Alergija na hranu je reakcija imunog sistema koja se javlja ubrzo nakon konzumiranja određene hrane. Čak i mala količina hrane koja izaziva alergiju može izazvati znakove i simptome poput probavnih problema, osipa ili otečenih disajnih puteva. Kod nekih ljudi alergija na hranu može izazvati teške simptome ili čak reakciju opasnu po život poznatu kao anafilaksija.
Alergijska reakcija na određenu hranu kod nekih ljudi može biti neugodna, ali ne i sa ozbiljnim zdravstvenim posledicama. Za druge ljude alergijska reakcija na hranu može biti izuzetno jaka i čak opasna po život. Simptomi alergije na hranu obično nastaju u roku od nekoliko minuta do dva sata nakon unošenja hrane koja izaziva alergijsku reakciju.
Alergija na hranu može biti veoma opasna
Svrab i oticanje usta, jezika, grla ili nekih drugih delova tela, kijanje i otežano disanje, bol u stomaku, mučnina, povraćanje, dijareja, vrtoglavica i nesvestica, neki su od simptoma koje alergija na hranu može da izazove.
Kod nekih ljudi alergija na hranu može izazvati ozbiljnu alergijsku reakciju koja se naziva anafilaksija. Anafilaksija može izazvati simptome opasne po život kao što je sužavanje i zatezanje disajnih puteva, otečeno grlo što otežava disanje, šok od iznenadnog pada krvnog pritiska, ubrzani puls, čak i gubitak svesti. U slučaju anafilaksije neophodna je hitna medicinska reakcija, pošto ishod može da bude fatalan.
Kada imate alergiju na hranu, vaš imuni sistem greškom identifikuje određenu hranu ili supstancu u hrani kao nešto štetno za vaš organizam. Kao odgovor, imuni sistem pokreće ćelije da oslobode antitelo poznato kao imunoglobulin E (IgE) kako bi nautralisao hranu koja izaziva alergiju (alergen).
Sledeći put kad se unese i najmanja količina te hrane, ona će izazvati alergijsku reakciju. Ako prvobitna reakcija uzrokuje manje probleme, to ne znači da će sve reakcije biti slične. Hrana koja je jednom prilikom izazvala samo blage simptome, u sledećem navratu može izazvati teže simptome.
Prevencija kao najbolja zaštita
Nakon što se alergija na hranu već razvila, najbolji način za sprečavanje alergijske reakcije je izbegavanje hrane koja izaziva alergiju. Ovo nekada nije tako lako kao što se čini. Često neki neželjeni sastojci budu prikriveni u proizvodima ili ne budu jasno naznačeni u sadržaju. Stoga je potrebna visoka doza predostrožnosti. Iako bilo koja hrana može izazvati neželjene reakcije, navedene vrste hrane čini oko 90 procenata svih alergijskih reakcija: jaja, mleko, kikiriki, orasi, riba, školjke, pšenica, soja.
Naročito je važno sprečiti alergiju na hranu kada su u pitanju deca. Iako može da se pojavi u svim uzrastima, alergija na hranu se najčešće javlja kod dece uzrasta do tri godine. Svedoci smo da je danas sve veći broj dece kod kojih se javljaju simptomi alergije na neku vrstu hrane. Od velike je važnosti da znate da li je vaše dete alergično na neku hranu, kako bi ste mogli na vreme da upozorite sve one koji se o njemu brinu u periodu dok još uvek nije u stanju samo da vodi računa o tome (vaspitačice, učiteljice).
Trenutno je izbegavanje hrane na koju ste alergični jedini način da se zaštitite od neželjene reakcije. DNK TEST preosetljivosti na hranu pravi je način da otkrijete genetičke predispozicije vašeg deteta za preosetljivost na najčešće alergene iz hrane, i tako predupredite svaki mogući neželjeni scenario.
Medigen Vam je omogućio rano otkrivanje ovih genetičkih predispozicija najsavremenijim DNK TEST-om. Kliknite ovde i zakažite testiranje Vašeg deteta već danas.