Telefoni & Email

Adresa

Radno vreme

Genetsko savetovalište

Prijavite se

Tamara Dragičević sačuvala matične ćelije!

15 Decembar 2016
Tamara Dragičević sačuvala matične ćelije

Glumci Tamara Dragičević i Petar Benčina jedan su od mnogobrojnih parova koji su, saznavši da će postati roditelji, odlučili da sačuvaju matične ćelije kako bi osigurali zdravlje svoje bebe.

Matične ćelije su najveći biološki potencijal u lečenju velikog broja oboljenja. Čuvanje matičnih ćelija predstavlja osiguranje u budućnosti u slučaju potrebe za lečenjem matičnim ćelijama. Saznanja o značaju matičnih ćelija u tretiranju velikog broja oboljenja, sve više navodi rodtelje na čuvanje matičnih ćelija iz krvi pupčanika. 

Od kada je 1988. godine izvršena prva terapija matičnim ćelijama iz krvi pupčane vrpce, dečaku obolelom od Fankonijeve anemije, do danas je obavljeno više od  30.000 transplantacija širom sveta. Gotovo polovina pedijatrijskih transplantacija uključuje matične ćelije iz krvi pupčane vrpce.
Najveći uspesi u lečenju matičnim ćelijama postižu se u oblasti hematologije, neurologije, endokrinologije, oftalmologije i plastične hirurgije.

Osnovni razlozi čuvanja matičnih ćelija:

1.Širok spektar lečenja matičnim ćelijama
Matične ćelije iz krvi pupčane vrpce danas se koriste u terapiji kod više od 80 oboljenja, u koja spadaju, razni oblici leukemije i drugih krvnih, imunih i metaboličkih poremećaja.

2.Visoka verovatnoća podudarnost sa najbližim srodnicima
Za medicinske tretmane koji zahtevaju matične ćelije ne postoji bolji izvor od sopstvenih matičnih ćelija sačuvanih po rođenju. U slučaju kada je potreban donor, matične ćelije člana porodice su uvek bolji izbor zbog veće podudarnosti između donora i pacijenta. Na taj način brat ili sestra mogu imati koristi od istog uzorka jer kod njih postoji verovatnoća 1 prema 4 da će doći do savršenog podudaranja.

Terapije u fazi ispitivanja
Naučnici širom sveta istražuju nove načine upotrebe matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce u medicinskoj terapiji. Dosadašnje naučne studije imaju za cilj povećanje terapeutske upotrebe matičnih ćelija. Oboljenja kao što su Dijabetes tip 1, Cerebralna paraliza, Autizam, stečeni gubitak sluha, Alchajmerova bolest, neuroblastom, autoimuna oboljenja samo su neka od oboljenja koja će se u budućnosti lečiti matičnim ćelijama.