Telefoni & Email

Adresa

Radno vreme

Genetsko savetovalište

Prijavite se

Sigurni znaci da li nosite dečaka ili devojčicu

22 Mart 2018
sigurni znaci da li nosite dečaka ili devojčicu

Ovo su „sigurni“ znaci da nosite devojčicu

Pre otkrića ultrazvuka i modernih prenatalnih testova kao što je LIVIA, budući roditelji su morali da čekaju devet meseci, kako bi sa sigurnošću znali da li će dobiti dečaka ili devojčicu. Sa razvojem nauke i medicine postali su nam dostupni brojni testovi koji nam olakšavaju život. Jedan od takvih testova, pored LIVIA testa, je Peekaboo test za utvrđivanje pola koji jednostavno, bezbedno i po pristupačnoj ceni pruža informaciju da li nosite dečaka ili devojčicu sa 99.5% preciznošću.

U međuvremenu, bake i strine davale su svoje prognoze na osnovu drevnih verovanja. S razvojem medicine, jedan deo mitova o mogućnosti predviđanja pola bebe na osnovu izgleda i psihičkog i fizičkog stanja trudnice je opovrgnut, ali je zato nastalo još nekoliko novih.

Ako vas vaša bliža ili dalja rodbina uverava da ćete „sigurno“ postati majka devojčice, nemojte im odmah verovati na reč, pozovite nas i uradite Peekaboo test. U međuvremenu pročitajte neke mitove i istine o drevnim “metodama” predviđanja dolaska ženskog deteta na svet:

Visok stomak

Naše bake su verovale da trudnice sa visoko postavljenim stomakom sigurno nose devojčicu. Međutim, kasnije je utvrđeno da na oblik i položaj stomaka utiču stomačni mišići, opšte stanje tela i broj kilograma koji je trudnica dobila u trudnoći, a ne pol bebe.

Gde se gomilaju masne naslage

Naši stari tvrdili su da se kod žena koje nose devojčicu masne naslage zadržavaju u srednjem delu tela, ali kao i u prethodnom slučaju, to nema veze s polom bebe. Na to kako se vaši suvišni kilogrami raspoređuju najviše utiču fizički faktori poput tipa građe.

Brži broj otkucaja srca

Prema nekim uverenjima, devojčice imaju veći broj otkucaja srca po minutu, u odnosu na dečake. Međutim, to je samo delimično tačno, jer je utvrđeno da kod devojčica brzina otkucaja prelazi 140 po minutu, za razliku od dečaka, ali samo tokom samog porođaja. U svim drugim okolnostima, brzina otkucaja srca bebe zavisi od njenog uzrasta. Oko pete nedelje trudnoće, brzina otkucaja srca kod fetusa je približno slična majčinom srcu, posle čega se postepeno ubrzava, sve do 9. nedelje kada dostiže između 170 i 200 otkucaja po minuti. Onda počinje da usporava do proseka od oko 120 do 160.

Dakle, ovaj „predznak“ pola bebe je delimično tačan, ali je pouzdan tek pred kraj trudnoće, kada je trudnica već imala prvi ultrazvuk.

Žudnja za slatkišima

Bake kažu da žudnja za slatkišima u trudnoći ukazuje da buduća mama nosi devojčicu. Iako postoje neke naznake da želja za određenom hranom tokom trudnoće može da se poveže sa nedostatkom određenih minerala u organizmu, nema nikakvih dokaza da ima veze sa polom bebe. Dakle, to je mit.

Masna koža i bubuljice

Mnoge trudnice imaju problema sa masnom kožom i bubuljicama. Prema narodnom verovanju to je zato što im žensko dete „krade lepotu“. Međutim, pojačano lučenje sebuma posledica je delovanja hormona, koji nemaju veze s tim kog je pola beba.

Pojačana jutarnja mučnina

Verovalo se da jake jutarnje mučnine tokom cele trudnoće ukazuju da će buduća majka doneti na svet devojčicu. Međutim, na ovu pojavu deluju hormoni i nizak nivo šećera u krvi, a ne pol bebe.

Pošto je šansa da pogodite pol svoje bebe 50:50, bake su ponekad sigurno bile u pravu prilikom svojih predviđanja. Međutim, to sigurno nije bilo zbog toga što su tačno prepoznavale „znake“ pola bebe.

Jedini pouzdan način da saznate pol svoje bebe nudi medicina, a najbezbedniji i najbrži način da ga otkrijete omogućavaju neinvanzivni prenatalni testovi, kao što je LIVIA, i Peekaboo test za rano otkrivanje pola. Prenatalni test LIVIA pritom vam omogućava da bezbrižno provedete svoje trudničke dane jer zahvaljujući njemu možete da saznate da li vaša beba nosi rizik i to iz samo 10 ml krvi majke. Peekaboo test se radi iz malog uzorka venske krvi majke kojoj se nalazi slobodna dnk poreklom od fetusa I koja nam pruža informaciju da li nosite dečaka ili devojčicu sa 99.5% preciznošću! Jednostavno je, bezbedno precizno I pristupačno - I upravo zbog toga je jedini test koji je podržan od strane Američkog udruženja za trudnoću.

Takođe, za sve buduće roditelje koji se odluče za najsveobuhvatniji prenatalni test na tržištu LIVIA, pripremili smo posebno iznenađenje! Informacije o polu bebe na kućnu adresu i to u zabavnom ljubičastom balonu, uz koji ćete zauvek pamtiti dan kada ste saznali da li ćete dobiti batu ili seku! Pre svega, treba da odlučite ko će sve prisustvovati tom svečanom činu: samo vi – mama i tata – ili ćete sa budućim bakama i dekama, prijateljima, tetkama, ujacima i stričevima podeliti srećne vesti. Možete organizovati čak i malu tematsku zabavu, kakve su u svetu popularne već nekoliko godina i na kojoj je sve u znaku dečaka i devojčica. U jednom trenutku, na vrata će vam pozvoniti dostavljač dragocene pošiljke – velikog balona, iz kog će, kada ga probušite, izleteti mnoštvo malih ružičastih ili plavih balona, u zavisnosti od toga kog je pola vaša beba.

Ako ste čitajući ove redove već osetili uzbuđenje i iščekivanje koje nosi taj divni događaj, pozovite nas odmah i zakažite svoj termin za Livia prenatalni test ili Peekaboo test!