Telefoni & Email

Adresa

Radno vreme

Genetsko savetovalište

Prijavite se

Zašto je folna kiselina važna pre i tokom trudnoće?

28 Jul 2021
trudni leži na leđima i drži ruke preko stomaka

Zdrava i bezbrižna trudnoća želja je svake buduće majke. Ukoliko planirate trudnoću ili ste već u blaženom stanju sigurni smo da vam je savetovano da redovno unosite dovoljne količine folne kiseline, kroz ishranu i putem suplemenata. Odgovorićemo vam zašto je folna kiselina važna pre i tokom trudnoće u našem novom tekstu.

 

 

Važna uloga u razvijanju bebe

 

Folna kiselina je oblik vitamina B koji se zove folat, a koji se stvara u ljudskom organizmu. Folati igraju važnu ulogu u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca i pomažu da se pravilno oformi bebina nervna cev, deo embriona iz koga se kasnije razvijaju kičma i mozak bebe. Najbolji izvori folne kiseline u hrani su obogaćene žitarice. Folati se prirodno nalazi i u tamnozelenom povrću i agrumima.

 

beba u belom odelcetu leži na podu i igra se sa nogom

 

Folna kiselina štiti fetus od ozbiljnih urođenih oštećenja nervne cevi. Ove urođene mane se dešavaju u prvih nekoliko nedelja trudnoće, često pre nego što žena zna da je trudna. Stoga se preporučuje redovno uzimanje folne kiseline svakoj ženi koja planira trudnoću. Folna kiselina takođe može pomoći u sprečavanju drugih vrsta urođenih oštećenja i ranog gubitka trudnoće (pobačaja). Stručnjaci preporučuju svim ženama da unose dovoljno folne kiseline čak i ako ne pokušavaju da zatrudne.

 

 

Manjak folne kiseline veći rizik

 

Urođene mane se javljaju u prve 3-4 nedelje trudnoće. Dakle, važno je imati folate u organizmu tokom onih ranih faza trudnoće kada se razvijaju mozak i kičmena moždina vaše bebe. Ukoliko ne unesete dovoljno folne kiseline pre i tokom trudnoće, vaša beba je u većem riziku od oštećenja nervne cevi. Kod ljudi se zatvaranje nervne cevi obično događa do 4. nedelje trudnoće. Defekti nervne cevi su ozbiljne urođene mane koje utiču na kičmu, kičmenu moždinu ili mozak i na žalost mogu prouzrokovati smrt.

 

trudnica drži ruke na stomaku, a muškarčeve ruke grle stomak preko njenih ruku

 

Najčešća stanja koja mogu da se razviju kao posledica manjka folata su:

 

  • Spina bifida. Ovo stanje se dešava kada se kičmeni stub nerođene bebe ne zatvori u potpunosti tokom razvoja u materici, zbog čega nastaje nepotpuno zatvaranje kičmene moždine. Kao rezultat, nervi koji kontrolišu noge i druge organe ne rade. Deca sa spina bifidom često imaju doživotne smetnje u razvoju.
  • Anencefalija. Ovo je urođeni defekt koji podrazumeva nepotpun razvoj mozga i kičmene moždine. Gotovo sve bebe sa ovim stanjem umiru pre ili ubrzo nakon rođenja.

 

 

Preporučena doza folne kiseline

 

Preporučena doza za sve žene u reproduktivnom dobu je 400 mcg folata svaki dan. Ako svakodnevno uzimate multivitamine, proverite da li sadrže preporučenu količinu folata. Ako iz nekog razloga ne želite da uzimate multivitamine, možete zasebno uzimati suplemente folne kiseline.

 

Evo koje su preporučene dnevne doze folne kiseline:

 

  • Dok pokušavate da zatrudnite: 400 mcg
  • Za prva tri meseca trudnoće: 400 mcg
  • Od četvrtog do devetog meseca trudnoće: 600 mcg
  • Tokom dojenja: 500 mcg

 

razne namernice bogate folnom kiselinom poređane po stolu

 

Ne bi trebalo da uzimate više od 1.000 mikrograma folne kiseline dnevno, osim ako vam lekar ne prepiše veću količinu. Previše folne kiseline može sakriti znakove da vam nedostaje vitamin B12, što može prouzrokovati oštećenje nerva.

Dovoljnu količinu folne kiseline moguće je uneti samo hranom. Neke namirnice sadrže velike količine folne kiseline. Spanać i drugo tamnozeleno, lisnato povrće, pomorandže, lešnici, pasulj, piletina, ćuretina, integralne žitarice (hleb i testenine generalno), beli pirinač neke su od namernica koje su izuzetno bogati izvor folne kiseline, pa je stoga poželjno uvrstiti ih u svakodnevnu ishranu.

 

Medigen je tu da vaše želje za zdravom i bezbrižnom trudnoćom pretvori u stvarnost. Pogledajte našu fantastičnu ponudu prenatalnih i genetičkih testova koji će omogućiti da dane vaše trudnoće provedete spokojno i radosno. Kontaktirajte nas i zakažite testiranje odmah!