Telefoni & Email

Adresa

Radno vreme

Genetsko savetovalište

Prijavite se

Veliko otkriće: Matične ćelije leče težak oblik neplodnosti

21 Februar 2018
Matične ćelije leče težak oblik neplodnosti

Kineski naučnici napravili su zahvaljujući matičnim ćelijama proboj u oblasti lečenja neplodnosti, koji omogućava ženama sa oštećenim reproduktivnim organima da postanu majke.

Stručnjaci za regenerativnu medicinu Kineske akademije nauka i lekari Nanđing Dram Tauer bolnice uspešno su koristili mezenhimalne matične ćelije iz pupčanika, kako bi rehabilitovali oštećeni jajnik kod jedne žene (34), koja je nakon tog tretmana zatrudnela i prošlog meseca rodila zdravog dečaka.

Majci je pre tri godine postavljena dijagnoza prevremenog otkazivanja jajnika i ona je započela lečenje 2015.

Najčešće se takva stanja tretiraju terapijom uzimanja estrogena i progesterona, ali daju slabe efekte i većina lekara prevremeno otkazivanje jajnika smatra neizlečivim. Zato je doniranje jajne ćelije dosad bilo jedino rešenje u slučaju otkazivanja jajnika.

Istraživanje je predvodio profesor Dai Đianvu sa Instituta za genetiku i razvojnu biologiju u okviru Kineske akademije nauka. On je proučavao terapiju matičnim ćelijama još od 2009. i udružio se sa timom lekara iz Nanđing Dram Tauer bolnice 2015.

"Upoznao sam mnogo porodica koje su provele godine i godine trošeći cele životne ušteđevine na razne tretmane koji nisu davali rezultate", kaže Dai.

Jedan od izazova s kojim su se naučnici suočili bio je da zadrže matične ćelije tačno na mestu oštećenog dela organa. Nakon više godina eksperimentisanja na životinjama, uključujući svinje i pacove, naučnici su razvili uz pomoć biomaterijala bezbedne razgradive kolagen spojnice koji su rešili taj problem.

Majka koja je bila podvrgnuta transplantaciji matičnih ćelija, imala ih je ukupno tri od decembra 2015. Pre nego što je zatrudnela u maju 2017.

Kineski naučnici tvrde da su tokom poslednje dve godine 23 pacijentkinje lečene na ovaj način. Kod njih devet funkcija jajnika se postepeno oporavila, a dve su trenutno trudne.

Dai tvrdi da je i ranije imao uspeha u obnavljanju reproduktivnih organa matičnim ćelijama. Istraživački tim ginekologa je 2014. uspešno presadio matične ćelije iz koštane srži u oštećeni endometrijum žene. Četiri meseca kasnije, ona je zatrudnela nakon što se funkcija njene materice popravila, a od tada, mnoge druge žene su podvrgnute takvoj terapiji i dobile su bebe.

Transplantacije matičnih ćelija manje su bolne od svih drugih oblika terapije i skraćuju trajanje operacije sa tri sata na jedan sat. Takođe, ta terapija je i jeftinija od in-vitro oplodnje, a dr Dai veruje da će svi problemi sa oštećenjem endometrijuma nestati kako se regenerativna medicina razvija i kako saznajemo više o moći matičnih ćelija pupčanika.

Dai ima jako puno poverenja u regenerativnu medicinu i kaže da postoji velika šansa da se svi ljudski organi regenerišu u budućnosti.

Ako želite da obezbedite zdravu budućnost svoje dece, najbolja odluka koju možete doneti je da sačuvate njihove matične ćelije! Više o tome možete pročitati ovde: http://www.medigen.rs/banka-maticnih-celija.