejer sa Sloun Ketering instituta u Njujorku sačuvao je devojčicinu krv iz pupčanika. Zamrznuta krv je prebačena iz Indijanapolisa u Pariz, gde je dr Elijan Glukman iz Bolnice Sen Lui izvela transplantaciju 6. oktobra 1988.

Zahvat je bio uspešan i Metju danas ima 32 godine, suprugu i dete i trudi se da podigne svest o značaju čuvanja matičnih ćelija. (Na priloženoj slici je sa svojim sinom Ilajdžom).

 Mnogo toga se promenilo od tog pionirskog poduhvata. Pronađeni su mnogo efikasniji načini skladištenja i čuvanja matičnih ćelija i utvrđeno je da je mnogo bolje čuvati matične ćelije izdvojenim iz krvi pupčanika.

Sva ta nova otkrića i primene, prati Future Health Biobank iz Velike Britanije, sa ogrankom u Švajcarskoj, sa kojom Medigen ima uspešnu saradnju.

Ta banka prema važećim preporukama dobre medicinske prakse isključivo čuva matične ćelije koje su u prethodnom postupku prošle kroz proces izdvajanja iz krvi pupčanika, jer su u suprotnom mnogo komplikovanije za primenu. Recimo, američki FDA izdaje dozvolu za rad samo onim bankama koje čuvaju matične ćelije koje su prethodno izdvojene i obrađene, jer su samo u tom slučaju uzorci odmah spremni za transplantaciju.

Takođe, Future Health banka matičnih ćelija je banka sa najviše akreditacija na svetu. Akreditacija banke matičnih ćelija obezbeđuje da su naši uzorci prihvaćeni od strane svih evropskih klinika za transplantaciju matičnim ćelijama. U slučaju potrebe za transplantacijom i primenom matičnih ćelija, uzorak matičnih ćelija se šalje direktno klinici za transplantaciju. Ukoliko banka matičnih ćelija nije akreditovana, klinike za transplantaciju neće biti u mogućnosti da prihvate uzorak matičnih ćelija.

Poverenje Future Health banci je ukazalo više od 75.000 porodica iz 75 različitih zemalja! Ako i vi želite da sačuvate zalog za zdravu budućnost vaše porodice, posetite ovaj link: medigen.rs/cuvanje-maticnih-celija

Potpuno besplatno popunite upitnik i ostvarite posebne pogodnosti!.