Telefoni & Email

Adresa

Radno vreme

Genetsko savetovalište

Prijavite se

Vanishing twin sindrom (sindrom nestalog blizanca)

25 Januar 2017
Šta je vanishing twin sindrom

Šta je vanishing twin sindrom (,,sindrom nestalog blizanca'')?

Višeplodna trudnoća predstavlja istovremeni razvoj više embriona unutar materice. Procenjuje se da višestruka trudnoća nastaje u 12% svih spontanih trudnoća ali da samo 14% preživi do termina. U nekim slučajevima dolazi do gubitka cele trudnoće, ali se češće dešava da dođe do gubitka samo jednog ploda. Blizanac koji ,,nestaje'' ili se pobacuje pre 12 .nedelje trudnoće nazvan je ,,vanishing twin'' (,,nestali blizanac'').

Zbog čega dolazi do vanishing twin (,,sindrom nestalog blizanca'')?

Nestajanje jednog blizanca ,,vanishing twin'' u prvom trimestru trudnoće dešava se u 20-60% spontano nastalih blizanačkih trudnoća. Spontana redukcija (nestajanje) jednog ploda uopšte nije retka i neuobičajena. Kao što se i za gubitke (pobačaje) jedne trudnoće često ne može naći uzrok, tako i sindrom ,,vanishing twin'' (,,sindrom nestalog blizanca'') nema uvek valjano medicinsko objašnjenje.

U nekim slučajevima analizom posteljice i tkiva fetusa otkrivaju se hromozomske abnormalnosti. Neke studije pokazuju, da je ,,vanishing twin sindrom'' (,,sindrom nestalog blizanca'') češći u populaciji žena starije životne dobi, s obzirom da starije trudnice imaju povećan rizik od nastanka hromozomskih abnormalnosti kod fetusa.

Kako se otkriva vanishing twin (,,sindrom nestalog blizanca'')?

Jedina pouzdana metoda za otkrivanje ,,vanishing twin sindroma'' je ultrazvučni pregled. Ukoliko je ginekolog na ultrazvučnom pregledu u ranoj trudnoći konstatovao na primer dva fetusa sa srčanom radnjom a već na sledećem pregledu se ne vidi srčana radnja kod jednog fetusa, onda se sa velikom sigurnošću može konstatovati ,,vanishing twin sindrom'' (,,sindrom nestalog blizanca'').

Kako vanishing twin (,,nestali blizanac'') utiče na preživelog blizanca?

Pobačaj samo jednog od dva ploda u vrlo ranoj trudnoći ne predstavlja opasnost za preživeli plod. Velika je šansa da će se roditi potpuno zdrava i normalna beba.

Vanishing twin simptomi ?

U većini slučajeva, majka može imati bolove u maloj karlici, grčeve (slično menstrualnim tegobama) kao i krvarenje u ranoj trudnoći. Ovi simptomi mogu ukazivati na gubitak jednog od dva ploda.

Neinvazivni prenatalni test kod vanishing twin sindroma?

Tkivo nestajućeg ploda se resorbuje u materici određenji vremenski period i za to vreme njegov DNK je prisutan i može se zameniti sa DNK preživelog blizanca. Iz tog razloga, neinvazivni prenatalni test je potrebno uraditi 8.nedelja nakon dijagnostikovanja vanishing twin sindroma.