Telefoni & Email

Adresa

Radno vreme

Genetsko savetovalište

Prijavite se

Šta se dešava sa hormonima tokom trudnoće?

24 Januar 2020
stomak trudnice sa rukama na stomaku

Trudnoća sa sobom donosi brojne promene na i u organizmu. Neke od njih su uobičajene i skoro redovna pojava, kao što su oticanje i zadržavanje tečnosti, pa sve do onih manje poznatih i retkih, kao što su na primer promene u vidu. Sve ove promene uzrokovane su uglavnom velikim promenama u hormonskom statusu. Pročitajte u našem novom tekstu šta se dešava sa hormonima tokom trudnoće i do kakvih sve promena ovo može dovesti.

trudnica sa velikim stomakom

Hormonske i fiziološke promene koje nastaju tokom trudnoće su jedinstvene. Trudnice doživljavaju nagli i dramatični porast estrogena i progesterona. Takođe doživljavaju promene u količini i funkciji niza drugih hormona. Te promene ne utiču samo na raspoloženje.

Estrogen i progesteron

Estrogen i progesteron su glavni hormoni trudnoće. Žena će proizvesti više estrogena tokom jedne trudnoće nego tokom celog života kada nije trudna. Povećanje estrogena tokom trudnoće omogućava materici i placenti da poboljšaju vaskularizaciju (stvaranje krvnih sudova), da prenose hranljive sastojke i tako podržavaju bebu u razvoju.

Nivo estrogena se u toku trudnoće stalno povećava i dostiže svoj vrhunac u trećem tromesečju. Nagli porast nivoa estrogena tokom prvog tromesečja može izazvati mučninu povezanu sa trudnoćom. Tokom drugog tromesečja igra veliku ulogu u razvoju mlečnih kanala koji povećavaju grudi.

Nivo progesterona je takođe izuzetno visok tokom trudnoće. Promena nivoa progesterona uzrokuje slabljenje i labavljenje ligamenata i zglobova u celom telu. Pored toga, visok nivo progesterona uzrokuje povećanje unutrašnjih struktura u veličini, poput uretera (mokraćovoda). Ureter povezuju bubrege sa majčinom bešikom. Progesteron je takođe važan za transformaciju materice sa njene normalne veličine pre trudnoće u matericu koja može primiti novorođenu bebu.

Promene tokom trudnoće

Debljanje kod trudnica tokom trudnoće povećava opterećenje na telu pri svakoj fizičkoj aktivnosti. Ta dodatna težina i gravitacija usporavaju cirkulaciju krvi i telesnih tečnosti, posebno u donjim udovima. Kao rezultat toga, trudnice zadržavaju tečnost i osećaju oticanje lica i udova.

Neke žene doživljavaju promene u vidu tokom trudnoće. Naučnici ne znaju koji tačno bioločki procesi stoje iza ovih promena. Najčešće promene u vidu tokom trudnoće su zamućeni vid i nelagodnost prilikom korišćenja kontaktnih sočiva. Trudne žene mogu da imaju problema i sa očnim pritiskom.

Velika većina žena doživaljava i promene u osećaju ukusa. Iako većina iskusi slabljenje čula ukusa, nakon porođaja čulo ukusa se u potpunosti normalizuje i vraća na staro. Nekim ženama može da se javi metalni ukus u ustima, kao moguća posledica nebalansirane ishrane.

Povremeno trudnice prijavljuju i promene u čulu mirisa. Mnoge opisuju pojačanu osetljivost na različite mirise. Malo je konzistentnih i pouzdanih podataka koji ukazuju na to da trudnice zapravo primećuju i prepoznaju određene mirise i intenzitet mirisa više od drugih žena. Ipak, velika većina trudnica navodi da je uočeno povećanje njihove osetljivosti na mirise.

Promene u metabolizmu i u disanju

Tokom trudnoće, količina vazduha koja se udiše povećava se za 30 do 50 procenata. Svaki udah sadrži veću količinu vazduha, a količina udahnutog vazduha se lagano povećava. Sve u svemu, trudnice imaju viši nivo kiseonika u krvi. Studije su pokazale da trudnice u mirovanju troše više kiseonika. Ipak to ne utiče na količinu kiseonika na raspolaganju za vežbanje ili drugi fizički rad tokom trudnoće.

Hipertermija i dehidratacija

Povećanje telesne temperature tokom trudnoće se može primetiti tokom celokupnog trajanja trudnoće. Žene takođe osećaju povećanu potrebu za vodom. Iz ovih razloga posebno treba obratiti pažnju na hipertermiju i dehidrataciju. Veliko povećanje telesne temperature koje se javlja pri hipertermiji može da škodi razvoju deteta. Isto tako treba voditi računa o konstatnom hidriranju i unošenju tečnosti. Fetus koji se razvija potrebuje konstatno snabdevanje kiseonikom i hranljivim materijama, samim tim i konstantan protok tečnosti.

trudnica pije vodu

Mnoge žene tokom trudnoće usled hormonskih promena mogu da iskuse promene u rastu kose i noktiju. Hormoni mogu da dovedu do opadanja i gubitka kose, a u drugim slučajevima do rasta dlaka ne neželjenim mestima. Ovi poremećaji se skoro uvek vrate u normalu nakon porođaja, s tim što u slučaju opadanja može biti potrebno malo više vremena da se folikuli kose vrate u prvobitno stanje.

I pored svih promena i teškoća koje mogu da se jave, ipak se ovaj period u životu svake žene sa razlogom naziva blaženo stanje. Radost i sreću koju donosi kraj ovog puta teško je opisati. Ne postoje reči kojima se može dočarati ushićenje kada vas beba prepozna po prvi put i nasmeši se.

Upravo zato Medigen je tu da vam obezbedi bezbednu i spokojnu trudnoću, kao i najbolji mogući način da mislite o budućem zdravlju vašeg deteta kroz čuvanje matičnih ćelija po rođenju deteta. Ne prepuštajte ništa slučaju i kontaktirajte nas već danas.